5 OPVOEDTIPS VOOR PUBERS VAN ‘PUBERBREIN EXPERTS’

Tips van Dr. Esther Keulers & Dr. Peter Stiers
Tips van Dr. Esther Keulers & Dr. Peter Stiersvan de Universiteit Maastricht

Het puberbrein; een onderwerp waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Vanuit de wetenschap, maar zeker ook bij ouders en jeugdprofessionals. Dr. Peter Stiers en Dr. Esther Keulers van de Universiteit Maastricht gaven ons in een interview wat meer uitleg over de werking van het puberbrein. Daarin deelden zij ook een aantal handige opvoedtips voor pubers. Die vind je hier!

Tip 1: De vertrouwensrelatie behouden

Een belangrijke factor om met succes door deze periode te gaan met je kind, is de mate waarin je er als ouders in slaagt om de vertrouwensrelatie over en weer te behouden. Doorgaans lukt dit niet door eenzijdig regels af te dwingen. Je zult dus tijd moeten maken om keer op keer met je kind in gesprek te gaan, het te bevragen, te onderhandelen en een compromis te sluiten. Dit is vermoeiend en misschien lijkt het makkelijker om ze zelf te laten ontdekken en de controle volledig los te laten. Maar als er dan iets mis gaat, is de afstand tussen jou en je kind zo groot geworden, dat je niets meer te zeggen hebt en dat je mening voor je kind niet meer belangrijk is.

Tip 2: Blijf in gesprek

In het verlengde van voorgaande is het dus erg belangrijk ervoor te zorgen dat je kind bereid blijft om met je in gesprek te gaan over de topics die op dat moment in zijn/haar leven spelen. Als je kind voelt van ‘wat ik vind, telt ook mee’,  is dat goed voor jullie band. Je kind voelt zich gehoord en dat is een belangrijke factor voor je kind om open kaart te durven spelen. Met elkaar in gesprek blijven is bovendien ook erg leerzaam voor je kind voor later. Het leert erdoor af te stemmen en te onderhandelen. En dat je de uitkomst kunt beïnvloeden, als je goede argumenten hebt.

Tip 3: Consequent zijn blijft belangrijk

Hoewel het dus belangrijk is om met elkaar te onderhandelen en compromissen te sluiten, is het minstens net zo belangrijk om consequenties te hanteren. Als je met je kind afspraken maakt over hoe laat het thuis moet zijn, is het goed om een consequentie te stellen als je kind zich niet aan deze afspraak houdt. Natuurlijk moeten dit wel reële consequenties zijn en iets wat je als ouder ook waar kunt maken. Anders haken ze af en ben je niet geloofwaardig.

Tip 4: Het is niet zinloos!

Als ouder van een puber kun je het gevoel hebben dat je je kind niet echt bereikt met de ‘goede raad’ die je geeft. Daarom is het belangrijk te weten dat je invloed groter is dan je denkt. Als ouder kun je bepaalde dingen schetsen, die je kind misschien niet zo op het vizier heeft. Doordat je geen leeftijdsgenoot bent, is je kind beter in staat om ‘rationeel’ te luisteren. Jouw informatie wordt dus echt wel ergens opgeslagen en zal – zeker wanneer de invloed van het emotionele brein na verloop van tijd weer wat minder groot wordt – echt wel worden meegenomen in de afwegingen die je kind maakt.

opvoedtips voor pubers

Tip 5: Sluit aan bij de belevingswereld van je puber

Voor iemand die qua breinontwikkeling pas net in staat is om over grotere, abstracte doelstellingen na te denken, is een opmerking als ‘denk aan je toekomst’ redelijk ver van het bed! Als je je puber ergens voor wil motiveren, is het beter om in te spelen op de eigen interesses van je kind. Aan te sluiten bij iets waar ze in het hier-en-nu belang bij hebben. Voor een puber is een concreet doel veel reëler dan een abstract iets dat wij als volwassene belangrijk vinden. Zoals bijvoorbeeld ‘je best doen op school’ of ‘goede punten halen’. Voor een gemiddelde 16-jarige is de mening van de vriendengroep veel belangrijker! Als je er als ouder of volwassene in slaagt om in het kiezen van een beloning aan te sluiten bij hun belevingswereld, is de kans groter dat ze er ook daadwerkelijk iets mee kunnen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.