DEZE ACTIVITEITEN EN BIJEENKOMSTEN VINDEN PLAATS IN APRIL

activiteiten agenda evenementen

In april zijn er in onze regio weer leuke (online) activiteiten en bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien. Kijk snel of er iets interessants voor jou bij zit!

Activiteiten voor zwangeren

Cursus Positief & Ontspannen Bevallen (Heerlen – 21 april)
Tijdens deze cursus leren we je om jouw bevalling positief te ervaren en te beseffen dat de kracht van je gedachten je ervaring en beleving kunnen beïnvloeden. We helpen je om het vertrouwen in jouw eigen kracht te vinden en leren je hoe je met zelfvertrouwen en een positieve instelling kunt omgaan met jouw bevallingservaring, ongeacht hoe jouw bevalling verloopt! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor zwangeren en ouders van baby’s

Vragenuurtje met jouw borstvoedingsdeskundige (Online – 3, 17 april)
Bij Geboortezorg Limburg spreek je nu ook online met een ervaren lactatiekundige tijdens het digitaal vragenuurtje over borstvoeding. Het vragenuurtje vindt iedere eerste en derde woensdag van de maand plaats van 11:00 – 12:00 uur. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Voorlichtingsbijeenkomst borstvoeding (Maastricht – 10 april)
Wil jij meer weten over borstvoeding? Twijfel je of je borstvoeding wil gaan geven? Of zijn er sommige dingen over borstvoeding nog wat onduidelijk? Kom dan naar deze voorlichtingsbijeenkomsten over borstvoeding! Klik hier voor meer informatie.

borstvoeding baby

Activiteiten voor ouders van baby’s

Boekstart workshop ‘Knuffelgym’ (Margraten – 5 april)
Knuffelgym is een plezierige manier van bewegen samen met je (klein)kind. De spelletjes maken je kind vertrouwd met zijn lijfje, en met de wereld en de mensen om zich heen. Dat is heel belangrijk voor het (zelf)vertrouwen, hechtingsproces en om met anderen te communiceren. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van baby’s en peuters

Ouders Inc. (Online – Op een zelf te kiezen moment)
Ouders Inc. is een online cursus voor ouders met jonge kinderen die erop gericht is om de samenwerking van ouders in de opvoeding en verzorging van hun kind te vergroten. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van baby’s, peuters en kleuters

Webinar ‘Bah, dat lust ik niet!’ (Online – 11 april)
Tijdens het webinar ‘Bah, dat lust ik niet!’ leer je aan de hand van de Theelepelmethode hoe je je kinderen gezond, gevarieerd en genoeg laat eten. Je leert ook hoe je het gezellig maakt aan tafel, zodat iedereen uitkijkt naar dat fijne moment samen. Je leert wat je wel en niet van een kind mag verwachten en wat jouw rol als ouder daarin kan zijn. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van peuters

Boekstart workshop ‘Voorlezen met gebaren’ (Valkenburg – 10 april)
Tijdens deze interactieve en muzikale workshop zullen ouder en kind ervaren hoe leuk en gemakkelijk gebaren toegepast kunnen worden bij het voorlezen, spelen en zingen. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van peuters, kleuters en schoolkinderen

Voorleesuurtje (Valkenburg – 6, 13, 20, 27 april)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Thema-avond ‘Op reis naar Leeswinst’ (Landgraaf – 22 april)
‘De voordelen van vroegtijdig ontdekken van dyslexie’. Hoogleraar Milene Bonte over dyslexie/leesproblemen & uitleg over project Leeswinst. Klik hier voor meer informatie.

Dyslexie

Voorleesuurtje (Margraten – 3, 10, 17, 24 april)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Eijsden – 3 april)
Zin in een gezellige middag? Kom dan naar het voorleesuurtje. Samen met hun (groot)ouders zijn de kinderen (4 t/m 8 jaar) welkom bij het voorleesuurtje. Klik hier voor meer informatie.

Voorleesfeest in Speelpan West (Maastricht – 12, 24 april)
Zin in een gezellige middag? Kom naar onze voorleesactiviteit in Malpertuis! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Voorleesuurtje (Maastricht – 10 april)
Kom gezellig langs! We gaan voorlezen en knutselen met Els. Er is een zee aan boeken in Bibliotheek Maastricht. Zeker 1000 spannende, grappige en mooie verhalen, dus wij raken nooit uitgelezen. Klik hier voor meer informatie.

Voorleesfeest in Speelpan Oost (Maastricht – 17 april)
Zin in een gezellige middag? Kom naar het voorleesuurtje! Na het voorlezen wordt er gekleurd of geknutseld. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van kleuters en schoolkinderen

Ouderworkshop: Wat vertelt het gedrag van kinderen ons? (Online – 9 april)
Tijdens de workshop ga je samen met een aantal andere ouders actief aan de slag met het thema ‘Wat vertelt het gedrag van kinderen ons?’. De trainers zorgen voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Er is veel ruimte om je eigen voorbeelden in te brengen, om zo met en van elkaar te leren! Klik hier voor meer informatie.

Voorlezen & knutselen (Meerssen – 10 april)
Zoals altijd begint de kindermiddag met het voorleeshalfuurtje om 14.30 uur. Daarna gaan we lekker aan de slag aan de knutseltafels. Iedereen is welkom, zowel leden als niet-leden hebben vrije toegang. Klik hier voor meer informatie.

Ouderworkshop: Grenzen aangeven als ouder (Online – 23 april)
Tijdens de workshop ga je samen met een aantal andere ouders actief aan de slag met het thema ‘Grenzen aangeven als ouder’. De trainers zorgen voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Er is veel ruimte om je eigen voorbeelden in te brengen, om zo met en van elkaar te leren! Klik hier voor meer informatie.

Ouderworkshop 'Grenzen aangeven als ouder'

Ouderworkshop: Al die emoties, wat kunnen we ermee? (Online – 24 april)
Tijdens de workshop ga je samen met een aantal andere ouders actief aan de slag met het thema ‘Emoties van je kind, wat kun je ermee?’. De trainers zorgen voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Er is veel ruimte om je eigen voorbeelden in te brengen, om zo met en van elkaar te leren! Klik hier voor meer informatie.

MAAK! De nieuwe totebag van de koning 4+ (Maastricht – 28 april)
Op de vrijmarkt hebben we allemaal oude t-shirts en verfspullen gekocht. Die gaan we gebruiken om er weer iets mooi nieuws van te maken: een koninklijke tas met een bijzonder patroon! Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van schoolkinderen

ArcheoHotspot (Maastricht – 3, 17 april)
Ontdek de geheimen van archeologie in de ArcheoHotspot van Maastricht, gelegen op de eerste etage van het Maastricht Museum, nabij de Museumshop en een prachtige maquette die Maastricht toont in het jaar 1748. ArcheoHotspots zijn inspirerende plekken in musea, bibliotheken, archieven en culturele centra, waar iedereen de kans krijgt om kennis te maken met de fascinerende wereld van archeologie. Het beste van alles? Toegang is vrij en gratis voor iedereen! Klik op een van bovenstaande data voor meer informatie.

Vriendenprogramma (Maastricht – 3 april)
Het Vriendenprogramma ‘Leer te durven’ is een programma voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, gericht op veerkracht, zelfvertrouwen en oplossingsgericht denken. Tijdens het Vriendenprogramma leren we kinderen hoe gedachten, gedrag en gevoel met elkaar samenwerken. We verkennen de eigen gevoelens en die van anderen. Klik hier voor meer informatie.

Vriendentraining Vrienden Voor Het Leven

KIES-Coaching (Maastricht – 23 april)
De gevolgen van een scheiding kunnen voor sommige kinderen heel ingrijpend zijn: hun vertrouwde leefwereld, hun veiligheid en hun stabiliteit worden aan het wankelen gebracht. Door de KIES-coaching verbetert de communicatie met de ouders en gaat het kind de scheiding beter begrijpen. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van schoolkinderen en pubers

10 jarig jubileum ‘Playing for Success’ (Maastricht – 3 april)
Alle kinderen (en ouders) zijn welkom op 3 april tijdens het 10-jarig jubileum van ‘Playing for Success’. Er zullen dan allerlei leuke workshops in het voetbalstadion plaatsvinden zoals voetballen op de middenstip, fotohunt door het stadion, bubbelmarkt, inspiratiemarkt en meer! Klik hier voor meer informatie.

Webinar: ASS bij meisjes en vrouwen (Online –  15 april)
Lezing waarin Dr. Els Blijd-Hoogeweys ingaat op de kenmerken van meisjes en vrouwen met autisme. Klik hier voor meer informatie.

Webinar: Genderdiversiteit en Neurodiversiteit (Online – 16 april)
Webinar met Natasja Esmeijer en Miranda Meijer. Als Het Beelddenkende Brein hebben zij een eigen kijk op beelddenken en neurodiversiteiten. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders van pubers

Webinar: Staatsexamens! (Online – 23 april)
Tijdens het webinar wordt een introductie gegeven over de staatsexamens. Voor wie zijn ze bedoeld, hoe werkt het? Verder wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot extra voorzieningen die leerlingen eventueel nodig hebben. Ook de mogelijke rol van een vertrouwenspersoon wordt besproken. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Klik hier voor meer informatie.

Ouderavond ‘Help mijn kind gaat uit!’ (Online – 24 april)
In deze ouderavond wordt besproken hoe je als ouder nog steeds invloed kan hebben op jongeren. Op een interactieve en uitdagende manier wordt met ouders gediscussieerd over hoe je omgaat met deze fase in de puberteit. Klik hier voor meer informatie.

puber uitgaan alcohol feest

Chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ (Online – Elke dinsdag en donderdag)
Maak je je weleens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen in deze uitdagende tijd? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’ met experts van Mondriaan Preventie. Klik hier voor meer informatie.

Activiteiten voor ouders

Themachat ‘Slaapproblemen bij kinderen’ (Online – 8 april)
Slaapproblemen kunnen in elke leeftijdsfase voorkomen bij kinderen. Van baby’s die veel huilen en weinig slapen tot peuters die niet willen inslapen of doorslapen. Of niet in het eigen bed willen slapen. Of juist heel vroeg wakker worden. En van basisschoolkinderen die ’s avonds niet naar bed willen en eindeloos blijven discussiëren over het tijdstip van naar bed gaan. Tot pubers die moeilijk in slaap kunnen komen. En al wat meer… Alle vragen die op welke manier dan ook te maken hebben met het slapen van je kind, kun je tijdens deze themachat voorleggen! Klik hier voor meer informatie.

Ouderbijeenkomst ‘Steun voor je kind’ (Online – 10 april)
Deze informatiebijeenkomst gaat over: Hoe steun ik mijn kind? Maar ook, wanneer voelt mijn kind zich veilig en gesteund? Want steun in het opgroeien heeft elk kind nodig en vooral kinderen waar het thuis stressvol of onveilig is. Klik hier voor meer informatie.

Webinar: Recht doen aan kinderen, ouders ̩n Jeugd- & Onderwijsprofessionals (Online Р10 april)
Hoe kun je als verschillende partijen, met ieder haar eigen belangen én emoties, toch tot een goede samenwerking komen? Klik hier voor meer informatie.

Auti-Treff (Kerkrade – 18 april)
Auti-Treff is een inloopavond voor, door en met mensen met autisme, hun naasten en hun omgeving. Wij heten je van harte welkom en er is altijd iemand om je welkom te heten en je verder te begeleiden als je daar prijs op stelt. Klik hier voor meer informatie.

Ouderbijeenkomst over scheiden (Online – 19 april)
Tijdens deze gratis online bijeenkomst over scheiding krijgen ouders informatie over vragen als ‘Wat is mijn positie als ouder en als ex-partner?’, ‘Wat is de positie van mijn kind of kinderen?’ en ‘Wat is voor mijn kind nu en voor de toekomst belangrijk?’. Klik hier voor meer informatie.

Webinar ‘Hooggevoeligheid bij kinderen’ (Online – 22 april)
Op maandag 22 april organiseert het CJG043 in samenwerking met pedagoog, gezinscoach en ervaringsdeskundige Renate Lambrix een webinar over hooggevoeligheid bij kinderen. Klik hier voor meer informatie.

hooggevoelig kind hoogsensitiviteit

Coaching postitief opvoeden volgens Triple P (Thuis – Op een zelf te kiezen moment)
Coaching Positief Opvoeden is een individuele cursus voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-16 jaar, die willen leren hoe om te gaan met bepaald (probleem)gedrag van hun kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driftbuien, agressief of grensoverschrijdend gedrag, niet willen luisteren, problemen met slapen of eten. Klik hier voor meer informatie.

Vooruitblik:

Ook in de opeenvolgende maanden vinden er interessante activiteiten en cursussen plaats in onze regio! De YMHFA-training is bedoeld voor iedereen die in z’n werk of privéleven in contact komt met jongeren. Je leert signalen van psychische klachten te herkennen en weet hierop door te vragen. Tijdens de Rots en Water training wordt er gewerkt aan het vergroten van sociale vaardigheden, weerbaarheid, samenwerking, zelfkennis, zelfreflectie en zelfvertrouwen. De kinderen leren op zichzelf te vertrouwen. Respect voor zichzelf en voor anderen wordt versterkt. Ze gaan vooral dingen doen en ervaren. In de oudercursus ‘Laat je niks wijsmaken’ krijg je informatie over de puberteit, het puberbrein, uitgaan en het gebruik van alcohol en drugs (en de gevolgen hiervan).

Benieuwd naar meer? Bekijk onze activiteitenagenda voor een volledig overzicht van alle aankomende activiteiten!

Staat jouw activiteit er nog niet bij?

We doen ons uiterste best om onze activiteitenagenda zo uitgebreid en actueel mogelijk te maken. Met aanbod voor alle leeftijdsgroepen, in alle gemeenten. Ken jij preventieve cursussen/activiteiten op het gebied van opvoeden/opgroeien in de regio 043, die nog niet in onze agenda zijn opgenomen, laat het ons weten via info@cjg043.nl.