KAN JE KIND NIET GOED TEGEN VERLIES? 6 TIPS DIE JE KIND HELPEN

tips kind kan niet tegen verlies

Staat je kind steeds ontroostbaar te huilen op het veld na verlies van een wedstrijd? Of vliegt het bordspel je om de oren als zoonlief ziet dat de winst aan hem voorbij gaat? Veel jonge kinderen vinden het moeilijk om te verliezen. Dat is normaal en hoort erbij. Ze hebben tijd en ervaring nodig om de spelregels bij spelletjes te leren begrijpen. Maar ook om te leren samenwerken én tegen hun verlies kunnen. Rond het negende jaar kunnen kinderen er al wat makkelijker mee omgaan. Maar lang niet alle kinderen; voor sommigen blijft het lastig. Onzekerheid of een (te) hoge lat, kunnen hierbij een rol spelen. Herken jij jouw kind hierin? Lees dan deze 6 tips en help je kind om met verlies te dealen.

Tip 1: Speel eens spelletjes zonder wedstrijdelement

Speel eens een poos spelletjes die op samenwerken gericht zijn en een gezamenlijk doel nastreven. Je kind kan zo (weer) ervaren dat samen een spelletje spelen gezellig en leuk is en er zo plezier in krijgen. Zoek via internet op coöperatieve spellen voor spelideeën.

Tip 2: Maak het competitie-element niet te groot

Als je weer spelletjes speelt met wedstrijdelement, geef dan zo weinig mogelijk de aandacht aan winst of verlies. Geef het goede voorbeeld als je verliest, door bijvoorbeeld te zeggen: “Jammer, maar wel leuk om samen een spelletje te spelen.” Spelletjes waarbij geluk of toeval een belangrijke factor is, zijn minder competitief en maken daardoor verliezen ook minder moeilijk. Je kind ziet dat iedereen op zijn beurt het geluk mee of tegen heeft. Dat voelt minder als persoonlijk falen.

Tip 3: Bepaal samen een (haalbaar) doel of de regels van het spel

Winnen hoeft niet altijd het doel te zijn van een spel of wedstrijd. Laat je kind eens kiezen wat het wil bereiken. Je kind kan bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd als doel kiezen om als verdediger zoveel mogelijk ballen tegen te houden. Of bedenk eens samen de regels van een spel. Dit kan ook een vereenvoudiging zijn van de daadwerkelijke spelregels. Je legt de focus dan op ‘samen leuk een spel spelen’, maar je kind leert tegelijkertijd wel omgaan met afspraken en regels.

Tip 4: Toon begrip voor emoties en help teleurstelling te accepteren

Als verliezen nog heftige emoties met zich meebrengt, leg dan aan je kind uit wat er gebeurt. ‘Jij bent boos/verdrietig dat je verloren hebt. Dat begrijp ik heel goed, ik wil ook graag winnen.’ Door begrip te geven voor zijn/haar gevoel, help je je kind teleurstelling te accepteren.

>> Lees ook onze tippagina over hoe je je kind leert omgaan met teleurstelling.

Tip 5: Geef je kind complimentjes

Complimenten geven is belangrijk als je je kind wilt leren met verlies om te gaan. Prijs je kind niet voor prestaties, maar voor inspanningen of voor wat al beter lukt. Zoals voor de inzet en het doorzettingsvermogen. Zo krijgt je kind zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Vergelijk je kind hierbij niet met anderen, dat kan zorgen voor strijd of toch weer onzekerheid.

Tip 6: Praat er met je kind over

Blijft verliezen heel moeilijk voor je kind? Probeer er dan op een geschikt moment door een gesprek achter te komen of er meer achter het gedrag van je kind zit. In het gesprek kun je benoemen dat het normaal is dat je soms bang bent dat je iets niet goed genoeg kan of bang bent om te verliezen. Leg uit dat dit helemaal niet erg is. En dat je begrijpt dat het verliezen van een spelletje of wedstrijd rot voelt. Je geeft zo een opening voor je kind om erover te vertellen.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.