GSA: LEERLINGEN ZETTEN ZICH IN VOOR ACCEPTATIE VAN SEKSUELE DIVERSITEIT OP MIDDELBARE SCHOLEN

In gesprek met Bonny & Ugne
In gesprek met Bonny & UgneVWO 3 & VWO 5 - Sophianum Gulpen

In mei 2018 werd op het Sophianum in Gulpen voor het eerst een heuse ‘Pride Month’ georganiseerd door de Gender and Sexuality Alliance (GSA) van de school. Een groep leerlingen die zich wil inzetten voor meer bewustwording en acceptatie van seksuele diversiteit. Bonny en Ugne waren op dat moment betrokken bij de GSA van het Sophianum en vertellen enthousiast over de GSA en de zelfbedachte Pride Month!

Over GSA

“GSA was eerst de afkorting voor Gay & Straight Alliance, maar dit is nu Gender and Sexuality Alliance geworden. Het is een nationaal netwerk dat alle scholen in Nederland stimuleert om een GSA op te richten. Een GSA is een groep van zogenaamde LHBT+ leerlingen (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) en heteroseksuele leerlingen, die samen seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar maken. Dit doen we door acties uit te voeren die het schoolklimaat voor LHBT+ leerlingen veiliger moeten maken. Landelijk gezien zijn er best wel veel scholen die een GSA hebben, maar in Limburg was het Sophianum een van de eersten.”

Nieuw leven

Ugne: “Ik herinner me dat we voorlichting kregen over de GSA toen ik in de brugklas zat, maar daarna heb ik er eigenlijk nooit meer iets van gehoord. Begin dit schooljaar ging een vriendin van mij, die zelf lesbisch is, uitzoeken waarom er niets meer gebeurde vanuit de GSA. Het bleek dat de voormalige leden van de GSA inmiddels van school waren en de betrokken docent was met pensioen. Zij besloot de GSA van het Sophianum nieuw leven in te blazen en vroeg een aantal vriendinnen om te helpen. Zo hebben we samen in december 2017 de eerste activiteit georganiseerd: ‘Paarse Vrijdag’”.

Paarse Vrijdag

“Elke seksualiteit heeft een vlag met eigen kleuren, maar alle vlaggen gebruiken de kleur paars.  Dat is de kleur van de community. Vandaar de oproep om op ‘Paarse Vrijdag’ allemaal iets paars aan te trekken”, legt Ugne uit. “Maar iets met een regenboog of bonte kleuren mocht ook”, vult Bonny aan. “Via het landelijke GSA-netwerk kun je een speciaal promotiepakket bestellen voor Paarse Vrijdag, met informatieboekjes en polsbandjes om uit te delen. We hadden de school versierd en een eigen lokaal ingericht met een postermuur met grappige foto’s en er was muziek. Alle leerlingen die zich aan de dresscode hadden gehouden, kregen een roze koek. Het werd een hele gezellige middag en het was een groot succes. Want daarna is de GSA explosief gegroeid, van misschien 7 of 10 leden tot wel 30!”

Jezelf zijn

Bonny: “Voor Paarse Vrijdag had ik nog nooit van de GSA gehoord. Op Paarse Vrijdag ben ik uit nieuwsgierigheid een kijkje gaan nemen en het was zo gezellig… We hebben tot sluitingstijd van de school een feestje gebouwd (lacht). Ik vind het onzin dat je niet zou mogen houden van wie je wil houden.  Dus ik vind het echt leuk om me hiervoor in te zetten. Er hangt altijd een hele goede sfeer in de groep. Je voelt je meteen welkom en iedereen kan zichzelf zijn. Laatst kwamen twee meisjes van de GSA binnen die aankondigden dat ze verkering hebben. Iedereen reageerde heel enthousiast en ging klappen. Toen grapte ze ‘voor ik bij de GSA kwam, was ik nog hetero, dus pas maar op’. En dat kan daar ook gewoon. Je voelt je geaccepteerd in die groep.”

Nieuwe vrienden

Ugne: “Ik had vooraf ook niet beseft hoe leuk het is om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten. Je maakt echt nieuwe vrienden en er zijn veel meer mensen die je kent op school.” Bonny knikt instemmend: “er zijn opeens ook veel meer mensen die ‘hoi’ zeggen als je langsloopt in de gang. En het is ook handig als je ergens hulp bij nodig hebt. Jullie zitten in de bovenbouw, dus dan zou ik jullie kunnen vragen…” Ugne: “We willen voorkomen dat de GSA weer ‘leegloopt’ als wij straks eindexamen hebben gedaan. Daarom werven we bewust leden in alle leerjaren en ook alle niveaus.”

Leerzaam

“Het is belangrijk om meer om te gaan met leerlingen van andere niveaus”, vervolgt Ugne haar verhaal. “Dat gebeurt eigenlijk veel te weinig. Daarom vind ik het goed dat ik nu ook activiteiten organiseer met leerlingen van het VMBO. Dat kan ook heel leerzaam zijn. Als je even hun les binnenkomt en dan bijvoorbeeld ziet hoe goed zij zijn met technisch lassen. Dan denk ik ‘dat kan ik dus helemaal niet!’ (lacht). Maar je moet natuurlijk ook heel goed kunnen samenwerken als je dingen wil organiseren. En wat ook leuk is, is dat we via social media contact hebben met andere GSA’s in het land. Ze hebben ons zelfs uitgenodigd om een keertje langs te komen om ervaringen uit te wisselen!”

inzet leerlingen acceptatie seksuele diversiteit school

In de prijzen met Pride Month

“Voor het True Colors Festival in Amsterdam werd door het COC een wedstrijd uitgeroepen waarvoor alle GSA’s uitgedaagd werden om een plan te bedenken voor een activiteit voor meer bekendheid en acceptatie van seksuele diversiteit. Geïnspireerd door de Pride Month in Amerika hebben we een plan geschreven voor een maand lang GSA-activiteiten bij ons op school. Elke week van die maand staat in het teken van een nieuw thema, met verschillende activiteiten. Na lang wachten, kregen we te horen dat we de wedstrijd hadden gewonnen! Dat heeft ons 250 euro opgeleverd om ons plan uit te kunnen voeren!”

Overzichtelijk

“We hebben echt veel activiteiten bedacht voor de Pride Month. Om het een beetje overzichtelijk te houden hebben we tijdens een grote vergadering alle activiteiten doorgenomen en toen groepjes gemaakt van 2 tot 6 leerlingen, die samen verantwoordelijk zijn voor een van de activiteiten tijdens de Pride Month. Het is best wel ingewikkeld, ook omdat we dit jaar weinig vrijstelling hebben gekregen om alles te organiseren. Waarschijnlijk zal dat volgend jaar anders zijn, maar ik denk toch niet dat we elk jaar zo’n volle Pride Month zullen gaan organiseren…”, besluit Ugne lachend haar verhaal!

De Pride Month van week tot week

Week 1: Gender – More than two

In deze week vragen we aandacht voor de stereotypes die er zijn omtrent het mannelijke en vrouwelijke geslacht. We willen duidelijk maken dat niet iedereen 100% man of 100% vrouw is en leerlingen bewust maken van de bekende stereotypes. Dit doen we bijvoorbeeld door tijdens de pauze leerlingen te benaderen met typisch ‘mannelijke of vrouwelijke’ producten en hen te vragen of dit van een mannelijk of vrouwelijk GSA-lid is en waarom. Hier maken we korte filmpjes van die we via social media willen delen. Ook komen er ‘genderneutrale’ bordjes bij de toiletten te hangen, om leerlingen bewust te maken van het feit dat je je misschien anders identificeert dan hoe je eruit ziet en dat het iedereen vrij zou moeten staan om zelf te kiezen naar welke wc je gaat. Ook wordt er door een aantal creatieve GSA-leden een kunstwerk gemaakt en tentoongesteld om het begrip ‘transgender’ te visualiseren.

Week 2: Love wins

In deze week wordt aandacht besteed aan alle verschillende seksualiteiten. Er is namelijk meer dan alleen maar homo- en heteroseksueel. En dit doen we in samenwerking met het COC, door voorlichting te geven in alle 2e klassen.  Zij vertellen wat en wij vertellen wat, want we geloven dat sommige dingen beter binnenkomen als ze door leeftijdgenoten worden verteld. Ook zijn we bezig een filmpje te maken waarin we de rollen omdraaien en een hetero uit de kast laten komen, met alle stereotype reacties van dien.

Week 3: Always an ally

In deze week gaat het erom dat je je vrienden en klasgenoten laat zien dat je ze bij jou zichzelf kunnen zijn. Ongeacht hun geaardheid. Het kan immers zijn dat een van je vrienden homo of bi is, terwijl jij dat niet weet. Het is daarom belangrijk na te denken wat je zegt. Ik vind dat er bij ons op school best nog veel gescholden wordt met ‘homo’. Tijdens deze week delen we potloden met regenboogkleuren uit met daarop het woord ‘ally’. Door deze te gebruiken kun je op een subtiele manier laten zien dat je vrienden die anders geaard zijn accepteert.

Week 4: Proud to be me

Deze week staat in het teken van trots zijn op wie je bent, hoe je je ook identificeert. In die week vindt een tombola plaats, waar men prijzen kan winnen om je trots te tonen. Ook wordt er een groot kunstwerk onthuld dat gedurende de Pride Month wordt gemaakt door leden van de GSA.