ZELFVERTROUWEN ONDER DRUK BIJ GEBOORTE KIND

zelfvertrouwen onder druk geboorte kind

Onzekerheid over je moeder- of vaderrol nu de kleine er is, herken je dit? Je bent niet de enige! ‘De geboorte van het eerste kind kan het zelfvertrouwen van ouders ondermijnen; iets wat met name bij moeders langere tijd kan aanhouden’, blijkt uit onderzoek van 4 (inter)nationale universiteiten. En dat niet alleen bij het eerste kind. Waarom is dit eigenlijk zo? Wij zetten de belangrijkste oorzaken voor je op een rij!

Het lijkt allemaal zo maakbaar

Het is heel normaal dat je een poos zoekende bent. Het is alleen maar goed dat je dit doet, want dit zegt dat je het beste wilt voor je kindje. Elk kind is weer anders, er is niet 1 standaard gebruiksaanwijzing. Ouders hebben zich vaak al ingelezen tijdens de zwangerschap. Het bevallingsplan lag klaar en geen vraag blijft onbeantwoord via Google. Het lijkt daardoor allemaal zo maakbaar. Je verliest dan al snel uit het oog dat je vooral naar je kindje moet kijken en luisteren voor antwoorden.

Wisselwerking tussen ouder en kind

Een andere factor is de wisselwerking tussen ouder en kind, waar je niet altijd op bedacht bent. Het is in het begin voor elke ouder een ontdekkingstocht om de kreuntjes en huiltjes van je kind te duiden. Wat zou er zijn: teveel of te weinig voeding, een krampje, volle luier… Een pasgeboren baby huilt al snel en vaak ook veel. Het heeft als het ware een heel kort lontje, want alles is nieuw en kan stress geven. Als ouder heb je een hele grote comfortzone nodig, je moet veel aankunnen om je kindje te kalmeren. Oftewel moet jij een lang lontje hebben. Want als je zelf ook in de stress schiet, krijg je al gauw een wisselwerking en maak je je kindje nog onrustiger. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Ingrijpende gebeurtenis

Want daarnaast is het natuurlijk zo dat als je van vrouw moeder wordt, er heel wat op je afkomt. Het is de meest ingrijpende gebeurtenis die je kunt meemaken. Je bent nu moeder, een 24/7 baan! Maar dat niet alleen; je omgeving vraagt ook nog steeds van alles van je. Je partner, je familie, vriendinnen en bij een 2de of 3de kindje je andere kinderen en niet te vergeten – je werk, willen allemaal ook je aandacht. En misschien had je niet zo’n goede start: een moeilijke zwangerschap of zware bevalling; lukt het maar niet goed met de borstvoeding of komen er ineens vervelende dingen uit je eigen jeugd naar boven. Tel daar nog de ontregelde hormoonhuishouding en gebroken nachten bij op… Geen wonder dat je helemaal niet zo’n grote comfortzone oftewel lang lontje hebt.

Verwachtingen te hoog

Ook zijn we als vrouwen vaker geneigd te streng te zijn voor onszelf en voor elkaar. Alles moet perfect zijn en de verwachtingen zijn erg hoog. Je ziet vaak ook alleen maar de perfecte plaatjes om je heen, op Facebook bijvoorbeeld. Dit geeft een vertekend beeld. En je bent zo niet voorbereid op de werkelijkheid. Als het kindje geboren is, gaat het dan ook vaak anders dan verwacht. Wat is dan goed genoeg? Wat is het belangrijkste voor jou in je moederschap? En wat is dus echt belangrijk en wat niet zo en kun je loslaten?

Roze wolk is verplicht

Tenslotte heeft de samenleving de neiging om kersverse ouders terug op die spreekwoordelijke roze wolk te duwen. Doordat iedereen om je heen je het gevoel geeft dat je op de roze wolk moet zitten, kun je je eenzaam voelen. Ouders merken ook vaak dat ze niet echt gehoord worden. Het lijkt dan of jij alleen bent met onzekerheden en vragen. En de goedbedoelde adviezen, als ‘doe dit’ of ‘dat werkt’ maken ook onzeker. Je vraagt je dan al gauw af: ‘is dat wat ik doe dan fout?’. En lijkt het of het niet normaal is dat die zoektocht plaatsvindt. Je zelfvertrouwen kan hierdoor nog meer afnemen.

Al met al niet zo gek dat je zelfvertrouwen onder druk komt te staan na de geboorte van je kind! Zit jij in deze situatie en vind je het fijn om hierover te sparren met een professional? Dan kun je altijd bij je consultatiebureau terecht. In het interview: De ouderrol een zoektocht? Je staat er niet alleen voor! lees je wat zij je kunnen bieden.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan