SAM, DE SOOS VOOR JONGEREN MET AUTISME

In gesprek met Helene Faasen
In gesprek met Helene FaasenMede-oprichter van SAM

Pubers met autisme en uitgaan, geen makkelijke combinatie. Overprikkeling door de uitgaansplek, is al snel aan de orde. Echter geen reden om bij de pakken te gaan neerzitten, hebben ouders Helene Faasen en Anne-Marie Thus gedacht. Zij starten zelf een fijne uitgaansgelegenheid waar jongeren met autisme in Maastricht op een ontspannen manier een avond kunnen chillen. Helene vertelt ons alles over het mooie initiatief SAM.

Geen geschikte uitgaansplek

“Het idee van SAM is puur uit behoefte ontstaan. We hebben een dochter die autistisch is en zij is nu op een leeftijd dat ze graag uit wil gaan. Zo ook haar vrienden van school, het speciaal onderwijs IvOO. Die pubers willen graag af en toe een avond hebben dat ze gezellig kunnen chillen met vrienden. Maar zij ervaren en zien dat een geschikte uitgaansgelegenheid voor iemand met autisme er eigenlijk niet is. Want als je autistisch bent, dan is een uitgaansplek al snel een omgeving waar teveel prikkels zijn, met lawaai wat heel hard binnenkomt en met flikkerende lichten. Aansluiting vinden met mensen is in die omgeving dan nog lastiger. Dan kun je je verloren gaan voelen en is de uitgaansavond in plaats van een leuke ontspannen avond een bron van stress.”

Een soos in het Trefcentrum

“Zo is het idee ontstaan om zelf een geschikte uitgaansplek te creëren in de vorm van een soos. We hebben ouders benaderd met de vraag of ze een handje willen helpen. En gelukkig staan er veel ouders positief in en kunnen we taken verdelen. Via Trajekt hebben we een geweldige ruimte met een bar gevonden bij het Trefcentrum. Waar echt alles al kant en klaar is en je ook van alles kan doen. Jongeren kunnen er bijkletsen met een drankje of muziek luisteren, maar ook op een scherm gamen, tafelvoetballen of een bordspel spelen. Een handje meehelpen achter de bar? Ook geen probleem. Het is heel laagdrempelig.”

Gewoon een leuke avond

“We willen dat de soos een plek is waar jongeren van 15 tot 21 jaar gewoon een leuke avond kunnen hebben en waar ze graag naartoe gaan. Een zelfstandige setting, waarin de jongeren niets hoeven en lekker kunnen ontspannen. Dus geen therapeutische omgeving en geen gedoe met labels. Ze hebben al heel vaak dingen die moeten, zoals ondersteuning vanuit school of therapie, en volwassenen om hen heen die dingen voor hen regelen. Dit willen we nu niet. We zien wel dat andere vergelijkbare sosen in het land soms eens een thema-avond hebben met een spreker of dat ze met een groepje ergens naartoe gaan. Als blijkt uit de groep dat deze behoefte er is, kijken we dan wat mogelijk is.”

Een veilige plek

“De soos is een veilige plek. Er staat een vrijwilliger, een jonger iemand, achter de bar. Er is er een jongerenwerker van Trajekt aanwezig. En ook zijn er ouders in het gebouw, maar dan niet in dezelfde ruimte als de jongeren. Uiteraard zijn de avonden alcohol-, rook- en drugsvrij. Ook voor de jongeren boven de 18 wordt er geen alcohol geschonken. Het is voor jongeren spannend, maar ook voor de ouders. Je bent als ouder gewend veel van de zorg voor je kind op je te nemen. Maar nu komen ze op een leeftijd dat je ze ook wat vrijer moet laten. Dit evenwicht is niet altijd makkelijk. We hopen dat doordat de soos een veilige ruimte biedt aan de jongeren, ouders ook wat makkelijker durven loslaten.”

Een opstapje naar het echte uitgaansleven

“Het is echter niet de bedoeling dat ouders hele lijsten met instructies meegeven over hoe hun kind benaderd moet worden. Als er iets is dat echt belangrijk is, bijvoorbeeld iemand die ernstig diabetisch is, dan kunnen ouders dit uiteraard doorgeven. Maar het is geen crèche-achtige setting, jongeren moeten toch zoveel mogelijk zelfstandig functioneren. De soos kan goed dienen als een opstapje naar meer zelfstandigheid en het echte uitgaansleven. Als jongeren het hier gezellig vinden, kunnen ze gerust hier blijven hangen. Maar ze kunnen de soos ook als een soort opstapje zien, waar ze zich in een veilige omgeving dingen meer eigen kunnen maken. ‘Hoe ga ik nu eigenlijk uit? Hoe maak ik een praatje? Wat zeg ik nu als iemand een gesprekje begint? Hoe reageer ik?’ Dingen die de jongeren al doende kunnen leren bij de soos.”

Interesse in een avondje bij SAM?

SAM start 4 oktober en vindt elke eerste donderdag van de maand plaats. De locatie is het Trefcentrum aan de Edisonstraat 4, 6224 GK in Maastricht. Er is een inloop van 19.00-19.30 uur en de avond duurt tot 22.00 uur. Er is gratis entree en een blikje fris kost €1,- Graag meer info? Stel je vragen aan saminmaastricht@gmail.com