HEUVELLAND BIBLIOTHEKEN: VEEL MEER DAN ALLEEN HET UITLENEN VAN BOEKEN!

In gesprek met Machteld Schouten
In gesprek met Machteld SchoutenHeuvellandbibliotheken

Ga jij regelmatig met je kind(eren) naar de bieb? Of is de bibliotheek voor jou vooral iets wat herinneringen oproept aan je eigen kindertijd? Toen je rondstruinde tussen alle rekken op zoek naar een leuk boek om dit keer mee naar huis te nemen. Uiteraard kun je tegenwoordig nog steeds boeken lenen in de bieb. Maar er is ook veel veranderd! Machteld Schouten van Heuvelland Bibliotheken vertelt over deze veranderingen en over het aanbod van de bieb voor jonge ouders en kinderen!

Veranderd…

“De maatschappij is behoorlijk veranderd de laatste jaren. Je ziet dat mensen minder zijn gaan lezen. Ze doen tegenwoordig veel andere dingen in hun vrije tijd. De bieb is daardoor ook veranderd van een uitleencentrum naar een plek waar je terecht kunt voor informatie, kunst en cultuur. Maar het is ook een ontmoetingsplek. Je hoeft namelijk geen abonnement te hebben als je naar de bieb komt. Ook als je geen lid bent, kun je de krant komen lezen, of een tijdschrift of boek. En we bieden gratis internet. Alleen als je een boek wil lenen, heb je een abonnement nodig…”

Lokaal

“Wat we de laatste jaren ook steeds meer doen, is het organiseren van allerlei activiteiten, vaak in samenwerking met lokale partners. Daarbij zien we dat vooral de lokale onderwerpen het heel goed doen. Een activiteit omtrent het Amerikaanse Kerkhof in Margraten trekt op de locatie in Margraten veel bezoekers. Zou je dat in Valkenburg organiseren, zouden er veel minder mensen op af komen. Een lezing over de Amstel Goldrace daarentegen, trekt hier veel publiek. En in Eijsden hebben we laatst een lezing georganiseerd over de frontlijn in dat gebied tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je ziet dan toch dat mensen die daar wonen dat interessant vinden, omdat ze daar gevoel bij hebben.”

Met de tijd mee

“Wat er verder veranderd is in de bieb?”, herhaalt Machteld de gestelde vraag. “Nou, we zijn natuurlijk ook met de tijd meegegaan wat betreft de moderne technieken. Zo kun je tegenwoordig via onze website of app thuis vanaf je luie stoel op je gemakje een boek uitkiezen en reserveren. Je hoeft dus niet meer een hele middag door de bieb te struinen om te kiezen wat je wil. En wat het ook makkelijker maakt, is dat je de boeken op alle locaties van de Heuvelland Bibliotheken kunt ophalen en inleveren. Dat kan makkelijk zijn voor mensen die ergens anders werken dan waar ze wonen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook e-books downloaden.”

heuvelland bibliotheek meer uitlenen boeken

De bieb voor jonge ouders

“We merkten dat steeds minder jonge ouders met hun kinderen naar de bibliotheek kwamen. Daarom zijn we landelijk gestart met het BoekStart-project. Via het Consultatiebureau of de gemeente krijgen alle ouders een waardebon, waarmee ze in de bieb het BoekStartkoffertje kunnen komen ophalen. In dat koffertje zitten babyboekjes, soms ook met een cd met kinderliedjes. En een bon om hun kind gratis te laten inschrijven bij de bieb. We hebben namelijk een uitgebreid aanbod met leuke boekjes voor baby’s en peuters. Ook zit er een proefabonnement voor de ouders in het BoekStartkoffertje. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak werkt om ouders die anders nooit naar de bieb zouden komen, toch te laten kennismaken met het aanbod van de bieb.”

Van Babygebaren tot Muziek op Schoot…

“Twee keer per jaar organiseren we ook een speciale activiteit voor ouders met jonge kinderen. Een voorleesmiddag, een workshop Babygebaren of Muziek op Schoot. Deze bijeenkomsten worden goed bezocht en zitten vrijwel altijd vol. Je ziet dat grootouders ook regelmatig meekomen. Zij zijn vaak actief als oppas. En het is leuk om ook hen te laten ervaren hoe leuk het is om samen met je baby iets met boekjes te doen…”

Tips voorleesboekjes voor baby’s en peuters:

  1. Virginie Aracil: Ik hou van dieren
  2. Peter Horácek: En de maan lachte
  3. Guido van Genechten: Klein wit visje heeft veel vriendjes
  4. Jörg Mühle: Kusje erop
  5. Mark Janssen: Dino’s bestaan niet

De bieb voor basisschoolkinderen

“Op sommige plekken zitten we in de brede scholen. Dan is de weg naar de bibliotheek heel makkelijk voor kinderen. Ze gaan dan als klas naar de bieb en kunnen middels zelfbediening zelfstandig boeken lenen voor in de klas. Daarnaast is er ook het landelijk project ‘Bibliotheek op School’, dat het mogelijk maakt om de collectie boeken op school ook uit te lenen voor thuis. Een nadeel daarvan is dat we deze kinderen en hun ouders minder hier in de bieb zien. Maar het belangrijkste is toch dat ze lezen!  Dit loopt op basisschool Broekhem in Valkenburg, op de basisschool De Den in Mheer en er volgen waarschijnlijk meer scholen.. Onderdeel van dit project is ook dat er een leerkracht is die de opleiding heeft gedaan tot leescoördinator . De bibliotheek heeft twee leesconsulenten in dienst die samen met de leescoördinatoren regelmatig contact hebben over het leesbevorderingsprogramma dat wordt opgesteld. Ook monitoren ze het leesgedrag van kinderen om te kijken wat het effect is van de activiteiten en de voorziening op school”.

Leesplezier centraal

Het primaire doel is het stimuleren van leesplezier. Want als kinderen plezier ervaren in het lezen, gaan ze meer lezen en zullen ook hun vaardigheden verbeteren. Maar dat dus begint allemaal met leesplezier! We proberen kinderen elkaar enthousiast te laten maken voor boeken. Bij Basisschool Broekhem in Valkenburg is er sinds kort ook een leesclub na schooltijd voor de echte boekenverslinders. Dit wordt georganiseerd door Michael Reefs, een schrijver uit Vaals. Hij doet dat ontzettend leuk!”

lezen belangrijk ontwikkeling kind

Het contact met ouders

“Doordat kinderen op school boeken lenen, zijn ouders minder betrokken bij het uitzoeken van boeken. Dat is wel jammer. Want het is erg belangrijk dat ouders samen met hun kinderen lezen; het samen genieten van een boek. En het contact dat je daardoor kunt hebben met je kind. Want door te praten over wat je leest, kunnen hele leuke gesprekken ontstaan. Lezen is in die zin ook een belangrijk middel voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Er zijn boeken over alle belangrijke levensgebeurtenissen, die je samen kunt lezen en waar je het vervolgens over kunt hebben. Ook als je kind al zelf kan lezen, kun je je kind blijven voorlezen. Kies dan bijvoorbeeld voor een boek dat net nog iets te moeilijk is om zelf te lezen. Het gaat erom dat je kind het genieten van boeken laat ervaren. Dat is de beste stimulans… Ik zeg altijd ‘lees je kind voor zolang het dat leuk vindt!”

Voor kinderen met leesproblemen

“In Margraten, Vaals en Eijsden hebben we ook een zogenaamd ‘Makkelijk Lezen Plein’ voor kinderen met leesproblemen. Daar staan alle boeken bij elkaar die geschikt zijn voor deze doelgroep. Want vaak blijven deze kinderen hangen op een bepaald leesniveau, terwijl ze qua verhalen toe zijn aan verhalen buiten de AVI-reeks. Deze speciale leesboeken hebben en laag AVI-niveau, maar zijn qua verhaal wel interessant voor oudere kinderen. Dat kan enorm helpen om het lezen ook voor deze kinderen leuker te maken!”