OMGAAN MET STOTTEREN? 4 TIPS!

In gesprek met Hanneke Sistermans
In gesprek met Hanneke SistermansDIT Logopedie & Stottertherapie Eijsden

In het eerste deel van het interview met stottertherapeute Hanneke Sistermans van DIT Logopedie & Stottertherapie kun je lezen over de oorzaken, het verloop, de behandeling en de impact van stotteren. Het komt vaak voor dat mensen in de omgeving van de stotteraar niet goed weten hoe ze er het beste mee om kunnen gaan als iemand stottert. Daarom deelt Hanneke in dit artikel 4 belangrijke tips!

1. Benoem het stotteren

“Vaak zijn mensen wat terughoudend om met een kind over zijn stotteren te praten. Toch is het belangrijk om het stotteren niet te negeren of te verzwijgen. Want sommige kinderen weten al heel vroeg dat er iets niet helemaal gaat zoals het moet. Dan kun je als volwassene beter benoemen ‘dat woordje bleef een beetje stuiteren of vasthangen, dat gebeurt weleens’, dan het te negeren. Want als je als kind iets doet en de volwassene kijkt weg of verzwijgt het, dan moet het wel verschrikkelijk zijn.”

2. Blijven aankijken

“Veel mensen zijn geneigd om weg te kijken op het moment dat iemand stottert. Terwijl het voor mensen die stotteren heel vervelend is om te praten met iemand die de hele tijd naast je kijkt terwijl je praat. Dit geeft namelijk het gevoel dat de ander niet luistert.” 

3. Laten uitpraten

“Geen enkele stotteraar vindt het fijn als zijn/haar gesprekspartner zinnen aanvult. Een stotteraar kan het immers best zelf zeggen. Hij weet de woorden wel, maar heeft gewoon iets meer tijd nodig. Wanneer de luisteraar steeds aanvult, jaagt dat op. Hoewel dit vaak niet zo bedoeld is, geef je als luisteraar impliciet aan geen tijd te hebben. Ik vergelijk het weleens met een oude meneer die moeilijk uit de trein stapt. Die ga je ook niet duwen als jij erachter staat!”

4. Help het kind te durven stotteren

“Het is nooit goed om tegen een kind te zeggen ‘jij hoeft dat niet te doen, want jij stottert’. Bijvoorbeeld een kind dat stottert een schriftelijk werk te laten inleveren in plaats van een spreekbeurt te houden. Vermijden van lastige situaties, maakt het stotterprobleem alleen maar groter. Het is beter om te investeren in het mentaal sterker maken van het kind. In dit geval is de eerste stap durven praten en durven stotteren. Veel kinderen vinden het spreken alleen maar goed, als het zonder stotteren ging. Ze vergeten dan dat wij mensen praten om iets te bereiken. We willen een antwoord, we willen een bestelling plaatsen, we willen een verhaal vertellen. En dat kan ook met stotteren! Voor oudere, stotterende kinderen is het daarom vaak leerzaam om eens bewust te ervaren dat ze ook mét stotteren, gewoon antwoord kregen, hun verhaal kwijt konden en… dat iedereen gewoon luisterde en niet raar reageerde of hen uitlachte!

tips omgaan met stotteren