VERHUIZEN MET EEN PEUTER OF KLEUTER? 8 TIPS OM ALLES SOEPEL DE LATEN VERLOPEN!

tips verhuizen peuter kleuter

Verhuizen betekent veranderen… Voor ons als volwassenen is dat te volgen. We weten waar we mee bezig zijn, wat er komen gaat en leven daar bewust naar toe. Voor de allerkleinsten, is dit natuurlijk heel wat anders. Voor hen is het één grote verandering, waarbij het ook lastig is te begrijpen wat er allemaal gebeurt. Dit kan spanning oproepen bij je kindje. Overdag is het misschien wat drukker, prikkelbaarder of juist aanhankelijker. Daarom deze tips die je kunnen helpen om een verhuizing met een peuter of kleuter makkelijker te laten verlopen!

>> Check ook onze tips voor als je kind last heeft van slaapproblemen na de verhuizing!

Tip 1: Vertel je kind niet te vroeg over de verhuizing

Jonge kinderen hebben nog geen besef van tijd. Ze hebben geen idee hoe lang ‘over drie maanden’ duurt. Dit maakt dat het niet zoveel zin heeft om je kleintje al maanden van tevoren te vertellen over jullie verhuizing. Dat brengt alleen maar onrust en verwarring, omdat de daadwerkelijke verhuizing dan nog zo lang op zich laat wachten. Je kindje een paar weken voor de verhuizing inlichten is bij een peuter of kleuter echt ruim op tijd!

Tip 2: Maak het concreet

Voor jonge kinderen is ‘verhuizen’ een abstract begrip. Ze kunnen zich vooraf moeilijk een beeld vormen van wat dit inhoudt, wat het extra spannend maakt. Je kunt je kindje helpen om er wat meer grip op te krijgen, door het begrip ‘verhuizen’ meer concreet te maken. Je kunt bijvoorbeeld samen boekjes over verhuizen lezen en aan de hand daarvan nog kort iets vertellen over jullie verhuizing. Natuurlijk kun je de verhuizing ook wat concreter maken door na de sleuteloverdracht eens samen te gaan kijken bij het nieuwe huis.

Tip 3: Betrek je kind waar mogelijk bij de verhuizing

Als je kindje al wat ouder is (4+), is het goed om je kind wat actiever te betrekken bij de verhuizing. Neem je kind wat vaker mee naar het nieuwe huis en laat het meedenken over de inrichting of aankleding van zijn of haar nieuwe kamertje. Je kunt je kind ook de keuze geven tussen een aantal door jullie voorgeselecteerde opties. Het gaat er vooral om je kind het gevoel te geven dat het betrokken wordt en invloed heeft. Ook kun je je kindje als het wat ouder is zelf een aantal spulletjes laten inpakken. Bijvoorbeeld de meest dierbare spullen die direct weer uitgepakt moeten worden.

Tip 4: Maak ruimte voor afscheid

Voor kinderen kan het in het hele proces rondom de verhuizing helpend zijn om een afscheidsritueel te hebben, waarin samen met de omgeving van je kind stil wordt gestaan bij de naderende verhuizing. Dat kan van alles zijn; van een traktatie of afscheidsfeestje op het kinderdagverblijf of de school, tot een borrel in de tuin voor de kindjes en papa’s en mama’s uit de buurt. Misschien vindt je kindje het wel leuk om een tekening te maken voor de uitnodigingen?

soepele verhuizing peuter kleuter

Tip 5: Maak een planning voor het inpakken en verhuizen

Naarmate de verhuisdatum dichterbij komt, zal de spanning en/of stress bij alle gezinsleden toenemen. Er komt nu eenmaal veel kijken bij een verhuizing en daarbij verlopen dingen soms anders dan je zou willen. Probeer daarom zoveel mogelijk te plannen. Voor kinderen is het bijvoorbeeld prettig als de leefruimtes in het oude huis zo lang mogelijk ‘intact’ en gezellig blijven. Als dat echt niet gaat, zorg er dan voor dat tenminste één ruimte in huis zo lang mogelijk gezellig en dozenvrij blijft! Dat geeft een gevoel van rust en geborgenheid. Wat de verhuisdag betreft; vaak is het slim om de kinderen op de dag zelf elders onder te brengen. Regel dat ook op tijd!

Tip 6: Maak het kamertje vertrouwd

Hoewel het logisch is dat je niet alle dozen direct hebt uitgepakt, kan het wel raadzaam zijn om het kamertje van je kind al direct gezellig en vertrouwd te maken. Spulletjes uit het oude kamertje zorgen voor herkenning en een vertrouwd gevoel. Je kunt het kamertje ook meer vertrouwd maken voor je kindje  door samen iets leuks in de slaapkamer te doen. Even spelen, boekjes lezen, …

Tip 7: Zorg voor rust en regelmaat

Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om na de verhuizing zoveel mogelijk rust en regelmaat te creëren en de dagen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Probeer waar mogelijk dezelfde dagstructuur aan te houden als in het oude huis. Daarmee geef je ze hun gevoel van veiligheid weer terug, dat ze door de verhuizing misschien wat zijn kwijtgeraakt.

Tip 8: Heb begrip voor de belevingswereld van je kind

Natuurlijk ben je bezorgd als je kindje zich anders gedraagt na een verhuizing. Maar als je je verplaatst in de belevingswereld van een 2-4 jarige, is het beter te begrijpen, waarom je kleintje wat langer nodig heeft om te wennen. Ook al heb je geprobeerd je kindje goed voor te bereiden of te vertellen over de verhuizing en het nieuwe huis, het wordt pas ‘echt’ voor je kleintje als het zover is. En dan is het heel veel verandering in één keer. Besef ook dat je kindje waarschijnlijk van alles voelt, maar nog niet altijd de woorden heeft om dit te vertellen. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn voor je kindje. Geef het dus de tijd en help je kindje om het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid terug te vinden.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.