NACHTANGST BIJ JE PEUTER/KLEUTER VOORKOMEN? 5 TIPS!

nachtangst voorkomen

Heeft jouw kind regelmatig last van nachtangst? Dat kan vooral voor jou als ouder heel vervelend zijn. Zeker omdat je, zoals je ook kunt lezen in ons artikel over nachtangst bij peuters, tijdens de aanval zelf niet veel kunt doen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt proberen om te voorkomen dat je kindje een aanval van nachtangst krijgt. Wat dat is, lees je hier!

Tip 1: Maak je kindje wakker voor de aanval

Als je merkt dat je kindje telkens rond hetzelfde tijdstip last heeft van nachtangst, kun je eens proberen om je kindje ongeveer een kwartiertje daarvoor wakker te maken. Om te ontdekken er inderdaad een patroon zit in de tijd tussen het inslapen van je kind en het beginnen van de nachtangst, kan het goed zijn een tijdje een soort dagboekje bij te houden. Noteer daarin het tijdstip waarop je kind in slaap viel en het tijdstip waarop de nachtangst begon. Zit hier steeds ongeveer even lang tussen, kun je proberen je kind een kwartier voordat je verwacht dat de nachtangst begint, wakker te maken. Je kindje zal daarna aan een nieuwe slaapcyclus beginnen en daarmee de overgangsfase waarin het normaal overstuur zou raken, overslaan. Experts adviseren die zo’n 10 dagen op rij te doen om het bekende patroon te doorbreken.

Tip 2: Zorg voor een vast en rustig slaapritueel

Heeft je kindje regelmatig last van nachtangst? Dan kan het goed zijn om nog eens kritisch te kijken naar het verloop van jullie slaapritueel. Is dit elke avond min of meer hetzelfde en dus voorspelbaar? Is het slaapritueel een moment van tot rust komen, of wordt er ook nog wel eens druk gespeeld of gestoeid? Probeer eens een tijdje zoveel mogelijk rust in te bouwen voor het slapen gaan, om te ontdekken of dat je kindje helpt om ook rustiger door te slapen!

>> Lees ook de mamablog van Evy ‘Het bedritueel van onze baby en dreumes: mijn tips en ritueel!

Tip 3: Voorkom oververmoeidheid

Oververmoeidheid kan een trigger zijn voor het ontstaan van nachtangst. Daarom is het goed om erop te letten dat je kindje voldoende rust krijgt. Misschien wat minder activiteiten op een dag? ’s Middags een uurtje op de bank tv kijken? Ook kan het helpen om je kindje structureel wat eerder naar bed te laten gaan, zodat het meer slaap krijgt. Ben je benieuwd naar wat eigenlijk ‘de juiste bedtijd’ is voor een kind van de leeftijd van jouw kind? Lees dan eens ons artikel ‘Wat is de ideale bedtijd voor jouw kind?‘.

Tip 4: Kijk goed naar je kind

Spanningen, stress of voor je kind vervelende gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn voor de nachtangst. Daarom is het belangrijk om – zeker als je kind opeens veel last heeft van nachtangst – goed naar je kind te kijken. Ga na of er iets vervelends voorgevallen kan zijn of dat er iets is wat je kindje dwars zit. Ook bepaalde angsten die je kindje overdag ervaart, kunnen voor spanningen zorgen die ’s nachts een aanval van nachtangst triggeren.

>> Lees ook: Heeft je peuter/kleuter slaapproblemen na de verhuizing? 6 tips!

Tip 5: Maak het niet te groot

Kinderen hebben doorgaans weinig last van hun nachtangsten. Besteed er daarom ook niet teveel aandacht aan. Wanneer je er elke ochtend na een aanval met je kind over gaat praten, wordt het voor je kind mogelijk ook groter dan het is of hoeft te zijn. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een kind helemaal niet hoeft te weten dat het nachtangsten heeft. De nachtangsten verdwijnen immers ook vanzelf weer na verloop van tijd!

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.