MEER DAN GEWENST LIMBURG: VOOR LHTBI’ERS MET EEN KINDERWENS

In gesprek Anne-Marie Thus
In gesprek Anne-Marie ThusVan Stichting Meer dan Gewenst Limburg

Meer dan Gewenst is een landelijk platform dat zo’n 20 jaar geleden vanuit het COC werd opgezet voor homoseksuele, lesbische of biseksuele ouders, om hen een netwerk te geven. Om ervaringen uit te wisselen en een stukje herkenning te vinden. Voor hen als ouders, maar ook hun kinderen. Zodat deze kinderen kunnen ervaren dat zij niet de enige zijn die opgroeien in een niet-traditionele gezinssamenstelling. ‘We hadden gehoopt dat een platform als dit inmiddels overbodig zou zijn geworden, want dat zou betekenen dat het echt ‘normaal’ geworden is in onze maatschappij. Maar dat is helaas nog niet zo…’, opent Anne-Marie haar verhaal. Zij en haar vrouw verhuisden 8 jaar geleden vanuit de Randstad naar Maastricht en richtten hier een Limburgse tak van Stichting Meer dan Gewenst op.

Ouderschap voor holebi’s en transgenders

“Vroeger kwamen kinderen in een homo- of lesbische relatie vaak mee vanuit een eerdere hetero relatie. Tegenwoordig is de vraag ‘wil ik kinderen in mijn relatie?’ voor jongeren die niet-hetero zijn steeds meer een vraag geworden zoals voor iedereen. Het is steeds vaker een bewuste keuze. En vervolgens moet je dan gaan onderzoeken hoe dat vorm te geven. Want er zijn natuurlijk allerlei mogelijkheden. Met behulp van anderen zelf kinderen krijgen, via donoren of co-ouders. Maar ook adoptie bijvoorbeeld; al zijn er momenteel nog maar enkele landen ter wereld die meewerken aan adoptie door een niet-heteroseksueel koppel. Of pleegzorg; die zijn vaak heel blij met onze community en komen ook graag spreken op een informatieavond. Of je kiest voor een zaaddonor of draagmoederschap. Al moet je voor dat laatste momenteel nog naar het buitenland.”

Vormgeving van kinderwens

“Voor holebi-stellen komen er dus heel wat vragen bij kijken als er sprake is van een gedeelde kinderwens. Wie wordt de biologische papa of mama? Wie wordt de donor of wie gaat dragen? En hoe wil je dat doen bij een eventuele volgende kinderwens? Misschien heb je als lesbisch stel beide de wens om een zwangerschap te ervaren. Maar als dezelfde vrouw draagt, hebben beide kinderen hetzelfde DNA, wat om medische redenen gunstig kan zijn. Welke keuzes maak je juridisch? Erkent de andere partner het kind? Of ga je voor adoptie? Ook deze keuze kan in de toekomst belangrijke gevolgen hebben.”

Creatief met gezinsvormen

“Je ziet de laatste jaren steeds meer nieuwe gezinsvormen ontstaan in Nederland. Zeker in de Randstad hoor je steeds meer over meer-oudergezinnen. In Limburg lijkt dat nog wat minder. Al ontmoette ik hier laatst een vrouw die twee hele leuke kinderen heeft met een homostel. Zij vertelde dat ze destijds heel graag moeder wilde worden. En dat er op dat moment een man in haar leven waarvan ze dacht dat hij de perfecte vaderfiguur zou kunnen zijn, maar op wie ze niet verliefd was. En met de man waar ze deze gevoelens wel voor had, zag ze het plaatje van het gezin niet voor zich. Zij heeft er uiteindelijk voor gekozen om die dingen los te maken van elkaar. Why not? Dat is de creativiteit die ik bedoel. Zoek wat bij jou past en laat je niet teveel leiden door ‘hoe het hoort!’.

Onbeschaamde vragen

“Zo denk ik als volwassene erover”, vervolgt Anne-Marie haar verhaal. “Maar wat ik persoonlijk altijd lastig heb gevonden en met mij ook veel andere ouders uit de community: ‘hoe wapen je je kinderen tegen vragen van derden? Want die kunnen soms heel impertinent zijn. Mijn kinderen kregen regelmatig allerlei vragen die in feite te maken hebben met de seksualiteit van mij, hun moeder. Maar zelf ben ik ook ooit in de supermarkt aangesproken door iemand die me bij de weegschaal voor groente en fruit dacht te kunnen vragen hoe ik eigenlijk zwanger was geworden. En ook met het kiezen van een school hou je er rekening mee. Hoe vind je een school waar dit soort dingen bespreekbaar zijn? Waar je niet telkens hoeft uit te leggen dat je met z’n 3-en of 4-en op een ouderavond komt. Natuurlijk weet je dat erover gesproken wordt, maar je wil wel dat er een bepaalde openheid is.

Openheid

“Mijn vrouw en ik zijn overal heel open over. Als je zo’n Stichting opricht, moet je zelf ook wel open zijn. En onderzoek heeft ook uitgewezen dat openheid van de ouders ‘minority stress’ vermindert bij de kinderen. Je voorkomt dat kinderen op latere leeftijd boos worden als ze dan pas bepaalde zaken te horen krijgen. Ook help je je kinderen om zichzelf beter te kunnen weren, als ze kennis hebben. Wij hebben van kleins af aan de vragen van onze kinderen vragen beantwoord op hun niveau. ‘Waarom heeft mijn vriendje een papa en mama en ik twee mama’s?’ Dan leg je uit dat die papa en mama van elkaar houden en wij ook en dat als mensen van elkaar houden, ze samen een kindje krijgen. En als ze dan biologieles gehad hebben, weten ze weer iets meer en leg je uit over de aardige meneer die zijn zaad heeft gegeven en dat zij zo zijn ontstaan. En zo laat je dat beetje bij beetje groeien. Kinderen willen alleen horen waar ze op dat moment aan toe zijn. En het gaat hierbij wel om de seksualiteit van hun ouders. Daar wil je zelf ook niet teveel over weten. Dat is hetzelfde; ze weten het wel, maar het hoeft niet tot in detail.”

Meer dan Gewenst Limburg

“Toen we 8 jaar geleden hier kwamen wonen, misten we de activiteiten van Meer dan Gewenst. Zodoende kwamen we op het idee om hier activiteiten op te gaan zetten. Als Meer dan Gewenst Limburg organiseren we regelmatig informatieavonden. Waar we soms ook een externe spreker bij uitnodigen, zoals bijvoorbeeld een jurist. Want er kunnen op juridisch gebied nogal wat haken en ogen aan zitten. Als een homostel en een alleenstaande moeder bijvoorbeeld samen een kind opvoeden. Wie heeft dan welke rechten om over het kind te beslissen? Daarnaast organiseren we ook events waar ‘holebi- en transgender ouders’ en hun kinderen elkaar kunnen ontmoeten onder de vlag van ‘Meet the Pink Parents’. In september waren we bijvoorbeeld in de speeltuin Fort Willem.

Wens voor de toekomst

“Wat mijn wens is voor de toekomst voor de LHBT+ Community?”, herhaalt Anne-Marie de gestelde vraag. “Ik zou Nederland gunnen dat er ruimere wetgeving komt op het gebied van meer-ouderschap en draagmoederschap. Om kinderen te beschermen. Want als al jouw vier ouders een juridische rol hebben, hoef jij als kind geen onderscheid te maken tussen wie wel of geen ‘echte’ papa is. Dan is voor iedereen duidelijk wie wel en niet mag beslissen. Wat het draagmoederschap betreft is het op dit moment zo dat je iemand mag vragen, maar dat je niet mag adverteren of betalen. Het moet een altruïstische gedachte zijn. Het zou goed zijn als het geregeld wordt zoals de Staatscommissie Herijkingouderschap het heeft geadviseerd: zodat je zonder winstbejag en commercie een draagmoeder kunt zoeken en de rechten van de kinderen en alle betrokken volwassenen goed zijn geregeld.

Meer informatie?

Meer informatie vind je via de website www.meerdangewenst.nl.