DEZE ACTIVITEITEN EN BIJEENKOMSTEN VINDEN PLAATS IN SEPTEMBER

Ook in september zijn er in onze regio weer allerlei leuke activiteiten en bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien. Kijk snel of er iets interessants voor jou bij zit!

Activiteiten voor zwangeren

Informatieavond ‘Kiezen voor borstvoeding’ (Maastricht – 5 september)
Overweeg je om straks borstvoeding te geven aan je baby’tje? Tijdens deze informatieavond staan lactatiekundigen voor je klaar om antwoord te geven op al je vragen. De bijeenkomst wordt verzorgd door lactatiekundigen Donate Gielissen of Karin Janssen. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van baby’s

Gebarenworkshop: Vertellen met je handjes! (Eijsden – 6 september)
Lezen, spelen en zingen met je baby en dreumes is leuk, maar kan nog leuker en actiever. Hoe? Maak gebruik van babygebaren. Tijdens deze gezellige gebarenworkshop leer je hier meer over. Je ziet en ervaart hoe makkelijk babygebaren te leren en toe te passen zijn in de communicatie met jouw kind. Klik hier voor meer informatie.

Baby-Speeluurtje (Maastricht – 29 september)
 Yvonne Knobel van Taalminners zal een kort verhaal voorlezen aan de kinderen en is aanwezig om advies te geven en vragen te beantwoorden over voorlezen en over welke boekjes geschikt zijn voor jouw kind. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van baby’s en peuters

Eerste hulp bij baby’s en kinderongelukjes (Meerssen – 11 september)
In deze cursus leer je hoe je snel de juiste hulp kunt bieden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaan we in op de meest voorkomende ongevallen. Door veel te oefenen, weet je wat je moet doen bij bijvoorbeeld botbreuken, bloedingen of verstikkingsverschijnselen. Klik hier voor meer informatie.

Workshop ‘Hoe zeg je dat?’ (Eijsden – 19 september)
In de workshop ‘Hoe zeg je dat?’ leer je hoe je op een andere manier kunt communiceren met je jonge kind (0-4 jaar). Je leert wat je wel en niet van hem mag verwachten qua gedrag, spraak en taal. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van peuters

Cursus Lekker Fit (Maastricht – 2 september)
Door te bewegen ontwikkelt je kind een positief gevoel van zelfvertrouwen en de bekwaamheid om relaties aan te gaan en met anderen te communiceren. Via speelse oefeningen kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders bewegen, voelen, genieten en ontspannen. Klik hier voor meer informatie.

Cursus Peutergym (Maastricht – 7 september)
Hollen, springen, klauteren, de meeste peuters doen niets liever. Ouders willen hun kinderen daar graag de ruimte voor geven. De cursus Peutergym is daar heel geschikt voor. In de gymzaal is genoeg ruimte om te spelen met ballen, te klimmen, rollen en samen te spelen. Klik hier voor meer informatie.

Workshop Muziek op Schoot is meer dan muziek (Vaals – 19 september)
Jonge kinderen zijn van nature geïnteresseerd in muziek. Samen muziek maken helpt om een sterke band met je kind op te bouwen. Bovendien is muziek goed voor de ontwikkeling van taal, motoriek en sociaal-emotionele en sensorische vaardigheden. Klik hier voor meer informatie.

Cursus Muziek op schoot voor peuters (Maastricht – 21 september)
Samen muziek maken en zingen is niet alleen enorm gezellig, je kindje werkt dan ook spelenderwijs aan taal, motoriek en sociaal-emotionele en sensorische vaardigheden. In deze cursus worden de muzikale mogelijkheden van je kind al vroeg gestimuleerd. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van basisschoolkinderen

Voorleesuurtje (Maastricht – 1, 4, 11, 18, 25 september)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! In Centre Céramique wordt regelmatig een mooi verhaal voorgelezen! Kom een keertje luisteren. Klik op van bovenstaande data voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Eijsden – 2 september)
Iedere eerste maandag van de maand is Joyce in de bibliotheek van Eijsden aanwezig om voor te lezen. Voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Workshop striptekenen voor kids (Margraten – 6 september / Eijsden – 16, 24 september)
Vind je stripverhalen leuk en zou je er zelf ook eentje willen maken? Kom dan naar de workshop striptekenen voor kids! In een aantal stappen die makkelijk te volgen zijn leer je om een verhaaltje te verzinnen en te tekenen. Laat je fantasie de vrije loop en word een echte striptekenaar! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van pubers

Lezing over het puberbrein (Margraten – 23 september)
Recentelijk is er van alles over het puberbrein bekend geraakt. Deze lezing zet het voor je op een rij en geeft op humoristische wijze antwoord op alle voorgaande vragen. Hoe kun jij aansluiten op hun belevingswereld? Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders

Scheidingscafé Zuid-Limburg (Maastricht – 3 september)
Het Scheidingscafé is een maandelijkse bijeenkomst waar iedereen, die op één of andere manier betrokken is bij een scheiding, op een laagdrempelige, vrijblijvende wijze informatie kan krijgen over alles wat er maar bij een scheiding komt kijken. Elke maand staat een ander thema centraal. Klik hier voor meer informatie.

Auti-Treff (Heerlen – 19 september)
Auti-Treff is een inloopavond voor, door en met mensen met autisme, hun naasten en hun omgeving. Deze worden iedere derde donderdag van de maand gehouden van 19.30 uur tot 21.30 uur. Wij heten je van harte welkom en er is altijd iemand om je welkom te heten en je verder te begeleiden als je daar prijs op stelt. Klik hier voor meer informatie.

Workshop ‘Slaap Kindje Slaap’ (Eijsden – 30 september)
Slaapproblemen komen regelmatig bij kinderen voor. Dat kan variëren van niet naar bed willen, moeilijk in slaap kunnen vallen, ’s nachts vaak wakker worden tot ’s ochtends heel vroeg uit bed komen. Gelukkig kun je hier als ouder wat aan doen, zodat jullie allemaal weer lekker kunnen slapen. Klik hier voor meer informatie.

Vooruitblik

In oktober starten er weer diverse leuke cursussen! Tijdens de cursus Shantala Babymassage leer je op een natuurlijke en fijne manier een band op te bouwen en te versterken met je baby. In de cursus Baby-Spel ontdek je leuke en nieuwe manieren om je baby door spel en observatie beter te leren kennen en nog dichter naar elkaar toe te groeien. Mindful Mama helpt jou om meer rust en ontspanning te ervaren als moeder. Je krijgt handige tips aangereikt hoe je o.a. om kunt gaan met stress, onrust en automatische patronen.

Voor ouders met pubers is er een OpvoedParty. Hier ga je aan de slag met diverse opvoedthema’s, zoals ‘grensoverschrijdend & uitdagend gedrag’ en ‘communicatie met kinderen’. Uiteraard ga je na afloop van de OpvoedParty met antwoorden, inspiratie én frisse moed naar huis, zodat je het thuis anders kunt aanpakken en de sfeer in huis fijner wordt.

Benieuwd naar meer? Bekijk onze evenementenagenda voor een compleet overzicht van aankomende activiteiten en cursussen. Met regelmaat wordt de evenementenagenda aangevuld!

Staat jouw activiteit er nog niet bij?

We doen ons uiterste best om onze activiteitenagenda zo uitgebreid en actueel mogelijk te maken. Met aanbod voor alle leeftijdsgroepen, in alle gemeenten. Ken jij preventieve cursussen/activiteiten op het gebied van opvoeden/opgroeien in de regio 043, die nog niet in onze agenda zijn opgenomen, laat het ons weten via info@cjg043.nl.