HEEFT JOUW KIND LAST VAN FAALANGST? 5 TIPS!

tips kind last faalangst

Heeft jouw kind last van faalangst? Bijvoorbeeld bij toetsen of proefwerken? Of als het een spreekbeurt moet houden? Of misschien juist als het moet presteren bij een sportwedstrijd op muziekoptreden? Veel kinderen en tieners kampen met gevoelens van prestatiedruk, perfectionisme of faalangst. Wist je dat maar liefst 1 op de 5 vragen die in Maastricht binnenkomen bij de praktijkondersteuners Jeugd van de huisarts betrekking hebben op angstproblematiek? In dit artikel zetten we 5 tips voor je op een rij voor hoe je als ouder je kind kunt helpen bij faalangst!

Tip 1: Geef het kind het gevoel dat het geaccepteerd wordt

Voor een kind met faalangst is het belangrijk te ervaren (en leren) dat het geaccepteerd wordt zoals het is. Los van zijn of haar prestaties op school of bij sport. Je kind is natuurlijk heel veel meer dan alleen wat het presteert. Laat dat ook duidelijk merken aan je kind! Bijvoorbeeld door complimentjes te geven voor persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Straal uit en benoem dat ‘fouten maken’ erbij hoort. Ook op school is het belangrijk dat er een veilige sfeer gecreëerd wordt in de groep, waar ‘fouten maken’ mag en waar niemand elkaar uitlacht.

>> Lees ook: 7x zo stimuleer je het gevoel van zelfvertrouwen bij je kind

Tip 2: Erken de angst en leer je kind ermee omgaan

Wat in elk geval niet helpt, is tegen je kind zeggen dat het zich niet moet aanstellen of dat het niet nodig is om angstig te zijn. Voor het kind is deze angst immers reëel; het voelt het echt! En dit neem je niet weg door de angst te ontkennen. Praat dus met je kind over de gedachten en gevoelens die het heeft en neem deze serieus. Bekijk samen hoe het hier (op een andere manier) mee om kan gaan. Ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld goed helpen bij spannende momenten. Wees je ook bewust van je eigen voorbeeldrol. Benoem welke dingen of situaties jij spannend vindt en laat zien dat je dit niet uit de weg gaat. Stimuleer je kind om moeilijke dingen niet te ontvluchten of vermijden. Want daarmee hou je de angst in stand. In dit interview met psycholoog Peter Muris lees je meer over angst bij kinderen en over hoe je je kind hierbij kunt helpen.

Tip 3: Laat het kind succeservaringen opdoen

Juist als het je kind lukt om het – ondanks de angst – toch te proberen, kan het ook succeservaringen gaan opdoen. En gaan zien dat het eigenlijk niet nodig is om zo angstig te zijn. Je kunt je kind helpen om succeservaringen op te doen, door te beginnen bij kleine of makkelijke taakjes. En breidt dit stap voor stap verder uit. Moedig je kind aan om trots te zijn op de kleine mijlpalen die het behaalt. Zorg dat er voldoende afwisseling is voor je kind, zodat het niet continu bezig hoeft te zijn met het verleggen van zijn grenzen. Onderneem dus ook gezellige activiteiten samen waarbij presteren helemaal niet belangrijk is!

Tip 4:  Maak het kind bewust dat het zelf invloed heeft

Voor een kind met faalangst is het belangrijk te leren dat het zelf (grotendeels) controle heeft over de gebeurtenissen in zijn leven. Want zowel over je gedachten en gevoelens, als ook je gedrag kun je invloed uitoefenen. Vaak zijn het de gedachten die sterk van invloed zijn op de gevoelens die je ervaart. Door je gedachten te veranderen, kun je dingen op een andere manier gaan ervaren. Als je kind er rijp genoeg voor is, kun je eens samen met je kind bekijken welke gedachten het heeft in relatie tot het moeten presteren. En of deze helpend of niet-helpend zijn. Kijk samen hoe je niet-helpende gedachten kunt vervangen door helpende gedachten en laat je kind dit oefenen in de praktijk. Leer je kind ook om niet alleen te kijken naar de dingen die (nog) niet goed gaan, maar juist naar de dingen die wel goed gaan! Vraag je kind bijvoorbeeld elke dag tijdens het eten of voor het slapen gaan, wat die dag goed ging en waar het trots op is.

Tip 5: Geef vertrouwen

Laat merken dat je vertrouwen hebt in je kind. Laat je kind – in eerste instantie bij kleine dingetjes – weten dat jij gelooft dat het zal lukken en stimuleer daarmee ook het zelfvertrouwen van je kind. Denk bijvoorbeeld aan praktische taakjes in huis die je kind voor het eerst doet. Reageer positief op wat je kind doet en bekrachtig vooral de inzet die je kind toont. Het feit dat het probeert. Focus niet te zeer op het resultaat, als het nog niet mocht lukken. Let erop dat je kind niet te afhankelijk wordt van jouw goedkeuring en complimenten. Zorg ervoor dat het vooral zelf het gevoel krijgen dat het ‘t goed gedaan (of goed geprobeerd) heeft.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.