AAN TAFEL BIJ EEN GROEP VAN HET LIFTJELEVEN PROGRAMMA

Het Liftjeleven Programma is een actieprogramma dat mensen helpt om hun leven te verbeteren op het gebied van geld, gezondheid en milieu. Deelnemers kiezen zelf hun doelen om aan te werken. En daar gaan ze dan mee aan de slag in een groep van 6 tot 8 personen, met een getrainde begeleider. In het interview met Projectleider Marianne Osseweijer lees je meer over het programma! Na afloop van het interview schoven we even aan bij een groep van het Liftjeleven Programma om de sfeer (en smaak!) te proeven! Hoe dat ging, lees je in dit verslag! 

Vaste structuur

Van Marianne hebben we begrepen dat elke bijeenkomst van het Liftjeleven Programma een vaste structuur kent. Er wordt begonnen met een stilte moment. Om even te ontspannen en in het hier-en-nu te komen. De ‘herrie in je hoofd’ tot stilte te brengen. Dan wordt er een ‘rondje leuk’ gemaakt, waarin elke deelnemer een leuk voorval van de afgelopen week vertelt. Want bij het Liftjeleven Programma ligt de nadruk op wat goed gaat. Dan wordt er begonnen met het bespreken van het huiswerk. De deelnemers leggen zichzelf immers elke week een taak op.

Dinner on a budget

Zo ook een van de deelneemsters van de huidige groep die de uitdaging aanging om voor maximaal 1 euro per persoon een maaltijd te koken voor de groep. En die uitdaging had ze met succes weten te volbrengen! Bij mijn binnenkomst werd meteen geroepen ‘je komt net te laat, je hebt het hoogtepunt van vandaag gemist’. Maar ik had geluk; nog voor ik goed en wel aan tafel zat, werd mij een lekkere rijstsalade met dressing, crackers en zelfgemaakte limonade aangeboden. Heerlijk!

Eye-Openers

Je kunt dus wel degelijk een complete maaltijd serveren voor een euro per persoon. Minder zelfs! Want deze maaltijd gemaakt door een van de deelneemsters van de groep had maar 0,87 cent gekost per persoon. En wat opviel, is dat de maaltijd milieuvriendelijk gepresenteerd werd in gerecyclede bakjes! Leuk om te zien hoe de deelnemers elkaar hierop bevragen en ook geïnspireerd raken. Een lege verpakking van ijs kan prima dienen als lunchtrommel voor een salade! Dat zijn de eye-openers waar Marianne over sprak in het interview over het Lift je Leven Programma!

Milieuvriendelijk wassen

Bij het bespreken van het huiswerk kwam nog een andere eye-opener op tafel. Weet jij dat je je kan wassen met schillen uit Nepal in plaats van waspoeder? Een van de deelneemsters had een doosje (in de sale) gekocht en uitgeprobeerd. Vier schillen of acht halve schillen zouden genoeg zijn voor een hele was! En een doosje bevat genoeg schillen voor 30 wasbeurten. Sommige deelnemers aan tafel waren sceptisch, anderen nieuwsgierig! Zij kregen wat bolletjes mee om thuis te proberen.

Ervaringen van deelnemers van het Liftjeleven Programma

Lucas, 27 jaar

“Het Liftjeleven Programma heeft mij vooral een stuk positiviteit gebracht. Ik kwam uit een negatieve periode in mijn leven en zit nu in een veel positievere flow. En als je beter in je vel zit, komt de cirkel ook makkelijker rond. Dan wordt het vanzelf makkelijker om goed met geld en goed met groen om te gaan. Persoonlijk vind ik dat ik het op alle punten beter aan pak nu. Al gaan sommige punten uit het programma me wat ver. Ik ga bijvoorbeeld echt niet zelf waspoeder maken. Maar ik ben wel milieubewuster bezig met de dingen waarvan ik vind dat ik mee bezig moet zijn. Deelname aan het Liftjeleven Programma heeft voor mij het herstelproces versneld.”

Jacqueline, 55+

“Ik vind de uitwisseling in de groep heel leuk. Er komen soms dingen voorbij en dan denk ik ‘oh, dat kan nog groener. Je komt in aanraking met nieuwe dingen; samen weet je meer dan één. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat je vaak gefopt wordt in de winkels met aanbiedingen, met geurtjes en kleurtjes.
Het lesmateriaal sprak mij ook erg aan. Ik heb het boek met plaatjes en grotere letters. Dat doen ze goed om mensen op die manier dingen duidelijk te maken. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om ook bezig te zijn met geld of met groen.”

Malena, 46 jaar

“Door de moeilijke periode waar ik in zat, moest ik meer op mijn geld letten. Ik heb veel geleerd en veel geoefend in de groep. Hoe kun je beter omgaan met geld, je geld beheren, waar kun je op besparen? En ik heb hier leuke mensen ontmoet. Iedereen heeft een andere achtergrond en zo leer je van andere ervaringen. We hebben veel gedeeld en elkaar tips gegeven. Dingen die ik ook kan doorgeven aan mijn dochter. Ik probeer haar bijvoorbeeld te leren dat je geen dure frisdrank hoeft te kopen, dat je ook met ranja en spa rood een lekker drankje kunt maken. Je hoeft niet triest te zijn omdat je weinig geld hebt. Je kunt ook gelukkig zijn met minder. Soms schamen mensen zich om een goedkoper merk te kopen en iedereen dat ziet. Maar ik denk ‘zo is het, geniet er maar van!’. Het is geen schande om bewust om te gaan met dingen of te besparen!”

Hans, 49 jaar (begeleider)

“Als begeleider van de groep ben je zelf ook deelnemer. Je gaat zelf ook aan de slag met bepaalde taken. Want het kan altijd beter, bewuster, groener! Deze groep functioneert eigenlijk heel goed. Wat soms mist, is een specifiek doel waar we mee aan de slag gaan. Dat was in de vorige groep die ik begeleid heb anders. Daar waren deelnemers die bijvoorbeeld helemaal geen inzicht hadden in hun financiën en ook geen idee hadden hoe ze dat moesten aanpakken. Dat kwam dan elke week terug. In deze groep is dat wat minder. Wat ik vaker doe, is werken met een stelling, die dan leidt tot discussie en soms ook tot verschuiving. Bijvoorbeeld ‘als je zelf dingen maakt of repareert word je gelukkiger’. En wat altijd leuk is, is als iemand in de groep initiatief neemt om iets te laten zien of doen. Daarmee wordt het heel praktisch. Dat is ook wat mij zo aanspreekt in het programma; alle aspecten komen aan bod; van sociaal en gezelligheid tot discussies en hele praktische dingen.”

MEER INFORMATIE