TRAINERS KIES-COACHING STELLEN ZICH VOOR!

Gun je je kind een stukje begeleiding om de relatiebreuk/scheiding van jullie als ouders te verwerken? Dan is KIES-coaching misschien iets voor jullie! In de regio Maastricht-Heuvelland wordt KIES-coaching regelmatig gratis aangeboden door Trajekt in samenwerking met de verschillende gemeenten. Op de aanmeldpagina op onze website vind je meer informatie over het aanmelden voor de KIES-coaching en de andere cursussen waarvoor je je via onze website kunt aanmelden. In dit artikel stellen de enthousiaste trainers van Trajekt zich voor!

Stephan Janssen

Stephan Janssen KIES-coach

Mijn naam is Stephan Janssen. Op dit moment ben ik werkzaam als school en algemeen maatschappelijk werker bij de Stichting Trajekt. Vanuit mijn werk  als schoolmaatschappelijk werker ben ik veel met kinderen in aanraking gekomen waarvan de ouders gescheiden waren. Om nog beter te weten hoe deze kinderen te kunnen helpen heb ik de opleiding tot KIES-coach gevolgd.

Mijn motto is als onderstaand weergegeven:

“Het is mijn hartenwens dat kinderen en jongeren met gescheiden ouders een onafhankelijke plek hebben om hun eigen ervaringen te delen en dat recht gedaan wordt aan elk kind in een scheiding situatie. Ik zet me in voor kinderen zodat ze kind kunnen zijn en in warme verbinding met hun ouders kunnen blijven.” Deze tekst is van Nelly Snels ontwikkelaar van de opleiding tot KIES-coach en daar kan mij helemaal in vinden.

Marjolijn Bruinsma

Marjolijn Bruinsma KIES-coach

Ik werk als schoolmaatschappelijk werker en KIES-coach bij Stichting Trajekt. Ik heb de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening afgerond. Door de jaren heen ben ik me altijd blijven bijscholen op diverse vlakken zoals bijvoorbeeld; Triple-P opvoedondersteuning, oplossingsgerichte therapie, rouwverwerking en echtscheidingsproblematiek.

Naast mijn werk als KIES-coach werk ik voor 2 basisscholen en binnen het mbo onderwijs in Maastricht als schoolmaatschappelijk werker. Voorheen heb ik ook een hele periode binnen het algemeen maatschappelijk werk gewerkt en nu alweer meerdere jaren vooral met jeugd en gezin. In mijn werk als KIES-coach en schoolmaatschappelijk werker ontmoet ik kinderen, jongeren en hun ouders die een steun in de rug kunnen gebruiken en een weg zoeken om weer vooruit te komen. Mijn ervaring is dat als je dit samen kan doen met je omgeving dit helpend kan zijn.

Hierin ben ik vaak een schakel tussen de jongere/ouders, school en zorg waarin ik veel samenwerk met andere instanties zoals scholen, de gemeente, de jeugdarts, POH-GGZ en mijn collega’s van Trajekt. De jeugd is de toekomst en daar zet ik mij iedere dag voor in!

Suus Simons

Suus Simons KIES-coachIk werk bijna 30 jaar voor Trajekt in de gemeente Eijsden/Margraten als maatschappelijk werker en sinds 2007 ook op diverse scholen basisonderwijs. Als jeugd- en gezinswerker ben ik, samen met een collega aan alle scholen PO gekoppeld binnen deze gemeente.

Ik merkte al snel dat er destijds weinig hulpaanbod was voor kinderen die een scheiding meemaakten, wat er in geresulteerd heeft dat ik in 2009 de opleiding tot KIES-coach ben gaan volgen. Door KIES leren kinderen meer te begrijpen van de situatie en vinden ze steun bij lotgenootjes. KIES is er speciaal voor het kind om het te versterken in zijn positie in het hele scheidingsproces. Het is mooi om te zien dat een kind op deze manier ook een stem krijgt in deze moeilijke periode en dat je even met zo’n kind mag “meelopen”.

Verder geef ik sinds een aantal jaren naast individuele hulp aan volwassenen en kinderen ook de 8-weekse mindfulness-training en de ACT-training. In deze groepstrainingen leren mensen meer flexibel om te gaan met de “moeilijkheden des levens” en toch de dingen te doen die ze belangrijk vinden, juist als ze moeilijk en pijnlijk zijn. Vanuit deze waarden wil ik ook graag invulling geven aan de KIES-coaching.

Marjo Voeten

Marjo VoetenMijn naam is Marjo Voeten, woon in Maastricht, en heb inmiddels twee volwassen dochters. In veel van mijn ervaringen binnen het onderwijs, jeugdhulpverlening, gezinsopbouwwerk en opvoedondersteuner, ben ik kinderen tegen gekomen die een periode doormaken waarbij de ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Voor alle gezinsleden zoals ouders, kinderen, grootouders…., is dit een moeilijke en soms heel verdrietige periode.

Bij KIES kunnen we samen met de kinderen bewust hierbij stil staan; Wat gebeurt er bij een scheiding, welke herinneringen zijn er, met wie kun je je ervaringen delen, welke wensen heb je voor je ouders… Het zijn allemaal onderwerpen die belangrijk zijn om aandacht te geven voor een goede verwerking bij het kind. Ik vind sterk van KIES dat kinderen steun vinden bij lotgenootjes. Ze begrijpen elkaar als geen ander en geven elkaar tips en adviezen bij moeilijke situaties. Op deze manier groeien kinderen in het bewust worden van en kunnen ze steeds beter woorden geven aan wat ze eerder niet begrepen van hun eigen situatie. En als KIES-coach vind ik het fijn om kinderen in dit proces te mogen steunen!

Claire van den Bosch

Claire van den Bosch

Mijn naam is Claire van den Bosch en ik ben werkzaam bij Trajekt als Jeugdopbouwwerker en KIES-coach. KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding en is een training voor kinderen en jongeren die een scheiding van hun ouders meemaken. Als KIES-coach loop ik tijdelijk met deze kinderen mee om ze een steuntje in de rug te geven. Ik vind het belangrijk dat kinderen voor zichzelf leren kiezen en de mogelijkheid krijgen om gedachtes, gevoelens en ervaringen met lotgenootjes te delen. Laagdrempeligheid en onafhankelijkheid staan voor mij hierin centraal.

Als jeugdopbouwwerker kom ik samen met collega’s in contact met de jeugd en proberen we erachter te komen wat hun vraag of behoefte is. In samenwerking met vrijwilligers, buurtbewoners en jongeren zelf gaan we actief aan de slag om de verbinding te leggen en de kansen en mogelijkheden voor de jeugd in de buurt te vergroten. Dit gebeurt onder andere door middel van talentontwikkeling, voorlichting en bewustwording.

Saskia Vossen

Saskia Vossen

Mijn naam is Saskia, 30 jaar jong en woonachtig in Heerlen. Ik werk als schoolmaatschappelijk werker en KIES-coach bij Trajekt in Maastricht. Ik heb de opleiding hbo Social Work afgerond aan Hogeschool Zuyd in Sittard. Tijdens het werken in de praktijk heb ik nog verschillende aanvullende cursussen en trainingen gevolgd op het gebied van hulpverlening voor jeugd & volwassenen, waaronder o.a. Mission Possible, omgaan met verlies, KIES-coach, Youth Mental Health First Aid en oplossingsgericht werken. De functie schoolmaatschappelijk werk vervul ik op 2 middelbare scholen. Naast het schoolmaatschappelijk werk ben ik ook werkzaam binnen het algemeen maatschappelijk werk (volwassenen).

Met KIES ben ik in aanraking gekomen doordat het mij opviel dat er veel kinderen werden doorverwezen die worstelen met de scheiding van hun ouders. Ik had al van de KIES-groep gehoord vanuit mijn vorige baan. Het is een worsteling die ze soms alleen en indien aanwezig met broers/zussen doormaken. Waarom alleen als het ook samen kan? De KIES laat kinderen zien dat ze niet de enige zijn en leren hen begrijpen wat er gebeurd en hoe ze bijvoorbeeld een moeilijk onderwerp bespreekbaar zouden kunnen maken. Om hier aan te kunnen bijdragen als KIES-coach geeft mij voldoening in mijn werk.

Dahnee Houben

Dahnee Houben

Mijn naam is Dahnee Houben, 23 jaar en sinds een dik jaar werkzaam binnen Trajekt. Ik ben als Social Worker opgeleid en ben werkzaam als schoolmaatschappelijk werker. Daarnaast ben ik faalangstreductie trainer en KIES-coach. Ik ben erg leergierig, heb in korte tijd veel cursussen gevolgd en geniet ervan mijn kennis in de praktijk te kunnen inzetten.

Werken met kinderen in een scheiding spreekt mij erg aan, wat vinden de kinderen zelf belangrijk en hoe kan ik ze daarbij ondersteunen? Naast de individuele begeleiding wat ik als schoolmaatschappelijk werker vooral bied vind ik het ook leuk om voor een groep te staan en juist de kinderen aan te moedigen het contact met elkaar aan te gaan. Ze zijn namelijk niet alleen in hun verdriet, met hun gevoel en de gedachtes die ze bijvoorbeeld over de scheiding van hun ouders hebben.

Wat ik het mooiste vind aan de KIES-groep is dat iedereen met gescheiden ouders welkom is en dat je nergens toe verplicht bent. Vaak doet (h)erkenning al veel.

KIES-coaching wordt sinds de zomer van 2019 kosteloos aangeboden door de Maastricht-Heuvelland gemeenten. Wil je je kind aanmelden voor KIES-coaching, of een van de andere cursussen? Neem eens een kijkje op onze aanmeldpagina!