STICHTING DE LIEVE SINT

In gesprek met Ilana en Vicky
In gesprek met Ilana en VickyOprichters Stichting De Lieve Sint

Als je denkt aan Sinterklaas, denk je aan pakjes, surprises, gedichtjes, strooigoed. Allemaal ingrediënten die bijdragen aan het typische ‘Sinterklaasgevoel’. Helaas zijn er ook kinderen die dit vanwege beperkte financiële middelen van hun ouders niet kunnen meemaken. Dat besef ging Ilana en Vicky zo aan het hart dat ze in 2017 besloten om via Facebook een actie op te zetten om deze gezinnen ook een Sinterklaasfeest te gunnen met alles erop en eraan! Deze actie werd zo’n succes dat ze een stichting hebben opgericht om het nóg professioneler te kunnen gaan aanpakken. Lees hier hun enthousiaste verhaal en ontdek hoe je zelf ook als ‘Hulp-Sint’ het verschil kunt maken voor een gezin dat het nodig heeft!

Hoe het begon…

“Vicky en ik hadden al jaren het idee om iets op te zetten voor kinderen uit gezinnen waar er geen middelen zijn om écht Sinterklaas te vieren. We hebben zelf kleine kinderen en vieren heel graag Sinterklaas. Dat zouden we ook die gezinnen gunnen. Maar we wisten niet goed hoe dit aan te pakken. Door zelf een keertje mee te doen aan een ‘swap-groep’ op Facebook, kwam ik op het idee om volgens dit concept een Sint-actie op te zetten.”

* Online zijn er diverse swapgroepen. Als je je aanmeldt bij zo’n groep, word je gekoppeld aan een ‘swap-maatje’ voor wie je dan op basis van een moodboard en opgegeven favoriete merken een persoonlijk verrassingspakket gaat maken. Een andere deelnemer gaat aan de slag om op basis van jouw doorgegeven wensen, een verrassingspakket voor jou te maken. De pakketten worden vervolgens per post verstuurd.

“Het viel me op dat het heel erg leefde in die Swapgroep op Facebook. Zoveel creatieve vrouwen, die er zo van genoten om iets heel moois voor een ander te maken. Dat was mooi om te zien. Voor de meeste ‘swappers’ is het maken van een pakket nog leuker dan het krijgen. En toen dacht ik: ‘als we dit nu eens doen, maar dan voor gezinnen?’ Dat je je kunt opgeven om een persoonlijk pakket te maken voor een gezin. Waarbij je zelf niets terugkrijgt, behalve natuurlijk een stuk voldoening. En dat zijn we gaan proberen onder de naam ‘Sinterklaas Swap’.

Hoeveel kun je aan?

“Zo gezegd, zo gedaan… maar na 3 dagen hadden we nog geen enkele aanmelding van een gezin binnen…”, vervolgt Ilana haar verhaal. “En toen kregen we een berichtje van een mevrouw die moeders van tweelingen helpt die weinig middelen hebben. ‘Ik weet dat deze vrouwen dat echt goed zouden kunnen gebruiken. Mag ik hen opgeven en hoeveel gezinnen kun je aan?’ was de vraag. En zo hadden we opeens 20 gezinnen om pakketten voor te maken. Vervolgens hebben we op Facebook een oproep gedaan voor ‘Hulp-Sinten’ en toen liep het storm…”

Nachtwerk

“Eigenlijk werden we verrast door hoe hard het ging. Daar waren we helemaal niet op voorbereid! We hadden nog geen goed systeem, dus ik ben maar in een Excelsheet alle gegevens van gezinnen en hulpsinten gaan registreren en koppelen. Elke avond zat ik tot 1, 2 uur achter de laptop. Dat was pittig, maar ik kreeg ook zoveel energie van al die mensen die wilden helpen. En hoeveel gezinnen er dan toch ook bleken te zijn die onze hulp ook echt nodig hadden. Niet alleen gezinnen die naar de Voedselbank gaan en al van allerlei instanties hulp krijgen, maar juist ook de gezinnen die geen hulp krijgen op financieel gebied, maar het wel moeilijk hebben. Als je als gezin weinig te besteden hebt, is Sinterklaas iets extra’s. Maar tegelijkertijd hoort het ook zo erbij in de Nederlandse opvoeding. Sinterklaas is er voor alle kinderen. En door onze actie kunnen we kinderen het gevoel geven ‘Sinterklaas is er ook voor mij, ik hoor erbij’.

390 kinderen

“De actie ging zo goed, dat we op een gegeven moment beseften dat we een datum moesten gaan prikken om het inschrijven te stoppen. Maar we bleven aanmeldingen van gezinnen en hulpsinten binnen krijgen. En dan was het feitelijk ook maar weer zo’n kleine moeite om ze te koppelen… Uiteindelijk hebben we dus tot 3 december gekoppeld. Waardoor we in 2017 voor 167 gezinnen en 390 kinderen iets hebben kunnen betekenen. In 2018 waren dat maar liefst 2846 kinderen uit 1214 gezinnen.”

Maak het niet te gek!

“We vragen de hulpsinten om voor minimaal 7.50 euro per kind aan nieuw speelgoed en strooigoed in het pakket te stoppen. Naast eventueel gebruikt speelgoed van de eigen kinderen. We hebben geen maximumbedrag gesteld, maar gaven mensen wel mee ‘maak het niet te gek!’. Die kinderen weten immers niet wat ze overkomt! En als ze volgend jaar een andere hulpsint krijgen, moet het contrast niet te groot zijn. We zagen foto’s van de mooiste pakketten voorbijkomen in de Facebookgroep. Met gedichten, zelfgemaakte dingetjes erbij. Ik denk dat dat ook het leukste is voor de kinderen. Niet de kadootjes, maar de aandacht die eraan besteed is om het te maken! 

sinterklaasfeest kinderen armoede

Privacy

“Het enthousiasme van mensen zagen we ook heel duidelijk terug in de vragen die we van diverse hulpsinten kregen over welke kledingmaat de kinderen hadden, of ouders samen waren, omdat men ook iets voor ouders wilde toevoegen aan het pakket. Dat is natuurlijk heel mooi, maar voor ons ook arbeidsintensief. Bovendien mogen we vanwege de AVG ook niet zomaar allerlei informatie delen. Daarom hebben we met een bevriende advocaat gekeken naar wat wel en niet mag. En met die informatie moeten de hulpsinten het dan ook doen!”

Warm hart

“Het feit dat we het zoveel professioneler kunnen aanpakken, heeft er ook mee te maken dat er zoveel mensen en ook organisaties zijn die ons initiatief een warm hart toedragen. Zo heeft een systeembouwer op vrijwillige basis een computersysteem voor ons ontwikkeld, waarmee gezinnen en hulpsinten automatisch aan elkaar gekoppeld worden die ver bij elkaar uit de buurt wonen. Je wil niet dat mensen elkaar kennen; er kan voor gezinnen toch wat schaamte bij komen kijken om deze hulp te krijgen. En je wil ook voorkomen dat hulpsinten in de verleiding komen om het pakketje zelf even te gaan brengen! Als hulpsint doneer je het pakket; de ouders zijn de ‘echte Sinterklaas’ die het geeft! Wat ook sjiek is, is dat dit systeem kan matchen op leeftijd van eventuele kinderen in de gezinnen van de hulpsinten en de gezinnen die een pakket ontvangen, zodat gebruikt speelgoed makkelijk kan worden doorgegeven. Mits het schoon, heel en compleet is natuurlijk!

Verbinden

“Er zijn zoveel mensen die graag willen helpen en zoveel gezinnen die hulp kunnen gebruiken, je moet ze alleen aan elkaar weten te verbinden. Het geeft ons heel veel voldoening om daar op deze manier ons steentje aan te kunnen bijdragen. En het mooie is; alles wat mensen besteden gaat rechtstreeks naar de gezinnen. Er blijft niets ‘hangen’ bij ons als stichting. Je voelt je als hulpsint dan ook heel betrokken bij het gezin waar je het voor doet. Ook al ken je het gezin niet. Als je op pad gaat met het verlanglijstje van Kimberly van 6 jaar die dol is op Frozen, dan voelt dat toch heel dichtbij. En dan voel je je ook echt even Sinterklaas!”

Meer weten of je aanmelden als hulpsint of gezin?

Kijk op de website van Stichting De Lieve Sint.