MIJN KIND HEEFT LUIZEN! WAT TE DOEN BIJ HOOFDLUIS?

wat doen bij hoofdluis kinderen

Als er op school hoofdluis geconstateerd is bij je kind. Of als je ze zelf ontdekt hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk start met de behandeling van de luizen. Luizen planten zich namelijk snel voort en het risico op besmetting van anderen in de omgeving van het kind is daarbij groot! In dit artikel lees je wat je moet doen als je kind hoofdluis heeft!

Meer algemene informatie over luizen lees je in het artikel ‘Luizen: dit moet je weten over hoofdluis!’. Wil je zeker weten of je kind luizen heeft? Check dan dit artikel met de 5 belangrijkste symptomen van luizen.

Luizen behandelen? Twee weken lang dagelijks kammen!

Om de hoofdluis (en de neten) definitief te verwijderen uit het haar van je kind, dien je het haar twee weken lang dagelijks door te kammen met een fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling. Dit noemen we de uitkambehandeling. Het is belangrijk om dit echt twee weken vol te houden, omdat de neten moeilijk te verwijderen zijn met kammen. Zou je eerder stoppen, zouden er uit achtergebleven neten nieuwe luizen kunnen ontstaan, die ook weer eitjes gaan leggen en dan ben je weer terug bij af. Door twee weken lang dagelijks te kammen, weet je zeker dat je alle hoofdluizen hebt verwijderd, voordat ze nieuwe eitjes kunnen leggen.

De uitkambehandeling stap voor stap!

  • Maak het haar door en door nat.
  • Verdeel crèmespoeling door het haar.
  • Bescherm de ogen van je kind met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg. Spoel dit niet uit.
  • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier.
  • Pak een fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor.
  • Vastgeplakte neten kun je met je nagels verwijderen. Eventueel kun je ze eerst losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier op papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
  • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Antihoofdluismiddel

Als de uitkambehandeling zoals hierboven beschreven niet heeft gewerkt, kun je dit herhalen in combinatie met een antihoofdluismiddel. Er zijn in Nederland verschillende antihoofdluismiddelen verkrijgbaar in de vorm van een lotion of shampoo. Kies voor een hoofdluismiddel met een werkzame stof waartegen hoofdluis niet resistent kan raken. Zoals deze. Dit omdat de hoofdluis steeds vaker resistent (ongevoelig) is voor antihoofdluismiddelen die bestaan uit andere werkzame stoffen. Er bestaan ook producten tegen hoofdluis die zijn gebaseerd op natuurlijke producten (olie), maar daarvan is niet bewezen dat ze werken.

Het gebruik van een antihoofdluismiddel

Als je kiest voor een antihoofdluismiddel, is het belangrijk om altijd te bijsluiter te volgen. Ook is het belangrijk om na de behandeling met het antihoofdluismiddel, het haar uit te kammen met een fijntandige kam. Ook als dit niet zo expliciet in de bijsluiter staat vermeld. Behandel het haar na een week nog eens met hetzelfde middel.

Let op: ben je zwanger of geef je borstvoeding? Gebruik dan geen antihoofdluismiddel. De middelen die hierin zitten, kunnen schadelijk zijn voor je (ongeboren) baby. Wil je dit toch gebruiken? Leg het eerst even voor aan je huisarts.

Wat als de hoofdluis na 2 weken behandelen niet weg is?

Als je kort na de behandeling weer hoofdluis ontdekt, hoeft dit niet te betekenen dat de behandeling niet heeft gewerkt. Er kan ook sprake zijn van een nieuwe besmetting. Je kunt dan gewoon opnieuw beginnen met behandelen.

Controleer ook of je een antihoofdluismiddel hebt gebruikt waartegen luizen niet resistent kunnen worden of vraag dit na bij apotheek of drogist. Kam het haar dagelijks nauwkeurig met een fijntandige kam. Dit is erg belangrijk voor het slagen van de behandeling.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.