DARMKRAMPJES BIJ JE BABY? 9 TIPS!

tips darmkrampjes bij baby

Huilt je baby ontroostbaar na de voeding? En trappelt je kindje met de beentjes? Dan heeft het waarschijnlijk darmkrampjes. De darmen van je baby zijn in het begin nog heel gevoelig en misschien is het maagdarmstelsel zelfs nog niet helemaal volgroeid. Toch kun je wel helpen de krampjes bij je baby wat te verminderen. Wij geven je 9 tips!

Tip 1: Voorkom lucht in de darmen

Als je baby te gulzig en snel drinkt, kan het lucht mee inslikken. Neem de tijd voor de flesvoeding, las tussenpozen in. Gemiddeld duurt een voeding 20 minuten. Gaat het sneller? Een speen met een kleiner gaatje kan dan een oplossing zijn. Schud het flesje ook niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de speen altijd gevuld is met melk. Er zijn ook speciale antikoliekflesjes op de markt. En last but not least, laat je baby ook altijd goed boeren.

Tip 2: Let bij borstvoeding op wat je eet

Als je borstvoeding geeft, kan wat jij eet oorzaak zijn voor de darmkrampjes bij je baby. Er kunnen namelijk bepaalde stoffen in jouw eten zitten, die je kindje nog niet goed kan verdragen. Voorbeelden hiervan zijn koolsoorten, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, specerijen, uien, knoflook, koffie en chocolade. Door een paar dagen bij te houden wat je eet en drinkt en de reactie van je baby daarop, krijg je inzicht of dit de oorzaak is.

Tip 3: Laat je borst goed leegdrinken

De melk die het eerst uit de borst komt – voormelk, heeft een lager vetgehalte dan de zogenaamde achtermelk. De vettere melk blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen komt. Krijgt je kindje weinig achtermelk binnen dan moeten de darmen gelijk hard aan het werk. Dus laat je borst goed leegdrinken, zodat je baby voldoende vettere melk binnenkrijgt.

Tip 4: Houd regelmaat in het voedingsschema

Als je flesvoeding geeft, probeer dan regelmaat te houden in het voedingsschema en niet te frequent en ook niet te grote veranderingen daarin aan te brengen. De darmen van je baby moeten dan namelijk iedere keer weer wennen, wat (extra) krampjes kan veroorzaken. Dit geldt ook bij de overstap naar een andere soort voeding, van borst- naar flesvoeding of van de ene flesvoeding naar de andere. En als je baby te veel voeding binnenkrijgt, kan dit ook last geven.

Tip 5: Warmte kan de pijn verlichten

Een lauwwarm kruikje op de buik of een warm bad kan je baby helpen ontspannen en voor verlichting zorgen. Het buikje masseren met warme handen, door zachtjes ronddraaiende bewegingen te maken, kan ook helpen.

Tip 6: Geef een beetje tegendruk op het buikje

Leg je baby met de buik naar beneden op je schoot, op je onderarm of schouder. De druk die zo op het buikje komt, geeft je baby verlichting.

Tip 7: Probeer eens een middel tegen darmkrampjes

Er zijn diverse middeltjes bij de apotheek en drogist verkrijgbaar tegen darmkrampjes, al dan niet homeopathisch. Zoals Cinababy van VSM, Infacol, Iberogast, ABC Dophilus en Sab Simplex (alleen in Duitsland verkrijgbaar). Geen van allen is echt wetenschappelijk bewezen, maar toch zweren veel ouders erbij. Je kunt op diverse internetfora reviews lezen.

Tip 8: Ga bewegen met je kindje

Ritmische bewegingen kunnen je baby kalmeren. Maak rustige fietsbewegingen met de beentjes van je kind, loop rond met je baby in je arm of in een draagdoek, maak een ritje met de auto of ga een stukje wandelen met de kinderwagen. Wat sussende woorden of zachte muziek, kan nog goed meehelpen.

Tip 9: Laat je kindje zuigen

Als je zeker weet dat je baby geen honger meer heeft, laat je kindje dan eens zuigen aan een fopspeen of je pink. Ook dit kan helpen tegen krampjes.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan