PARENTING MARRIAGE ALS NIEUWE RELATIEVORM OM EEN SCHEIDING OF RELATIEBREUK TE VOORKOMEN

parenting marriage scheiding relatiebreuk voorkomen

“Elk jaar krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Van het aantal samenwonenden eindigt één op de twee relaties in een scheiding. Van alle huwelijken strandt één op de drie. En ook al doen ouders nog zo hun best, de impact op kinderen is volgens deskundigen enorm.” Zo valt er te lezen in een artikel van NOS Nieuwsuur. Andere bronnen geven aan dat bij maar liefst 30% van de stellen met kinderen de relatie eindigt voor het oudste kind 3 jaar is!

Je relatie of huwelijk verbreken doe je niet zomaar…

Voor velen blijkt het dus een hele uitdaging om de relatie met hun partner goed te houden als er eenmaal kinderen zijn. De verzorging en opvoeding van een kindje vraagt veel. Zeker als je naast je rol als ouder nog allerlei andere ballen in de lucht moet houden; zoals bijvoorbeeld je carrière, je sociale leven en je hobby’s. Dit kan op den duur een bron zijn van spanningen en stress in je relatie. Misschien ontstaan er conflicten. Of misschien gaat ieder steeds meer z’n eigen weg en raak je elkaar steeds meer kwijt als partners. Maar ook al is het vuur gedoofd; je relatie of huwelijk verbreken als er kinderen zijn, doe je niet zomaar…

Relatietwijfels

Aan het besluit om uit elkaar te gaan, gaat doorgaans een lange periode met relatietwijfels vooraf. De passie verdwijnt, de irritaties nemen toe en je vraagt je af of dit het nu is voor de rest van je leven. Je houdt je voor dat men vast niet voor niks van ‘de tropenjaren’ spreekt en dat het vast wel weer beter zal gaan als de kinderen wat ouder zijn. Misschien grijpt de gedachte dat uit elkaar gaan betekent dat je de kinderen niet meer elke dag kunt zien je wel enorm naar de keel. Of maak je je zorgen over de financiële gevolgen. En houdt dat je tegen om een beslissing te nemen… maar toch blijft het knagen en zit je niet helemaal lekker in je vel.

Tijd voor iets nieuws: Parenting Marriage!

Wil je niet scheiden maar ook niet het gevoel hebben dat je vastzit in een ongelukkige relatie of huwelijk? Scheidingstherapeut Susan Pease Gadoua beschreef een nieuwe relatievorm, die wellicht de moeite waard is om te proberen! Ze noemt het ‘Parenting Marriage’. In feite komt het erop neer dat je samen ervoor kiest om samen te blijven in je rol als ouders. Je relatie is dan niet meer primair gebaseerd op romantische liefde, maar op de gedeelde wens om samen jullie kinderen groot te brengen tot gelukkige, gezonde volwassenen. Want wat kinderen daarvoor nodig hebben, is vooral een stabiele basis en liefde. Je hoeft dus echt niet getrouwd te zijn of als geliefden van elkaar te houden om ‘succesvol’ een kind groot te brengen.

Oude wijn in nieuwe zakken?

Er zijn natuurlijk genoeg stellen die ervoor kiezen om samen te blijven ‘voor de kinderen’. Toch is dit niet helemaal hetzelfde als hetgeen Susan Pease Gadoua voor ogen heeft met Parenting Marriage. Als je ‘bij elkaar blijft voor de kinderen’, blijft je relatie (met al z’n tekortkomingen) zoals deze is en probeer je dit te accepteren. Kies je voor Parenting Marriage erken je beiden dat de liefdesrelatie over is en verleg je het accent in je relatie naar het gedeelde ouderschap. Daarmee kan er ook ruimte ontstaan om op het gebied van liefde en seksualiteit allebei een andere invulling te zoeken. Zonder dat dit stiekem hoeft en je de ander daar enorm mee zou kwetsen, mocht het toch aan het daglicht komen.

Niet voor iedereen…

Deze nieuwe relatievorm is natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Zijn er veel spanningen en conflicten, maakt dat het lastig om op een goede manier samen invulling te geven aan het ouderschap. Maar voor de stellen waar ‘sleur’ het grootste probleem is, waar de seksuele aantrekkingskracht verloren is gegaan, kan dit een mooi alternatief zijn! Al is het maar een soort ‘tussenoplossing’ voor een aantal jaar. Op het moment dat een van de twee ouders echt verliefd wordt op een ander, kan het natuurlijk alsnog tot een breuk komen. Maar dan hebben de kinderen toch een aantal jaar extra kunnen profiteren van een veilige basis met beide ouders!

Parenting Marriage in de praktijk

Susan Pease Gadoua beschrijft het verhaal van Kathy en Greg. Kathy had twee kinderen uit een eerdere relatie en met Greg kreeg ze een zoon. De relatie liep spaak toen de jongste 7 jaar was. Greg ging ergens anders wonen. Hij zag de kinderen regelmatig, maar voelde zich toch geïsoleerd van zijn gezin. Omdat Kathy na de scheiding financieel moeilijk kon rondkomen, kozen Kathy en Greg ervoor om weer samen te gaan wonen. Dit keer niet als echtgenoten, maar als huisgenoten en co-ouders. En dit gaat alweer heel wat jaren goed!

Iets voor jou?

Op haar website benoemt Susan Peace Gadua een zevental punten die herkenbaar zouden moeten zijn voor stellen voor wie Parenting Marriage een interessant alternatief kan zijn. Hieronder een vrije vertaling van de punten die Susan noemt:

  1. Ik hou van mijn partner, maar niet meer als mijn geliefde;
  2. Ik wil niet getrouwd zijn (of een vaste relatie hebben) met mijn partner;
  3. Ik wil niet weggaan omdat ik mijn kinderen elke dag wil zien;
  4. Als ouders doen we het best wel goed samen;
  5. Ik voel me slecht bij de gedachte de rest van mijn leven bij elkaar te moeten blijven;
  6. Ik voel me nog slechter bij de gedachte te moeten gaan scheiden;
  7. Ik sta ervoor open iets nieuws te proberen.

Herken je jezelf in minimaal 3 van deze stellingen? Dan kan het de moeite waard zijn om het eens te overwegen!

Meer weten?

Op de website van Susan Pease Gadoua vind je meer informatie over deze nieuwe relatievorm. Je kunt er ook een uitgebreidere quiz doen om te testen in hoeverre je geschikt bent voor ‘Parenting Marriage’. Ook vind je er de boeken die Susan schreef over dit onderwerp. De site is Engelstalig.

Bronnen: 

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.