WAAROM IS SLAPEN ZO BELANGRIJK VOOR EEN KIND?

Gastbijdrage van Babs van Nesselrooij
Gastbijdrage van Babs van NesselrooijKinder(slaap)oefentherapeute

Als je kind een moeilijke slaper is, kan het wellicht een geruststellende gedachte zijn dat je absoluut niet de enige ouder bent. Recent onderzoek geeft aan dat bijvoorbeeld meer dan 30% van de schoolgaande kinderen slaapproblemen heeft, waaronder moeilijk in slaap komen, ‘s nachts wakker worden, nachtmerries en slaapwandelen. In het artikel ‘Slaapproblemen bij basisschoolkinderen‘ lees je hier meer over. Maar waarom is slapen eigenlijk zo belangrijk voor kinderen? In deze gastbijdrage vertelt kinder(slaap)oefentherapeute Babs van Nesselrooij hier meer over!

Waarom is slapen zo belangrijk voor (jonge) kinderen?

Voor een opgroeiend kind zijn goede slaapgewoonten even belangrijk als goede eetgewoonten. Een goede slaap voedt als het ware de hersenen en helpt het lichaam om te groeien. Wanneer een kind (langdurig) moeite heeft met in- en doorslapen dan heeft dit overdag gevolgen. Niet alleen voor het kind, maar in feite voor het hele gezin. Want door het gebrek aan slaap kunnen er problemen ontstaan in het gedrag van het kind. Ouder en kind raken door slaapgebrek sneller geprikkeld, wat kan leiden tot onderlinge irritaties en spanning. Maar ook op het gebied van leren, kunnen aanhoudende slaapproblemen van invloed zijn. Slapen is voor ons allemaal van levensbelang en dat wordt nog te vaak onderschat.

Heeft jouw kind aanhoudend problemen met slapen? Maak dan eens gebruik van onze themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’. Een keer per maand organiseren we in samenwerking met slaapcoach Babs van Nesselrooij en jeugdverpleegdkundigen van de GGD een chatspreekuur waar ouders met al hun vragen over het (niet) slapen van hun kind terecht kunnen. Wil je meer weten? In dit artikel vind je meer informatie en de planning voor de komende maanden!

Hoe lang moet een kind slapen?

De slaappatronen van een kind veranderen voortdurend door de kindertijd. Zo hebben baby’s en peuters veel meer slaap nodig (in totaal gemiddeld 18-12 uur) dan schoolgaande kinderen. En naarmate kinderen ouder worden, wordt dit telkens wat minder. Tot ongeveer 8 uren slaap per dag. De behoefte aan slaap kan echt variëren per kind en er is dus geen strakke norm waaraan je als ouder/kind moet voldoen. Wat in die zin veel belangrijker is om te weten, is of je kind aan zijn persoonlijke slaapbehoefte heeft voldaan. En dat merk je vooral aan hoe fit en energiek je kind is na het opstaan. Dit is de beste indicator van of je kind genoeg slaapt.

>> Lees ook: Wat is de ideale bedtijd voor jouw kind? Schema & tips! 

Hoe zorg je ervoor dat je kindje goed leert slapen?

Goed slapen is iets wat je een kind, net zoals vele andere dingen, moet leren. Wat daarbij belangrijk is, is dat je kindje al van jongs af aan leert om zelfstandig in te slapen. Je mag je kind gerust een knuffel of een doekje meegeven om de overgang van waak naar slaap te vergemakkelijken. Maar leer het kind zo jong mogelijk om zelfstandig die overgang van waak naar slaap te maken. Heeft jouw kind nog een speen nodig en wil je dit afleren? Check dan deze tips voor het afleren van speentje of duimen.

Het belang van een bedtijdritueel

Wat ook heel erg kan helpen om je kindje goed te leren slapen, is het aanwennen van een vast bedtijdritueel. Dat hoeft niet lang te duren (20-30 minuten). Een vast bedtijdritueel is een mooie manier om de dag elke dag opnieuw op een fijne manier af te sluiten. Waarbij er even unieke aandacht is voor ouder en kind. Je kunt denken aan rustige activiteiten zoals: voorlezen, massage of praten over de dag. Doe het grootste deel van dit ritueel nog niet in de slaapkamer van het kind, zodat deze plek echt gekoppeld wordt aan het laatste stukje namelijk: zelf in slaap vallen zonder de aanwezigheid van vader/moeder.

Uit de praktijk

Afgelopen week ving ik een verhaal op over een vader en zijn 3-jarige dochtertje. De vader verheugde zich erg op de voetbalwedstrijd die vroeg in de avond live zou worden uitgezonden. Hij zei: “Dadelijk begint de wedstrijd, ik heb er zin in!” Om vervolgens tegen zijn dochter, die nog lekker in de avondzon in de tuin aan het spelen was, te zeggen: “Kom meisje, dan breng ik jou alvast naar bed!”. Natuurlijk protesteerde dochterlief hevig. Dat had ze niet zien aankomen! Ze deed er alles aan om maar niet naar bed te hoeven. Het ‘even snel naar bed brengen’ ging dus niet helemaal zoals deze vader dit bedacht had. Waardoor hij helaas de helft van de voetbalwedstrijd moest missen…

Een heel herkenbaar verhaal! En zo begrijpelijk vanuit het oogpunt van de papa, die zich echt verheugde op een rustige avond voetbal kijken op de bank. Maar wat hij in zijn enthousiasme over het hoofd zag, was dat de overgang naar het slapen gaan voor zijn dochtertje te abrupt werd gemaakt. Ze was zo gezellig buiten aan het spelen en was dus nog actief en wakker. De eerste signalen van slaperigheid waren er nog niet. Bovendien kreeg ze door het versnelde bedtijdritueel ook niet de tijd om langzaam ‘op te slomen’. Beter was het geweest wanneer vader had gezegd: “over vijf minuutjes  gaan we opruimen en ons klaarmaken om naar bed te gaan…”. Wanneer hij vervolgens het bedtijdritueel helemaal had afgemaakt, had hij hoogstwaarschijnlijk vanaf de start van de wedstrijd op de bank kunnen zitten.

3 tips voor een goed slaappatroon voor je kind

Er zijn heel veel tips en adviezen te geven maar wellicht is het fijn om een paar dingen te vertellen die niet direct aan slaap worden gekoppeld. Hieronder drie tips voor je op een rij!

Tip 1 : Lichamelijke beweging

Het is heel belangrijk en gezond om je kind veel buiten te laten spelen zodat hij/zij voldoende beweegt. Maar vooral ook dag-/zonlicht ziet. Hierdoor vallen kinderen ’s avonds namelijk makkelijker in slaap. Voor oudere kinderen is het belangrijk om niet te laat op de avond nog te gaan sporten/trainen, want dit bemoeilijkt het inslapen juist. In een ander artikel van mijn hand lees je meer over het belang van bewegen voor kinderen.

Tip 2: Let op eten en drinken in de avond

Cafeïne houdende dranken zoals cola, ice tea, (zwarte)thee, chocolade (dus ook chocolademelk!) zijn absoluut niet aan te raden om te nemen in de laatste vier uur voor het naar bed gaan. Daarnaast is het voor de kwaliteit van slaap ook belangrijk om gezond te eten en ook op regelmatige tijden. Direct naar bed na een avondmaaltijd kan de slaap ook verstoren.

Tip 3: Let op met beedschermen

Tenslotte zorgt de invloed van blauw licht (zoals smartphones, tablets etc.) er voor dat de melatonineproductie afremt, waardoor het inslapen moeizamer verloopt. Advies is dus om ruim voorafgaande aan het bedtijdritueel te stoppen met activiteiten op de computer, smartphone en/of tablet.

Wie is Babs van Nesselrooij?

Babs is als kinderoefentherapeute Cesar werkzaam in haar eigen praktijk: ‘Babs Kinderoefentherapie’ in Maastricht. Ze heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het werken met kinderen met motoriekproblemen al dan niet gecombineerd met gedragsproblemen. In haar praktijk behandelt ze kinderen met motorische problemen zoals: onhandigheid, slordig schrijven of kleine kinderen die bijvoorbeeld vertraagd leren lopen en/of niet kunnen kruipen.

Daarnaast is ze na het behalen van de specialisatie slaapoefentherapie voor kinderen sinds 2017 slaapoefentherapeut en behandelt ze kinderen (en hun ouders) met slaapproblemen. Deze behandeling valt ook onder de oefentherapie Cesar/Mensendieck en wordt daarmee volledig vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekeraars. In de praktijk behandelt Babs kinderen van alle leeftijden van 0-18 jaar en is er voor iedere leeftijdscategorie (baby, peuter, basisschoolleeftijd, puber en adolescent) een andere aanpak nodig. Soms is het fijn om de consulten (deels) aan huis te laten plaatsvinden om meer zicht te krijgen op de thuissituatie. Soms vinden de behandelingen online plaats. Dit laatste heeft als voordeel dat er makkelijker een afspraak gemaakt kan worden met beide ouders samen en het kind/baby.

Slaapoefentherapie

Een behandeling slaapoefentherapie kan bestaan uit:

  • Slaaphygiëne adviezen / gezond slaapgedrag aanleren
  • Psycho-educatie / uitleggen hoe slaap in elkaar zit, “wat is afwijkend en wat is normaal”? Wat zijn handige aangrijpingspunten?
  • Coaching tips en trucs voor de ouders / opvoedhulp / regels opstellen / slaapritme en rituelen maken
  • Adem- en ontspanningstechnieken voor het kind/ouders
  • Adviezen over helpende materialen zoals beloningskaartjes, lichttherapie, angstspelletjes, leuke wekkers, leerzame en leuke slaapboekjes… enz.

Babs Kinderoefentherapie

Duitsepoort 11
6221 VA Maastricht
06 – 41 06 61 50
info@kinderoefentherapie-limburg.nl
www.kinderoefentherapie-limburg.nl
Facebook

Aanmelden kan op verwijzing van de huisarts of GGD/consultatiebureau maar kan ook via direct contact.

Lees meer over slaapoefentherapie op de site slaapoefentherapie.nl.

PinkCloud meld je gratis aan