LEUKE UITJES EN ACTIVITEITEN IN DE ZOMERVAKANTIE BIJ JOU IN DE BUURT!

Draaimolen

In de periode van 6 juli t/m 18 augustus hebben basisschoolkinderen en scholieren in onze regio zomervakantie! Ben je op zoek naar gezellige uitjes voor met het gezin? Of naar leuke activiteiten voor de kids? Er wordt ook dit jaar weer heel veel georganiseerd in onze regio. Wij maakten een selectie!

Activiteiten in Juli

Zomerkermis (6 t/m 9 juli – Vaals)
De zomerkermis biedt een hoop spektakel met verschillende spannende attracties! Daarnaast is er volop entertainment en kindervermaak. Ook is er de mogelijkheid voor een meet & greet met Paw Patrol, Dieter Koblenz Hossa Schlagerparade en de Üllemarkt. Klik hier voor meer informatie.

El Mundo Fantasia in Mondo Verde (6, 7 juli – Brunssum)
Beleef een Fantasy Cosplay en Steampunk weekend in een schitterend familiepark met mooie tuinen, dieren en attracties! Kom in je mooiste costume en geniet van entertainment, live muziek, kampementen, workshops en gezellige marktkraampjes! Leuk voor jong en oud! Klik hier voor meer informatie.

Open rondleiding GaiaZoo (7 juli – Kerkrade)
Ga op pad met een ervaren GaiaGids, bewonder de dieren en luister naar alle leerzame en leuke dierenweetjes! Deze ontdekkingsreis is in elk jaargetijde een belevenis; elke maand zijn er weer andere bijzonderheden en leuke weetjes te melden. Zo worden er het hele jaar door dieren geboren. In de zomer zie je wie de zonaanbidders zijn en welke dieren juist verkoeling zoeken. Klik hier voor meer informatie.

Summer Experience Kick-off week (8 t/m 12 juli – Maastricht)
Maastricht Sport trapt de zomervakantie af met een superleuke en gevarieerde sportweek, waarbij je nieuwe sporten kunt ontdekken of mee kunt doen aan een sport die je al kent! Elke dag staat er een andere sportactiviteit op het programma. Klik hier voor meer informatie.

Kinderworkshop theater maken (8 t/m 13 juli – Maastricht)
Een heerlijk creatieve week in de boomgaard achter het Theater. Theatermaken met je voeten in het gras? Nieuwe vrienden maken? Creatieve uitdagingen? Werken met verschillende theatermakers? Klik hier voor meer informatie.

Kids op ontdekking in de ENCI met paleontoloog John Jagt (10 juli – Maastricht)
Een walvis in de voormalige ENCI-groeve? Waar zwommen die walvissen dan? Er is toch geen zee hier? John Jagt, Paleontoloog en bedenker van de tentoonstelling weet hier alles van. Vandaag gaan we op ontdekking en luisteren we naar de verhalen rond deze oerwalvis. Trek je stevige schoenen aan, smeer je goed in en stop al je vragen in je broekzak, we gaan op pad! Klik hier voor meer informatie.

Op ontdekkingstocht met de slotbewaarder (10 juli t/m 18 augustus – Hoensbroek)
De enthousiaste slotbewaarder ontvangt je op de kasteelbrug voor de grote poort die toegang geeft tot het slotgebouw. Hij heeft als enige de grote sleutel om deze poort te openen en doet dat samen met de bezoekers. De slotbewaarder toont de belangrijkste highlights en vertelt tal van leuke en spannende verhalen van en over de bewoners door de eeuwen heen. Klik hier voor meer informatie.

Kindertheaterworkshop ‘We spelen de vrijheid!’ (13 juli – Maastricht)
In Centre Céramique staat een tentoonstelling over vrijheid. Jullie hebben nu schoolvakantie, dan zijn jullie ook vrij. Hoe fijn is dat? Lekker de hele dag doen wat je zelf wilt… wat je het allerliefste doet! Als je toneel speelt, is het ook heel fijn als je je vrij voelt. Docente Anneliese Billen van Kumulus weet dat heel goed: zij heeft speciaal voor jullie een supervrije toneelles samengesteld. Kom, doe mee, geef je gauw op! Klik hier voor meer informatie.

Wandeling ‘Een kei van het Nationaal Park’ (13 juli – Genk)
Stenen zijn mysterieus en geheimzinnig, het zijn oude getuigen van de vorming van onze planeet zelf. Omdat stenen, grind en zand typisch zijn voor de bodem van de Hoge Kempen is dit ook de ideale plaats om hun geheimen te ontsluieren. Op deze wandeling leren we stenen ‘lezen’ met behulp van opdrachtjes en eenvoudige onderzoeksmaterialen. Nog nooit waren keien zo boeiend als tijdens deze speelse en leerrijke ontdekkingstocht! Klik hier voor meer informatie.

Opendag Imkerij BEEing Pure (13, 14 juli – Gronsveld)
Imkerij BEEing Pure doet de deuren open voor het publiek. Dan is het namelijk Landelijke Open Imkerdag. Van 11:00-16:00 uur kun je van alles proeven, beleven en leren. Iedereen is welkom! Heb je je altijd al afgevraagd hoe de honing nu in die potjes komt? Wat het verschil is tussen een koningin, werkster en een dar? Klik hier voor meer informatie.

Weekend at War 2019 (13, 14 juli – Simpelveld)
Station Simpelveld vormt dit jaar weer het decor voor “Weekend at War”: het bevrijdingsspektakel van Limburg! Tijdens Weekend at War worden twee grote legerkampementen van de Geallieerden en Duitsers ingericht. Meer dan 200 re-enactors zijn hier in de weer om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uit te beelden en te vertellen. Daarnaast zullen vele tientallen oorlogsvoertuigen, waaronder motoren, jeeps en vrachtwagens, op het stationsemplacement te bewonderen zijn. Twee keer per dag wordt tijdens de live battle een overwinningsslag nagebootst. Tijdens het Weekend of War zal er een intensieve treindienst worden gereden over de sporen van de Miljoenenlijn. Wanneer je het grenstraject berijdt loop je zelfs kans om smokkelaars, deserteurs en paspoortcontroleurs tegen het lijf te lopen… Klik hier voor meer informatie.

Excursie ‘RivierPark Maasvallei in geuren en kleuren’ (14 juli – Elsloo)
Het is hoog zomer in het RivierPark Maasvallei. Laat je onderdompelen in de weelderige natuur aan de oever van de Maas. Klik hier voor meer informatie.

Cowboy Billie Boem is jarig (14 juli – Valkenburg)
Cowboy Billie Boem is jarig en heeft veel zin in een groot feest! Maar wat is dat? Het lijkt wel of iedereen zijn verjaardag is vergeten. De circusdirecteur feliciteert hem niet eens! Daar wordt Billie best verdrietig van… Wat Billie niet weet is dat de circusdirecteur samen met alle kinderen in de zaal stiekem een grote verrassing zullen voorbereiden. Ze willen hun cowboyvriend een enorm cadeau geven. Maar oei! Er gaat van alles mis! Klik hier voor meer informatie.

Workshop ‘Schaaldieren (17 juli – Maastricht)
Hoe meet je een walvis? Een walvis is groot, dat weet iedereen. Maar hoe groot precies? Hoeveel dolfijnen passen er in een walvis? Hoeveel kwallen? Hoeveel krabben? In deze workshop onder leiding van Kumulus docent Nicole Mulkens gaan we een sjabloon van een walvis vullen met tekeningen van allerlei zeedieren ‘op schaal’. Klik hier voor meer informatie.

Puk & Pien met ‘Eigen schuld dikke bult’ (17 juli – Brunssum)
Elkaar voor de gek houden daar houden Puk & Pien wel van! Maar wat Pien nu heeft gedaan, dat kan echt niet…. Puk wil haar vriendin nu eens een lesje leren en samen met de kinderen bedenkt ze een plannetje. Dat wordt Lachen! Klik hier voor meer informatie.

Chill en Grill in het GaiaZOO (19, 26 juli)
Schuif aan bij een sfeervolle BBQ in Hof van Gaia. Geniet van Live muziek, diverse BBQ hapjes en een luxe koud buffet. Voor kinderen t/m 12 jaar hebben we een aangepast menu. Klik hier voor meer informatie.

GaiaZOOmeravond (19, 26 juli – Kerkrade)
Dieren die overdag minder actief zijn komen juist ’s avonds tot leven. Andere dieren maken zich klaar voor de nacht. Een bezoek in de avonduren zorgt voor een extra leuke toevoeging aan je dag. Bovendien staan er deze avond een aantal leuke activiteiten gepland. Klik hier voor meer informatie.

Roofvogelshow (21, 28 juli  – Valkenburg)
Valken en de valkerij zijn, zo zegt de naam al, van oudsher verbonden met Valkenburg en zijn kasteel. Sinds de Middeleeuwen werden valken omwille van hun vernuftige vangtechniek voor de jacht gebruikt. Vanuit onze streek werd de valkerij over heel Europa uitgedragen. Klik hier voor meer informatie.

Workshop strandwalvistas (24 juli – Maastricht)
In de zomer ga je lekker veel zwemmen. Dat kan in het zwembad maar natuurlijk ook in de zee. Net als de walvissen en de dolfijnen, lekker spetteren en plonsen. Dan neem je uiteraard een strandtas mee met alle zwemspulletjes. Vandaag maken we een bijzondere tas. Een tas die je zelf beschildert met bijvoorbeeld een walvis of een dolfijn of misschien met mooie zeesterren? We gaan eerst een kijkje nemen in de tentoonstelling en dan samen lekker verven.
Doe je niet je beste kleren aan? Klik hier voor meer informatie.

Hoedemakers Tractor Pulling (28 juli – Gulpen)
Hoedemakers Tractor Pulling Gulpen staat gerant voor gezelligheid. Er komen talloze tractors langs die voor de sleepwagen komen te staan. De sleepwagen zorgt ervoor dat het gewicht langzaam naar voren komt. Welke tractor rijdt het verste op de 100 meter? Kom kijken! Daarnaast is er een drank- en eetbuffet, kinderhoek, diverse stands en muziek! Klik hier voor meer informatie.

Flyboard show bij bezoek aan Pretpark de Valkenier (28 juli – Valkenburg)
Een spectaculaire show op het water! Te zien om 13:00 uur, 14:00 uur en 15:00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Kruip in de huid van… een walvis! (31 juli – Maastricht)
Maak je eigen spannende filmpje over onze oerwalvis. Van een zwemtocht door de (krijt)zee tot aan zijn opgraving. Hoe doe je dat? Kumulus docente Nicole Mulkens weet alles van filmpjes maar gaat ook natuurlijk samen met jou in de tentoonstelling kijken naar deze walvis. Na afloop zetten we het filmpje op onze website en op facebook, hoe cool is dat! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten in Augustus

Kindertheaterworkshop ‘We spelen de vrijheid!’ (2 augustus – Maastricht)
In Centre Céramique staat een tentoonstelling over vrijheid. Jullie hebben nu schoolvakantie, dan zijn jullie ook vrij. Hoe fijn is dat? Lekker de hele dag doen wat je zelf wilt… wat je het allerliefste doet! Als je toneel speelt, is het ook heel fijn als je je vrij voelt. Docente Anneliese Billen van Kumulus weet dat heel goed: zij heeft speciaal voor jullie een supervrije toneelles samengesteld. Kom, doe mee, geef je gauw op! Klik hier voor meer informatie.

Chill en Grill in het GaiaZOO (2, 9 augustus – Kerkrade)
Schuif aan bij een sfeervolle BBQ in Hof van Gaia. Geniet van Live muziek, diverse BBQ hapjes en een luxe koud buffet. Voor kinderen t/m 12 jaar hebben we een aangepast menu. Klik hier voor meer informatie.

GaiaZOOmeravond (2, 9 augustus – Kerkrade)
Dieren die overdag minder actief zijn komen juist ’s avonds tot leven. Andere dieren maken zich klaar voor de nacht. Een bezoek in de avonduren zorgt voor een extra leuke toevoeging aan je dag. Bovendien staan er deze avond een aantal leuke activiteiten gepland. Klik hier voor meer informatie.

Wandeling met ezeltjes (2, 9, 16 augustus – Bocholtz)
Ga wandelen in de mooie omgeving van Bocholtz met twee of vier ezels. Wandelen met ezels brengt je tot rust, het kalme tempo van de ezel werkt onthaastend. Je hebt tijd om te genieten van de natuur en het buiten zijn. Bij slecht weer kun je in de stal knuffelen met de ezels, hun warmte en aandacht is hartverwarmend. Kijk in de trouwe kijkers van de ezel, raak de fluweelzachte neus aan…het zijn net levende pluche knuffeldieren! Klik hier voor meer informatie.

Maastricht Sport IRONKIDS Finale (3 augustus – Maastricht)
Op zaterdag 3 augustus gaat voor de vierde keer de Maastricht Sport IRONKIDS Finale plaatsvinden. Tijdens deze triatlon of ‘Run-Bike-Run’ nemen kids het op tegen leeftijdgenoten. Klik hier voor meer informatie.

Roofvogelshow (4, 11, 18 augustus – Valkenburg)
Valken en de valkerij zijn, zo zegt de naam al, van oudsher verbonden met Valkenburg en zijn kasteel. Sinds de Middeleeuwen werden valken omwille van hun vernuftige vangtechniek voor de jacht gebruikt. Vanuit onze streek werd de valkerij over heel Europa uitgedragen. Klik hier voor meer informatie.

Flyboard show bij bezoek aan Pretpark de Valkenier (4, 11, 18 augustus – Valkenburg)
Een spectaculaire show op het water! Te zien om 13:00 uur, 14:00 uur en 15:00 uur. Klik hier voor meer informatie.

Hans en Grietje door Toneelvereniging Mariahout (4 augustus – Valkenburg)
Een oud sprookje in een nieuw jasje. Hans en Grietje nemen je mee in een wereld zonder mobiele telefoons, waar de weg nog wordt gevonden met kiezelsteentjes en diep in het bos snoephuisjes zitten verstopt. Klik hier voor meer informatie.

Open rondleiding GaiaZoo (4 augustus – Kerkrade)
Ga op pad met een ervaren GaiaGids, bewonder de dieren en luister naar alle leerzame en leuke dierenweetjes! Deze ontdekkingsreis is in elk jaargetijde een belevenis; elke maand zijn er weer andere bijzonderheden en leuke weetjes te melden. Zo worden er het hele jaar door dieren geboren. In de zomer zie je wie de zonaanbidders zijn en welke dieren juist verkoeling zoeken. Klik hier voor meer informatie.

Workshop schimmenspel ‘Een walvis in de schaduw’ (7 augustus – Maastricht)
We gaan vanmiddag spelen met schaduwen nadat we een kijkje hebben genomen in de tentoonstelling “Walvis”. Een schaduwfiguur noemen we ook wel een schim. Een schim kan van heel klein zeer groot worden of verbergt zich achter een andere schaduw en komt dan plotseling tevoorschijn. Ook een walvis kan een schim zijn natuurlijk. Cristel Reneman heeft allemaal heel bijzondere schimmenkoffertjes en gaat samen met jou een verhaal maken. Na afloop mogen de ouders komen kijken naar een bijzondere voorstelling. Klik hier voor meer informatie.

PAW Patrol Live! De Grote Race (7 augustus – Heerlen)
Klaar voor actie?! De grootse internationale theatervoorstelling PAW Patrol Live! – De Grote Race komt deze zomer exclusief naar Nederland en België. Ga in deze spectaculaire show samen met jouw favoriete PAW Patrol Pups op een heldhaftig, muzikaal avontuur. Klik hier voor meer informatie.

Maastricht aan zee 2019 (12 t/m 15 augustus – Maastricht)
Dit evenement bestaat uit een culturele zomerweek van 12 t/m 15 augustus waarin kinderen hun talenten kunnen ontdekken en ontplooien. Tijdens deze creatieve dagen wordt er gebouwd, gedanst, gezongen, geskatet, gemaakt en gespeeld. Kinderen bepalen daarin zelf wat ze maken en hoe ze dat willen doen. Ze worden hierin gestimuleerd en begeleid door professionele kunstenaars. Klik hier voor meer informatie.

MVV Gamin SoccerBootcamp (12 t/m 15 augustus – Maastricht)
Vier dagen voetballen in Stadion de Geusselt én training krijgen van de spelers en (jeugd)trainers van MVV? Dat wil jij als voetballiefhebber toch zeker ook! In de laatste week van de zomervakantie organiseert MVV Maastricht voor de 10e keer een heuse MVV SoccerBootcamp. Tijdens deze vierdaagse voetbalschool krijgen kinderen in de leeftijd van 5 t/m 14 jaar professionele trainingen van MVV (jeugd)trainers. Bovendien nemen de selectiespelers van MVV Maastricht een centrale rol in tijdens de MVV SoccerBootcamp en vindt het overgrote deel van het programma plaats in Stadion de Geusselt. Klik hier voor meer informatie.

Basketbal Speeldagen (14, 15 augustus – Maastricht)
Ben jij tussen de 6 en 12 jaar? En heb je zin om twee dagen lang te basketballen met topspelers? Meld je dan snel aan voor de 8e editie van de Basketbal Speeldagen in Maastricht! Twee dagen lang gaan we aan de slag met spelvormen, trainen en potjes basketbal. Maar het blijft niet bij basketballen alleen… hier leer je nog veel meer! Klik hier voor meer informatie.

Grote Walvisdag in het museum (18 augustus – Maastricht)
Vandaag staat alles in het museum in het teken van de walvis, dolfijnen en sterke verhalen. Het Reizende Walvisziekenhuis is het educatieve veldhospitaal van SOS Dolfijn en gaat de hele middag aan de slag met jong en oud. Neem een kijkje in de dolfijnambulance of in het veldhospitaal voor walvisachtigen. Zowel in als om dit hospitaal zijn er verschillende educatieve speelelementen te vinden. Kinderen maar ook ouders/verzorgers leren hier van alles over de walvisachtigen in onze Noordzee, de bedreigingen die ze tegen komen en hoe we ze kunnen beschermen. Help je mee? We gaan een kleine walvis redden en zo kan jij een heus Dolfijnen-EHBO diploma behalen. Verder zijn er voeltonnen, een gevarenspel, leren we alles over hun voedsel, het ontdekkabinet en nog veel meer. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten in juli én augustus

Expositie Walvis (Hele zomervakantie – Maastricht)
In de tentoonstelling Walvis maak je kennis met de prehistorische ‘ENCI-walvis’, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Klik hier voor meer informatie.

4 Sluizentocht (Hele zomervakantie – Maastricht)
Een ca. 4 uur durende, gevarieerde tocht, die je over de Maas, Zuid-Willemsvaart en het grote Albertkanaal voert. De boot passeert tijdens deze tocht 4 sluizen waaronder de sluis van Bosscherveld die de Maas verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Daarna komt de boot op Belgisch grondgebied en passeert hier de sluizen van Neerharen en Lanaken. Beide hebben een verval van 9 meter. Om terug op de Maas te komen passeert de boot ook de sluis van Ternaaien met een verval van 15 meter. Klik hier voor meer informatie.

Goochel Show bij bezoek aan Pretpark de Valkenier (Hele zomervakantie – Valkenburg)
Goochelaar Tim Slaats is een professionele beroepsgoochelaar voor jong en oud. Laat je betoveren door zijn magische en unieke acts! Deze laten een diepe indruk achter, waar ieder nog lang over zal napraten! Klik hier voor meer informatie.

Diverse 360° Shows in Cosmodrome Kattevennen voor verschillende leeftijdsgroepen (Hele zomervakantie – Genk)
Gedurende de hele zomer vinden er in het Cosmodrome in Genk allerlei spectaculaire shows plaats voor kinderen in verschillende leeftijden. Bijvoorbeeld ‘To worlds beyond’ (8+); een reis door ons zonnestelsel naar werelden met enorme vulkanen, verblindende ringen en uitgestrekte canyons. Of de show ‘Astronaut’ (8+); over hoe een langdurig verblijf in de ruimte het lichaam van een astronaut beinvloedt. Voor de jongere kinderen is er ‘Dinosaurus at dusk’ (5+); beleef het avontuur van Lucy en haar papa. Samen maken ze een reis door de tijd en ontmoeten de voorouders van de vogels: dinosauriërs. Voor de oudere kinderen is er de show ‘Mars 1001’ (11+); het is 2031 en we maken live de eerste bemande vlucht naar Mars mee! Zes astronauten zijn klaar voor de reis van hun leven en hun verblijf op de rode planeet. Maar zo’n ongelooflijke reis door de donkere, koude ruimte is uiteraard niet zonder gevaar…

En zo zijn er nog tal van shows. Een ticket voor de show geeft tevens toegang tot expo ‘De oerknal’ en de sterrenwacht. Klik hier voor meer informatie.

CSI: Continium tentoonstelling (Hele zomervakantie – Kerkrade)
Stap jij in de voetsporen van een forensisch onderzoeker? Samen met Professor Kees Koud maak je kennis met de nieuwste onderzoekstechnieken om erachter te komen wie het is en wat er precies is gebeurd. Wat deed hij zo hoog in de bergen? Zou hij doodgevroren zijn of misschien wel… vermoord?! Klik hier voor meer informatie.

MEER INFORMATIE