PREUTSE PUBER? HEEL NORMAAL!

preutse puber

Stond je kind eerst nog zonder problemen naakt onder de douche in jouw aanwezigheid en gaat de badkamerdeur nu op slot? Dan is je kind wellicht in een preutse fase terecht gekomen. Dit is volkomen normaal. Ieder kind komt van nature in een fase terecht waarin hij of zij zich preutser opstelt. Hoe dit zit en hoe je hier het beste mee omgaat? Lees het in dit artikel!

Veranderend lichaam

In de puberteit gaat je kind groeien. Eerst de handen en voeten en vervolgens schiet hij of zij de lengte in. Meisjes krijgen borsten, bredere heupen en ook de schaamlippen worden groter. Bij jongens groeien de penis en ballen. Bovendien krijgen pubers haar onder hun oksels en rond de schaamstreek. Bij jongens beginnen ook baard- en snorharen te groeien. Ze gaan meer zweten en krijgen ‘de baard in de keel’. Je kind kan zich onzeker voelen door al die lichamelijke veranderingen. Het helpt om hierover te praten met je kind en het te laten weten dat dit allemaal heel normaal is.

>> Lees ook: Onzekerheid bij pubers: wat kun je eraan doen? 5 tips! 

Groot zelfbewustzijn

Er groeit nu van alles, en soms gaat dat sneller of juist langzamer dan bij vrienden of vriendinnen. En kinderen ontwikkelen op deze leeftijd een groot zelfbewustzijn. Ze hebben als het ware steeds een “denkbeeldig publiek” en vergelijken zichzelf continue met anderen. ‘Hoe groot is die van hem?’; ‘Zijn mijn borsten niet veel kleiner dan de meisjes in mijn klas?’; ‘Ben ik wel normaal?’ Je kind kan bang zijn dat het er raar uitziet en zich schamen voor zijn of haar uiterlijk. Dit hoort er allemaal bij. Leg je kind uit dat de puberteit tot het 18de jaar duurt en tot die tijd alles doorgroeit. Geen reden voor paniek. Geef ook het goede voorbeeld door verschillen tussen je kinderen en hun vrienden niet negatief te benoemen, maar als iets normaals. Iedereen is uniek.

Seksuele ontwikkeling 

Niet alleen groeit je kind nu, het ontwikkelt zich ook op seksueel vlak. Je kind wordt bijvoorbeeld vruchtbaar. Jongens krijgen hun eerste zaadlozing en meisjes worden voor het eerst ongesteld. De leeftijd waarop dit gebeurt verschilt, maar ligt voor jongens vaak tussen 12 en 15 jaar en voor meisjes tussen 10 en 16 jaar. Lees meer over de seksuele ontwikkeling in het artikel: de seksuele ontwikkeling van je puber tussen 12 en 15 jaar. Als ouder is het vooral belangrijk dat je open bent naar je kind en van het onderwerp seksualiteit geen taboe maakt. Je hoeft er niet speciaal ‘voor te gaan zitten’, juist in normale situaties kun je aanknopingspunten vinden om erover te praten. Zo leert je kind dat seksualiteit en het naakte lichaam heel normaal is. Hoe je dit doet? Wij geven je tips in het artikel: ‘Praten over verkering, liefde en seks’.

Is je kind erg preuts?

Het ene kind is preutser dan het andere kind, dit heeft ook te maken met de persoon zelf. Een van nature verlegen kind, kan ook wat preutser zijn. Het is belangrijk dat jij de grens die je kind op dit moment aangeeft, accepteert en respecteert. Probeer je kind positief tegemoet te treden en opmerkingen als “je hoeft nergens verlegen voor te zijn” achterwege te laten. En verwacht ook niet te veel van je kind, geef het de ruimte om zich op zijn/haar manier en tijdspad te ontwikkelen. Let wel op of je kind zich niet extreem onzeker voelt, of een negatief zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft. Dit zal zich dan op meer vlakken uiten, als zich terugtrekken en weinig sociale contacten hebben en aangaan.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.