LEUKE UITJES EN ACTIVITEITEN IN DE REGIO VOOR IN DE KERSTVAKANTIE!

Leuke uitjes en activiteiten in de regio voor in de kerstvakantie!

De decembermaand is weer aangebroken. Voor veel kinderen de leukste en gezelligste periode van het jaar. Lekker eten, cadeautjes en… 2 weken schoolvakantie! Deze zal voor de regio Maastricht-Heuvelland plaatsvinden in de periode van 21 december 2019 t/m 5 januari 2020. In dit artikel zetten we een aantal leuk uitjes en activiteiten tijdens de kerstvakantie in onze regio en omgeving voor je op een rij, zodat de kinderen zich niet hoeven te vervelen gedurende de feestdagen! En mocht de verveling toch toeslaan? Lees dan eens deze tips!

Kerstmarkten

Kerstmarkt Fluweelengrot (Valkenburg – t/m 29 december)
Voor de 21e keer wordt de Fluweelengrot omgetoverd tot de unieke, sfeervolle, internationaal bekende ‘Kerstmarkt Fluweelengrot’. In deze eeuwenoude, sprookjesachtige omgeving vind je vele, in kerstsfeer versierde stands, met kerst- en cadeauartikelen voor iedereen. De Kerstmarkt Fluweelengrot in Valkenburg is het grootste indoor- Kerstevenement van Nederland met jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers! Klik hier voor meer informatie.

Kerstmarkt Gemeentegrot (Valkenburg – t/m 29 december)
In de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot in Valkenburg vind je de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Het eindeloze labyrint is tijdens Kerst omgetoverd tot een uitgebreide kerstmarkt voor de echte kerstliefhebber! Klik hier voor meer informatie.

Magisch Maastricht (Maastricht – t/m 31 december)
Ook dit jaar is er weer van alles te beleven voor de kids tijdens Magisch Maastricht op het Vrijthof! Zo is er een overdekte schaatsbaan van maar liefst 900 vierkante meter! Is er een reuzenrad, waar je prachtig uitzicht hebt over de stad! Je kunt het huis van de Kerstman en zijn elfjes bezoeken! Er is een winterglijbaan met een hoogte van 14 meter en een lengte van 35 meter! Ook is er een kersttreintje die vertrekt bij Station ‘Rudolf’ en vervolgens door de prachtige wintertuin rijdt. Klik hier voor meer informatie.

Tentoonstellingen

Kerstminiaturen in MergelRijk (Valkenburg – t/m 5 januari)
Het is dé must see van 2019 in Kerststad Valkenburg: een 30 meter lang, ondergronds diorama van miniaturen die het Bijbelse kerstverhaal uitbeelden. Laat je meeslepen door de ontroerende film over het kerstverhaal van de bekende Zandtovenaar en bewonder de vele kerstdorpjes met wel duizenden bewoners in winterse landschappen. Klik hier voor meer informatie.

Winter Wonderland (Valkenburg – t/m 5 januari)
In de Wilhelminagroeve bij de Kabelbaan ontluikt met Kerst een waar spektakel. Stap binnen in de ondergrondse mergelgangen waar de magie van 1001-nacht verrijst uit indrukwekkende zandsculpturen. Kunstenaars van over de hele wereld lieten zich inspireren door de Arabische volksvertellingen. Het perfecte vervolg op deze beleving is een ritje met de Kabelbaan naar Schenkerij de Wilhelminatoren. Hier geniet je van een betoverend vergezicht over Kerststad Valkenburg, wellicht onder het genot van een hapje en een drankje op het panoramaterras. Met de kids tik je in de weekenden en Kerstvakantie bij goed weer een balletje op de Adventure Golfbaan of sjees je naar beneden in de rodelbanen. Klik hier voor meer informatie.

Expositie Walvis (Maastricht – Gehele kerstvakantie)
In de tentoonstelling Walvis maak je kennis met de prehistorische ‘ENCI-walvis’, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing, zwerfplastic en militaire toepassingen van sonar. Zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ komen in deze expo tot leven. Alle aspecten van deze bijzondere zeezoogdieren komen aan bod: van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun unieke communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan ‘Moby Dick’ en andere walvisvaarders avonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren; van angstaanjagend tot publiekslieveling. Meer kennis over de walvis zal het respect voor deze dieren vergroten. Klik hier voor meer informatie.

Overige kerstactiviteiten

Winters Sprookjesbos (Valkenburg – Gehele kerstvakantie)
Geniet van de charme in het Sprookjesbos, leuk voor jong en oud! Reuzen drinken gezellig glühwein terwijl de kinderen op de foto gaan met de IJsprinses. Ontdek de oude bekende sprookjes met onder andere Roodkapje, Klein Duimpje en Sneeuwwitje in kerstsferen. Kom en ontdek de sprookjesverhalen, speeltuinen en geniet in de Dolle Draaimolen en Sinbads schommelschip. Klik hier voor meer informatie.

Christmas Fairytales Parade (Valkenburg – 21, 28 december)
Tijdens Kerststad Valkenburg trekt twee maal per week een sprookjesachtige optocht door de oude straatjes van het stadje. De historische kern vormt een spectaculair decor voor de lichtstoet met rijkelijk versierde praalwagens en groepen dansers in prachtige kostuums. Op een speciaal voor Kerststad gecomponeerd kerstnummer is stilstaan tijdens het kijken bijna onmogelijk. De lichtjes, dansers, wagens en de aanstekelijke muziek maken de Christmas Parade elk jaar weer tot één van de grote publiekstrekkers van Kerststad Valkenburg. Klik hier voor meer informatie.

Kribkeswandelingen (Bocholtz & Simpelveld – 21 december t/m 3 januari)
In Bocholtz en Simpelveld worden honderden kribkes en kerststalletjes voor het raam gezet. Inwoners stellen privé kerstbeelden tentoon op hun vensterbanken, nisjes, open huiskamers, portieken en tuinen of naast de voordeuren. Buurtverenigingen versieren straten. Wandel en geniet wanneer het je past en net zolang het je past. Er zijn kribkeswandelroutes samengesteld in diverse afstanden. Deze zijn gratis te downloaden en uit te printen vanaf half december via de website.

Kerst Expres (Simpelveld – 21 december t/m 31 december)
Ervaar de vertrouwde nostalgische kerstsfeer uit grootmoeders tijd tijdens een stoomtreinreis met de speciale ‘Kerst Expres’. Zacht zet de puffende stoomlocomotief de ‘Kerst Expres’ in beweging. De stoomverwarming verwarmt het nostalgische rijtuig comfortabel, terwijl slierten stoom je raam versieren aan de buitenzijde. Geniet van het prachtige winterlandschap van Zuid-Limburg! In en rondom het 110 jaar oude stationsgebouw word je door vrijwilligers meegenomen naar de Kerstmis uit de tijd van vroeger. Graag verwelkomen wij je hier in stijl met ouderwetse kerstmuziek en sfeervolle versieringen. Klik hier voor meer informatie.

KinderKerststad (Valkenburg – 25 december / 1 januari)
Op woensdagmiddagen zijn kinderen in Kerststad Valkenburg echte VIPs, want dan is het KinderKerststad! Elke woensdagmiddag zijn er overal activiteiten speciaal voor de jongste bezoekers, zoals animatie, entertainment en speciale kinderhapjes tijdens de Route d’Amuse. Voor de eerste 100 bezoekers (kinderen en hun ouders/verzorgers) liggen er zelfs VIP-tickets klaar voor de Christmas Fairytales Parade. Klik hier voor meer informatie.

Theatervoorstellingen

Limburgse Kerst: Ze hadden hun schaapjes geteld (Maastricht – 22 december)
Beleef dit door kinderboekenschrijver Benny Lindelauf geschreven én vertelde familieverhaal, met gloednieuwe muziek van Mark Pütz, gespeeld door een groot orkest. Inclusief sing-a-long met bekende kerstliedjes (Jingle Bells, Oh Denneboom e.a.) na de pauze. Voor iedereen van 6 tot 106 jaar! Klik hier voor meer informatie.

Op zoek naar het Huilmeisje (Heerlen – 22 december)
Op zoek naar het Huilmeisje is een vrolijke, beeldende voorstelling op rijm, met herkenbare thema’s voor de kleinsten. Over troosten en dat tranen mogen rollen. De voorstelling gaat over Pars. Pars is stoer en huilt nooit, nergens om. Want echte meisjes huilen niet en bovendien, als je veel huilt wordt je huis opgeslokt door de tranenzee. Klik hier voor meer informatie.

Alice in Wonderland (Heerlen – 27 december)
Een visueel feestje voor stoere kinderen die net als Alice niet bang zijn om een klein beetje te veranderen. ‘Wie ben jij?’ vraagt de rups. Een beetje verlegen antwoordt Alice: ‘Op dit moment weet ik dat niet zo goed, meneer. Ik weet nog wel wie ik was toen ik vanmorgen opstond. Maar sindsdien ben ik geloof ik al een paar keer veranderd.’ Klik hier voor meer informatie.

Annie de musical (Heerlen – 26, 27, 28, 29, 30 december / 2, 3, 4, 5 januari)
Deze wereldberoemde musical met hits als ‘Tomorrow’ en ‘It’s a hard knock life’ inspireerde al generaties kinderen en volwassenen. Nu is Annie terug en ze is sterker dan ooit. Vastbesloten haar ouders terug te vinden, overwint Annie alle tegenslagen en komt met de andere weeskinderen in opstand tegen de gemene Miss Hannigan. Wanneer miljardair Oliver Warbucks Annie helpt in haar zoektocht, krijgt haar leven plotseling een bijzondere wending. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Boef 4+ (Heerlen – 28 december)
Boef is een boevenavontuur voor kleuters. Twee houtje-touwtje-detectives geven een masterclass ‘boef’. Met fantasie, humor en slapstick puzzelen de kinderen mee in deze spannende whodunit. Klik hier voor meer informatie.

De Efteling-Musical Sprookjesboom 4+ (Maastricht – 3, 4 januari)
Efteling Theaterproducties brengt een vrolijke, interactieve, familiemusical met Roodkapje, de Draak, Assepoester en vele andere Sprookjesbosbewoners. Met leuke meezingliedjes als Stampen, Stampen, Stampen en Hout Hakken. Zing, dans en stamp mee in dit grootse avontuur! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Zwemactiviteiten

Animatieprogramma Geusseltbad (Maastricht – 23, 27, 30 december)
Tijdens de kerstvakantie worden er diverse wateractiviteiten georganiseerd. Join the fun! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Mermaid familie clinic (Maastricht – 27 december)
Speciaal voor grote én kleine zeemeerminnen geven wij deze kerstvakantie gezamenlijke mermaid clinics! Of je nu een volwassen Ariël bent of een zeemeermin of -man in de dop: beleef samen hoe het is om snel en sierlijk door het water te bewegen als een echte zeemeermin. Gebruik van een FinFun ‘monofin’ is inbegrepen bij deze 1 uur durende clinic. Klik hier voor meer informatie.

Zeemeermin Diploma clinic (3 januari)
Om deel te kunnen nemen aan de wekelijkse FinFun zeemeermin zwemtrainingen, moet je in het bezit zijn van jouw officiële FinFun zeemeermin zwemdiploma. Haal jouw diploma in de kerstvakantie tijdens deze 2 uur durende clinic! Tijdens de diploma clinic, leer je snel en sierlijk door het water te bewegen met een mooie ‘monofin’. Ook als je niet mee wilt gaan doen aan de wekelijkse zwemlessen, is dit een enorm leuke clinic. Klik hier voor meer informatie.

MEER INFORMATIE