ALS POEPEN NIET WIL LUKKEN

als poepen niet lukt

Kan je kind niet goed naar de wc? Wellicht heeft je kind dan last van verstopping of obstipatie. Dit komt vaak voor bij kinderen. De ontlasting komt dan minder dan drie keer per week, is hard en je kind kan het alleen kwijt door hard te persen. Lees in dit artikel over de meest voorkomende oorzaken en klachten. En we geven je tips tegen verstopping.

Waardoor ontstaat een verstopping?

Verstopping ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm zit. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger de ontlasting wordt.

Oorzaken van obstipatie

De meest voorkomende oorzaken van verstopping bij kinderen zijn:

  • Een ongezond voedingspatroon zoals vezelarme voeding of te weinig drinken
  • Een verkeerde leefstijl, denk aan te weinig bewegen en een onregelmatig leven
  • Psychische factoren als stress door spanningen thuis of op school
  • Het negeren van aandrang. Het kan zijn dat je kind, bijvoorbeeld op school, niet naar het toilet mag of durft als hij/zij aandrang voelt.

Soms is de oorzaak van verstopping onbekend. En in sommige gevallen is het een verschijnsel van een andere ziekte.

Klachten

De belangrijkste klachten bij verstopping zijn:

  • Een harde, droge ontlasting. Doordat de poep te lang in de dikke darm blijft, wordt de ontlasting steeds droger en harder.
  • Moeilijk of niet kunnen poepen. Met moeite heeft je kind slechts één of twee keer per week wat harde ontlasting. Soms komt de ontlasting zelfs nog minder dan één keer per week.
  • Pijn bij het poepen. Vaak kost het veel moeite om de ontlasting kwijt te raken, en lukt het alleen door hard te persen. Soms ontstaan hierdoor aambeien, kloofjes of scheurtjes in de anus. Met vaak angst voor het poepen en ophouden tot gevolg.
  • Buikpijn en een harde en opgezette buik.
  • Weinig eetlust. Door een opgeblazen en vol gevoel in de buik kan je kind aangeven dat het weinig eetlust heeft.
  • Overloopdiarree. Als de darm vol blijft zitten met veel harde ontlasting, dan kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting lekken. Je kind kan dan niet poepen, maar toch zitten er telkens poepvegen, of ‘remsporen’ in het ondergoed.
  • In de broek poepen. Soms poept je kind langer dan een week niet en dan plotseling een enorme hoeveelheid. Soms op het toilet, maar vaak in de broek.

oorzaken verstopping tips voeding

Tips tegen obstipatie

Herken je klachten bij je kind, probeer dan eens onderstaande tips. Houden de klachten nog aan, ga dan met je kind naar de huisarts.

  1. Laat je kind genoeg drinken: 1 tot 1,5 liter per dag. Dit is nodig voor een soepele ontlasting en goede stoelgang.
  1. Laat je kind vezelrijk eten. Vezels stimuleren de darmbeweging en houden de ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten met name in volkorenbrood, muesli, groente en fruit. En sla het ontbijt hierbij niet over. Een vezelrijk ontbijt zorgt ervoor dat de darm op gang komt en in beweging blijft.
  1. Zorg ervoor dat je kind regelmatig in beweging is. Als je kind te weinig beweegt, beweegt de darm ook minder. Hierdoor blijft ontlasting langer in de dikke darm dan noodzakelijk en kan verstopping ontstaan.
  1. Kijk eens of je kind kleine wondjes bij het poepgaatje heeft door het persen. Als het pijn doet, smeer er dan wat zalf op.
  1. Is je kind bang om de poep te laten gaan? Leg dan uit dat het niet bang hoeft te zijn. Probeer een spelletje te maken van het doortrekken als het lukt.
  1. Negeer aandrang niet. Laat je kind meteen naar het toilet gaan als hij/zij aandrang heeft. Ook wanneer dit tijdens het eten is. Geef je kind rustig de tijd om op het toilet te zitten.
  1. Schenk niet te veel aandacht aan het probleem. Zeg niet steeds dat je kind moet poepen. Zet je kind elke dag op twee of drie vaste tijden op het potje of de wc. Vertel het wat de bedoeling is, maar moedig het niet aan. Zorg er wel voor dat de voeten steun hebben en niet loshangen als je peuter op de wc zit. Geef je kind complimentjes als het probeert te poepen, ook als het niet lukt.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.