HELP MIJN KIND GAAT MET CARNAVAL OP STAP!
TIPS VAN EEN PREVENTIEWERKER

In gesprek met Arthur Kleisterlee
In gesprek met Arthur KleisterleePreventiewerker Mondriaan Preventie

Het uitgaan van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met het uitgaan van vroeger. In dit interview met Mondriaan preventiewerker Arthur Kleisterlee staan we stil bij de belangrijkste verschillen. Ook deelt hij een aantal handige tips voor hoe je met je kind in gesprek kunt gaan over veilig uitgaan tijdens carnaval. Uiteraard zijn deze tips in essentie ook de rest van het jaar bruikbaar ;-).

Meld je aan voor de gratis oudercursus ‘Laat je niks wijsmaken’ voor ouders van pubers die hun kennis willen vergroten over de puberteit, de werking van het puberbrein, genotmiddelen, gamen en internetgebruik. Op deze pagina vind je meer informatie!

Uitgaan anno nu

“Wanneer we het uitgaan anno nu vergelijken met het uitgaan van pak ‘m beet 30 jaar geleden, is er een hoop veranderd. Veel dorpsdiscotheken zijn verdwenen en ingeruild voor een aantal ‘megadiscotheken’, vaak net buiten de stad. Daarnaast zijn de festivals enorm in opkomst geweest de afgelopen jaren. In 2023 waren er meer dan 1100 festivals in Nederland, waarvan ruim de helft een muziekfestival betrof. De evenementen waar jongeren naar toe gaan, zijn dus veel grootschaliger. Een andere belangrijke verandering is dat het pas laat ‘leuk wordt’. De meeste clubs stromen pas na middernacht vol. Op het tijdstip dat je vroeger bij wijze van spreken thuis moest zijn. Ten opzichte van vroeger is veilig uitgaan en veilig thuiskomen ook uitdagender geworden. Je moet hier tegenwoordig meer bij stilstaan en over nadenken.”

Middelengebruik anno nu

“Ook het middelengebruik van de jeugd is veranderd. Thuis indrinken is populair en vaak worden dan sterke drank en mixdrankjes gedronken. Ouders willen nog wel eens denken dat jongeren – als ze thuis ingedronken hebben – minder drinken als ze op stap zijn. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit een fabel is. Jongeren die thuis indrinken, drinken in de stad op hetzelfde tempo door en drinken dus meer. Ook zien we dat met name op festivals en in clubs het gebruik van partydrugs (vooral xtc) hoog is. Ook in het studentenleven zijn xtc en andere partydrugs meer aanwezig.” Meer over xtc vind je in dit filmpje.

puber carnaval op stap

Uitgaan met carnaval

“Carnaval is een feest dat al heel lang gevierd wordt in Limburg, maar dat door de jaren heen ook flink veranderd is. Waar vroeger voornamelijk alcohol genuttigd werd tijdens dit feest, zien we tegenwoordig de verschillende uitgaansdrugs ook tijdens de carnaval meer vertegenwoordigd. Met name de combinatie van coke en alcohol, die onder de oudere jeugd nogal eens gebruikt wordt, is een risicovolle. Omdat er een derde stofje vrijkomt, dat veel verslavender is dan alcohol of coke apart. Dit risico is bij veel jongeren niet bekend. Bij de jongere doelgroep zie je de laatste jaren dat er veel alcohol gedronken wordt, soms met alcoholvergiftiging ten gevolg. Alleen in Maastricht gaat het al om 77 opnames gerelateerd aan alcohol(vergiftiging). ”

Risico’s tijdens het uitgaan

“Er zijn natuurlijk ouders zijn die zich weinig zorgen maken over het uitgaansgedrag van hun kind. Omdat ze zelf goede herinneringen hebben aan die tijd en/of omdat ze veel vertrouwen hebben in de vaardigheden van hun kind. Maar de meeste ouders vinden het toch best spannend wanneer hun kind voor het eerst op stap gaat. Riskant gedrag en uitgaan gaan immers vaak samen en je hoort veel over incidenten. Denk aan  coma-zuipen of druggebruik, waar we het net over hadden. Maar ook de angst voor agressie of vandalisme kan zeker bij ouders van puberjongens nogal eens spelen, al dan niet onder invloed van groepsdruk. Ouders van puber-meiden zijn vaak meer bezorgd over (veilige én vrijwillige) seks. Bijvoorbeeld onder invloed van drank of drugs.”

help mijn kind gaat uit

Tips om veilig en verantwoord uitgaan te stimuleren

“Veel ouders die wij vanuit Mondriaan Preventie spreken, vragen zich af hoe zij als ouder invloed kunnen uitoefenen op het uitgaan van hun kind. Hoewel het voor ouders soms kan lijken alsof ze helemaal geen invloed uitoefenen, is dit wel degelijk het geval. Hieronder enkele tips, die kunnen helpen ervoor te zorgen dat je kind op een veilige en verantwoorde manier op stap gaat:

Tip 1: Begin op tijd

 “Begin zo’n twee a drie weken voor carnaval met je kind te praten over het uitgaan met carnaval en alles wat daarbij komt kijken. Door op tijd te beginnen, bouw je ruimte in om wat uitgebreider in gesprek te kunnen gaan over de punten waarover jij en je kind van mening verschillen. Jullie hebben zo allebei de tijd om nog eens erover na te denken. En jij kunt als ouder bijvoorbeeld nog eens overleggen met je partner of andere ouders. Probeer in die weken voorafgaand aan de carnaval tot gezamenlijke afspraken te komen, zodat je kind als het carnaval is, precies weet waar het aan toe is.”

Tip 2: Zorg dat je zelf genoeg weet

“Het is belangrijk dat je als ouder genoeg weet over het uitgaansleven waarin je kind zicht begeeft. En dat je ook een beeld hebt van wat en hoeveel er wordt genuttigd. Om meer te weten te komen over de verschillende partydrugs kun je terecht op de website van het Trimbos Instituut. Het is aan te raden om deze informatie als ouder goed te lezen. Als je kind wat ouder is (>15 jaar) dan kun je dit samen met je kind doen, zodat je kind ook direct goed geïnformeerd is. Maar begin daar niet te jong mee, want je wilt niet de behoefte aanwakkeren. ”

Tip 3: Stel regels en maak afspraken

“Maak afspraken met je kind over welke dagen het mag uitgaan en tot hoe laat. Bespreek ook hoe het vervoer naar huis geregeld is en of er in de vriendenkring een ‘samen uit, samen thuis regel’ geldt. Spreek af of je kind zich moet melden als het richting huis gaat en wanneer het thuis aangekomen is. Zorg ook dat je afspreekt hoe jullie kind, maar ook jullie als ouders, er voor kunnen zorgen goed bereikbaar te zijn tijdens de carnaval. Wat ook goed is om te bespreken, is wat je kind kan doen als een vriend of vriendin onwel zou worden.”

 Tip 4: Stel consequenties

“Een afspraak is pas een afspraak als er ook helderheid is over wat de consequentie is als de afspraak niet nagekomen wordt. Het is goed om je kind ook hierbij te betrekken, door samen een passende consequentie te bedenken.”

Tip 5: Blijf betrokken

“Blijf ook tijdens de carnaval betrokken bij het uitgaan van je kind. Vraag je kind bijvoorbeeld of de voorgaande avond volgens plan verlopen is. En of je kind misschien ergens tegenaan gelopen is, dat het vooraf niet voorzien had. Heeft het bijvoorbeeld een keer ‘nee’ moeten zeggen, tegen een drankje omdat zijn grens al bereikt was?  Heb je zelf het gevoel dat je kind ‘anders’ thuis kwam of het contact vermijdt de volgende dag? Ga dan juist hierover in gesprek! Want dit zijn vaak signalen dat er iets gespeeld heeft tijdens het uitgaan dat belangrijk is om te bespreken.”

Over Arthur Kleisterlee & Mondriaan Preventie

“Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut, ben ik inmiddels alweer zo’n 14 jaar werkzaam als preventiewerker. Na mijn carrière als fysiotherapeut ben ik pedagogiek gaan studeren, waarna ik het preventievak ben ingegaan. De puberteit heeft mij altijd zeer geboeid. Met daarbij de worsteling die veel ouders moeten ondergaan in het vinden van de juiste balans tussen het vasthouden en loslaten van hun kinderen op de weg naar zelfstandigheid.

Vanuit mijn functie als preventiewerker bij Mondriaan monitor ik samen met mijn collega’s al jaren de trends op het gebied van alcohol en drugs tijdens het uitgaan. We geven tips aan de gebruikers zelf over hoe ze hier op een zo verantwoordelijk mogelijke manier mee om kunnen  gaan. Maar vaker spreken we bezorgde ouders die willen weten hoe ze zich in de opvoeding moeten opstellen als het gaat om alcohol en drugs gebruik van hun kind.”

Meer informatie over Mondriaan Preventie vind je op deze link.