OOG VOOR PSYCHOLOGISCHE EN SOCIALE VERANDERINGEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Gastbijdrage verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Valkenburg aan de Geul
Gastbijdrage verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Valkenburg aan de Geul

Zwanger worden, zwanger zijn en bevallen is een zeer unieke gebeurtenis in het leven van jou en je partner. Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats. Niet alleen je lichaam verandert, een zwangerschap brengt ook psychologische en sociale veranderingen met zich mee. Je wordt moeder en dit kan gepaard gaan met stress. Ook hormonen beïnvloeden je stemming. De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Valkenburg aan de Geul geven inzicht in de veranderingen die er plaatsvinden en hoe je hiermee om kunt gaan.

Veelvoorkomende veranderingen

Tijdens de zwangerschap verandert niet alleen je lichaam, maar door een veranderde hormoonhuishouding kun je ook op psychologisch gebied veranderen. Stemmingswisselingen zijn bijvoorbeeld heel normaal tijdens de zwangerschap. Positieve en negatieve gevoelens wisselen zich af, soms meerdere keren per dag of met periodes. Je kunt je zelfs een beetje depressief voelen. In de meeste gevallen is dit dus een geestelijke reactie op de zwangerschapshormonen in je lichaam. Op psychisch gebied kun je ook anders reageren op emoties. Je kunt wat sneller ‘geraakt’ en emotioneel zijn en sneller huilen dan anders.

Andere welbekende geestelijke zwangerschapskwaaltjes zijn vergeetachtigheid en nestdrang. Het zwangerschapshormoon progesteron zorgt dat je concentratie- en coördinatievermogens minder worden. Je bent vaker verstrooid, dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. En in de laatste maanden van je zwangerschap kan het goed zijn dat je nog het hele huis aan kant wilt maken voor de komst van de baby. Puur een gevalletje van nestdrang 😉

Onzekerheid

Vooral tijdens de eerste zwangerschap kun je soms echt onzeker zijn over alle veranderingen en vaak ook over de aankomende bevalling: wanneer begint het, hoe begint het, kan ik het wel? Het is normaal dat je je dit afvraagt. Vaak zijn er ook gedachtes over het ouderschap: “Hoe gaat ons dat straks af?” Dit alles maakt ook dat je wat meer naar binnen gekeerd kan zijn. En dus minder sociaal dan anders. Maar ook dat hoort erbij.

Bespreek het met je verloskundige

Deze veranderingen zijn dus volkomen normaal. Maar desalniettemin kun je er veel last van hebben. Je kunt deze veranderingen altijd met je verloskundige bespreken. Erover praten lucht vaak al op en wij kunnen je nog tips geven hoe je er het beste mee kunt omgaan. Een aantal tips op een rij:

  • Praat er met je partner over
  • Praat er over met een goede vriendin of familielid die ook al moeder is
  • Wees eerlijk tegen je partner en verloskundige over je gevoelens, dan kun je ook geholpen worden
  • Heb vertrouwen in jezelf en in je lichaam
  • Kijk eens op betrouwbare websites zoals de verloskundige.nl voor informatie
  • Zoek een cursus die bij je past voor informatievoorziening, coaching en voorbereiding op de bevalling en het ouderschap
  • Leg belangrijke wensen en behoeften vast in een ‘geboorteplan’
  • Indien nodig wordt er professionele hulp ingezet op basis van psychologische begeleiding.

De eerste 1001 dagen van een kind

Het is van groot belang dat je als moeder (to be) goed in je vel steekt. De eerste 1001 dagen van je kind, van conceptie tot 2 jaar, zijn namelijk cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling. In deze eerste 1001 kritieke dagen zijn de hersenen van je kindje volop in ontwikkeling. Stress en een onveilige hechting in deze periode kunnen ernstige gevolgen hebben voor de rest van het leven van je kind, zowel sociaal, emotioneel als lichamelijk. Cruciaal voor een gezonde ontwikkeling is dan ook dat je als ouder vanaf de geboorte de signalen van je kind herkent en erkent.

Meer ondersteuning nodig

Soms kan tijdens de zwangerschap blijken dat er meer ondersteuning nodig is of dat er extra zorg nodig zal zijn na de geboorte van het kind. Bijvoorbeeld bij psychische problemen tijdens de zwangerschap of bij een postnatale depressie na de bevalling. Wij werken nauw samen met huisarts, gynaecoloog, kraamzorg, het consultatiebureau en zorgverleners in de psychosociale zorg en kunnen zo nodig doorverwijzen naar de hulp die bij je past. Het doel van deze zogenaamde ketenzorg is samen onze krachten bundelen en het belang van een intensieve ondersteuning aan de ouders en hun baby’s te onderschrijven voor hen die dat nodig hebben. Hierdoor hopen we op een betere start voor de ouders en hun baby na de geboorte.

Over Verloskundigenpraktijk Valkenburg aan de Geul

Wij begeleiden als eerstelijns verloskundigen een gezonde zwangerschap, bevalling en kraambed. Wij houden jouw gezondheid en die van je baby in de gaten en bereiden je voor op de bevalling. Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. En op onze website kun je al veel info vinden over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd!

Verloskundigenpraktijk Valkenburg aan de Geul
Neerhem 56
6301 CJ Valkenburg aan de Geul
www.verloskundigenpraktijkvalkenburg.nl

MEER INFORMATIE