JONGERENCENTRUM EN POPPODIUM FRAICHE IN VAALS

In gesprek met Kevin Jacobs
In gesprek met Kevin JacobsBestuurslid Fraiche

Inwoners van Vaals zal de naam Fraiche niet onbekend in de oren klinken. Als poppodium met plek voor 650 mensen, heeft het centrum ook van oudsher buiten Vaals naam. Wat wellicht minder bekend is, is dat Fraiche ook door de gemeente gesubsidieerd wordt voor het uitvoeren van preventieve taken voor de jeugd! Meer hierover lees je in dit interview met Kevin Jacobs, die sinds 2014 als vrijwilliger/bestuurslid betrokken is bij Fraiche.

Over Fraiche

“Fraiche bestaat nu 11 jaar als Fraiche. Daarvoor was het centrum bekend als Spuugh, dat vanuit de jaren 70 niet zo’n hele goede reputatie had. Het is dus altijd al een poppodium geweest. De functie van jongerencentrum is er later pas bij gekomen. De tent is ook echt iets unieks in de regio; we kunnen 650 mensen kwijt. Eén keer per maand organiseren we een groot feest; met tussen de 300 en 650 man publiek. Daarnaast zijn we twee avonden per week, op donderdag- en vrijdagavond, open voor de jeugd in Vaals. Dan komen toch wel zo’n 40 a 50 jongeren samen. Officieel is het voor jongeren van 16+, maar in de praktijk zijn de meesten 18+.”

 Nieuwe aanwas

“We doen uiteraard ons best om ook de jongere generatie naar Fraiche te trekken, maar je merkt dat de huidige generatie jeugd anders is. Dat merk ik ook in mijn werk als jongerenwerker op straat. Jongeren gaan minder naar buiten om elkaar te ontmoeten. Ze communiceren met elkaar vanuit thuis, via de Playstation. Je moet ze echt iets te bieden hebben, anders komen ze niet. We proberen wel te werven via de basisschool en via de buurtsportcoach, Hannie Pleijers, die veel kinderen en ouders kent. En wat ook grappig is, is dat oude vrijwilligers, die al 15 jaar weg zijn ofzo, nu zelf langzaam kinderen krijgen in die leeftijd. Dus dat gaat vast ook nieuwe aanwas opleveren!”

Chillavonden

“In 2016  heeft de gemeente ons gevraagd om, als tegenprestatie voor de subsidiegelden die we jaarlijks ontvangen, ook wat preventieve taken op ons te nemen. In dat kader richten we ons nu ook op de tienergroep, van 11 – 16 jaar. Voor hen organiseren we 1x per maand een chillavond in Fraiche. Tijdens een chillavond komen jongeren naar hier om te chillen; samen voetballen, gamen. In het kader van onze preventieve taken, willen we deze avonden op een andere manier gaan invullen… Het moet ook kloppen qua leeftijden”, vervolgt Kevin zijn verhaal. “Een 15-jarige gaat niet op dezelfde plek hangen als een 10-jarige. Dus we gaan kijken of we die jongste groep op een andere manier kunnen gaan binden. Misschien terug naar de middagen…

Preventie

“En voor de oudere groep willen we het chillen gaan combineren met een stukje voorlichting. In mei hebben we bijvoorbeeld in samenwerking met het preventieteam van Mondriaan een voorlichtingsavond georganiseerd over gameverslaving. Er liggen ook plannen om iets dergelijks te gaan organiseren omtrent alcohol en drugs. Waarbij we graag een ervaringsdeskundige aan het woord willen laten. Iemand die echt aan de grond heeft gezeten en nu weer een normaal leven leidt. Met de drugsproblematiek hier in de regio, leek ons dat een goed idee. We denken dat een ervaringsverhaal dan meer indruk maakt dan iemand die met een koffertje uitleg komt geven van ‘dit is XTC en dit is wiet’. Geen droge voorlichting dus, dat sluit meer aan bij de belevingswereld van de jeugd…”

Banenmarkt

“Vorig jaar hebben we ook een banenmarkt georganiseerd in samenwerking met Podium24, waar jongeren terecht konden met al hun vragen over opleidingen en baantjes. Verschillende opleidingsinstituten waren aanwezig, zoals bijvoorbeeld het Leeuwenborgh, Arcus en Cita Verde. En ook een aantal bedrijven waren vertegenwoordigd in het kader van bijbaantjes, zoals de Albert Heijn, de Lidl en Green Parcs. In de middag waren ook nog een aantal uitzendbureaus aangeschoven. Dit was een erg geslaagde middag, die we graag nog een keer laten terugkomen. Dit wordt wel iets voor volgend jaar, want het is best intensief om te organiseren.”

Vrijwilligers

“Fraiche draait grotendeels op vrijwilligers. Dat betekent dat je goede mensen moet hebben, met hart voor de zaak. Momenteel hebben we zo’n 35 vrijwilligers. Bij een feestje zijn er toch al gauw zo’n 15 man aan het werk; achter de bar, bij de garderobe, poetsen. En daarnaast heb je dus het preventieteam. Dat is een groep van 10; zes externen en drie of vier mensen van Fraiche. We komen 1x per maand bij elkaar om plannen te maken. Het doel van het preventieteam is om dingen te organiseren om iets te betekenen voor de jongeren in Vaals. Zo hebben we vorig jaar de JOP (Jongeren Ontmoetings Plek) opgeknapt, we helpen een handje mee met de Burendag of Vaals Beweegt. Ook om te laten zien dat in Fraiche nog andere dingen gebeuren dan alleen de feestjes.”

Open

“Nu gebeurt er sowieso meer in Fraiche dan alleen de feestjes hoor”, aldus Kevin. “We zijn een gemeenschapsgebouw en proberen dus ook voor de gemeenschap op te staan. Als mensen iets bij ons willen organiseren; van een spinningmarathon, tot iets van de carnavalsvereniging of de schoolmusical van OBS de Robbedoes. Het kan allemaal; alles is aanwezig, een podium met geluidsinstallatie, lampen. Voor kinderen is dat echt sjiek om eens te kunnen meemaken. En qua kosten hanteren we een vriendelijk tarief, wat het ook tot een aantrekkelijke locatie maakt om iets te organiseren. Al hebben we die inkomsten ook wel nodig om rond te komen.”

Twee petten

“Hoe ik bij Fraiche terecht gekomen ben?” herhaalt Kevin de gestelde vraag. “Eigenlijk vanuit mijn passie voor de muziek, hobby dus. Maar het heeft me ook professioneel veel gebracht. Want via Fraiche heb ik Tobias Vermin leren kennen, de jongerenwerker van Trajekt. En zo ben ik zelf ook bij Trajekt terecht gekomen, als jongerenwerker in Maastricht en Eijsden-Margraten. Bewust niet in Vaals, want dan loop je hier met twee petten rond. Ik wil vrije tijd en mijn professionele taken graag gescheiden houden. Binnen Fraiche heb ik ook een andere rol. Ik zie me niet als ‘meer’ of ‘beter’ dan de andere vrijwilligers. Toevallig kies ik er als bestuurslid voor om meer taken op me te nemen. Maar als jongerenwerker heb je echt een voorbeeldfunctie, ben je ook veel meer pedagogisch bezig. En natuurlijk combineer je het wel eens. Ik ben eigenlijk ook opgeleid als docent geschiedenis. Maar docent zijn is niet meer altijd even dankbaar. Dus dit bevalt me eigenlijk heel goed!”