PRATEN MET JE KIND OVER NIX18? 6 TIPS!

In gesprek met Miriam Kramer
In gesprek met Miriam KramerPreventiemedewerker bij Mondriaan

Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze zo laat mogelijk beginnen met drinken, zodat de hersenen verder doorontwikkeld zijn. Daarom is het goed om zo nu en dan met je kind te praten over NIX18. In dit artikel vind je een aantal tips, die Miriam Kramer (Mondriaan preventie) in een eerder gemaakt filmpje deelde over dit onderwerp, die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Regels stellen

Misschien ben je bang dat je kind ‘stiekem’ gaat drinken, als je de regel stelt dat het voor z’n 18e niet mag drinken. Uit onderzoek blijkt echter dat kinderen minder vaak stiekem drinken en later beginnen met drinken, als er thuis duidelijk de leeftijdsgrens van 18 wordt aangegeven. Dus regels stellen heeft zin!

Tip 2: Begin op tijd

De tweede tip is om al voor je kinderen nieuwsgierig zijn naar alcohol, te beginnen over NIX18. Het is belangrijk dat je je kind van jongs af aan ‘de norm’ mee geeft, dat alcohol niet voor kinderen/jongeren is. Dus ook als je tiener een keer lacherig vraagt of ie een slokje mag proeven! Misschien denk je dat ‘een slokje proeven’ geen kwaad kan, maar het gaat vooral om de norm die je wil meegeven…

Tip 3: Een goed gesprek

Als je kind oud genoeg is om naar een fuif te gaan of als je kind de eerste keer alleen met vriendjes carnaval gaat vieren, is dat een goed moment om het gesprek aan te gaan over NIX18. Het is fijn als dit een open gesprek kan zijn. Bespreek de NIX18-regel met je kind en kijk dan ook samen hoe het om kan gaan met moeilijke situaties. Wat zou je kind bijvoorbeeld kunnen zeggen tegen leeftijdsgenoten als ze een pilsje aanbieden. Op welke manieren kun je dan nee zeggen? Door dit voor te bespreken, zal je kind zich op zo’n moment sterker voelen.

tips praten met kind NIX18

Tip 4: Haal je kind op!

Het werkt goed om je kind te gaan ophalen als ze uit zijn geweest. Je kunt dan goed kijken hoe hebben ze het gehad en dat nabespreken. Geef ze dan ook complimentjes dat ze zich zo goed kunnen amuseren. Mocht het zo zijn dat je kind toch in de verleiding is gekomen en wat alcohol heeft gedronken, ga dan de volgende dag (!) in gesprek met je kind. Bekijk samen hoe het is gekomen dat je kind gedronken heeft. Bespreek ook hoe je kind dat een volgende keer anders zou kunnen aanpakken. Eventueel kun je er voor een volgende keer ook een consequentie aan verbinden. Dat kan wel duidelijk zijn voor kinderen.

Tip 5: Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen is natuurlijk heel belangrijk bij het omgaan met verleidingen. Leer je kind daarom dus om zijn of haar grenzen aan te geven. En geef zelf als ouders ook grenzen aan. Kinderen kunnen daarvan leren hoe ze met grenzen en frustratie om kunnen gaan. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je je kind positief opvoedt en af en toe complimentjes geeft. Onderneem regelmatig leuke dingen samen en toon interesse in waar je kind mee bezig is. Ook al zijn pubers soms wat minder open. Laat als ouder toch steeds merken dat je betrokken en geïnteresseerd bent.

Tip 6: Geef het goede voorbeeld

En last but not least: jij bent het voorbeeld voor je kinderen. Dus als het gaat om alcohol of roken, laat dan zien dat jij daar matig mee kan omgaan. Daarvan kan je kind veel leren!

kind volgt jouw voorbeeld niet advies

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.