EEN ODE AAN DE OPPASOPA’S EN -OMA’S!

belang oppasopa oppasoma

Laat jij opa en oma ook geregeld oppassen op je kinderen? Je bent niet de enige! In veel gezinnen zijn opa en oma onmisbaar. Nederland is zelfs koploper wat betreft het aantal “oppassende” oma’s en opa’s. Ook niet zo gek, want wie anders past er met zoveel flexibiliteit en belangrijker nog – liefde – op je kinderen! Maar nemen we ze niet ook (te) vaak voor lief? Ze zijn er gewoon en ze houden van je en je kinderen. Maar wist je al dat opa’s en oma’s heel belangrijk zijn in het leven van je kind? En dat het oppassen op de kleinkinderen voor hen veel positieve, maar ook soms negatieve kanten kan hebben? En natuurlijk zijn er bij jou soms ook ergernissen, zoals al dat verwennen dat de meeste oma’s en opa’s graag doen 😉 Maar is dat eigenlijk nou echt zo erg? Lees hier alles over de ‘oppasrol’ van opa en oma en het belang van hen in de opvoeding van je kind. En koester dat zij er zijn.

Belangrijke hechtingspersonen

Opa’s en oma’s hebben een emotionele binding met hun kleinkinderen. Ze houden onvoorwaardelijk van je kinderen en hebben alle geduld en tijd van de wereld voor hen. En je kinderen hebben al gauw door dat opa en oma het goed met hen voor hebben en dat zij speciaal zijn. Kinderen voelen feilloos aan dat er een verschil is met mensen waarmee ze tijdelijk een band hebben, zoals met leerkrachten. Ze weten dat de band die ze met hen opbouwen misschien niet blijvend is. De liefde van opa en oma is dat wel. Grootouders zijn dan ook, naast jullie als ouders, hele belangrijke hechtingspersonen voor je kinderen.

Een positief sociaal effect

Nog een reden waarom opa en oma van belang zijn, is het feit dat ze een positief sociaal effect hebben op je kinderen. Het is voor kinderen belangrijk dat ze met diverse leeftijden en groepen mensen omgaan. Zo kunnen je kinderen van opa en oma leren hoe oudere mensen in het leven staan, wat zij hebben meegemaakt. Kinderen die meer omgaan met ouderen, ontwikkelen zich dan ook sociaal beter. Dat gaat onbewust, net zoals het leren van taal.

Een tweede thuis

Als grootouders bij hen thuis op de kleinkinderen passen, zorgen ze ervoor dat ze zich uitermate welkom voelen. Aan de hoeveelheid speelgoed zal het zeker niet liggen 😉 Hun thuis voelt dan ook op een gegeven moment als een tweede thuis voor je kinderen. De nauwe relatie tussen grootouders en kleinkinderen en het gevoel van een tweede thuis, kan de gevolgen van negatieve gebeurtenissen in het leven van kinderen verminderen of verzachten. Zoals bijvoorbeeld van een scheiding.

Verwennen

Voor je kinderen is dit natuurlijk ook een groot pluspunt. Het gevoel dat je heel speciaal bent voor opa en oma, dat ze je leuk vinden, trots op je zijn en willen verwennen… Tja, dat gevoel moet je je kind niet willen ontnemen. Soms kan dit echter vormen aannemen waar jij als ouder niet meer achter kunt staan. Zorg er dan voor dat het geen conflict wordt, maar spreek uit dat je dit vervelend vindt. En geef voor jou acceptabele alternatieven, zoals 2 snoepjes op een oppasdag of maximaal 1 cadeautje per 2 maanden.

Eén lijn trekken in de opvoeding, moet dat?

Soms kan de manier van opvoeden wat anders zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat het één lijn trekken in de opvoeding, door opa en oma, en jullie als ouders, niet altijd even hard nodig te zijn. Een kind vanaf 3-4 jaar kan namelijk heel goed onderscheid maken tussen wat van jullie mag, en wat van oma en opa mag. Buiten het feit dat een aantal basisregels belangrijk zijn en je ook wilt dat deze gehandhaafd worden is het dus niet noodzakelijk dat oma en opa exact dezelfde regels hanteren. Ga gewoon eens met elkaar om de tafel zitten als er wezenlijke verschillen zijn. Het bespreekbaar maken van de opvoeding kan heel leuk en verfrissend zijn. Geef aan hoe jullie het graag zien en kijk hoe dat past in de visie van de grootouder(s). Vraag ook eens aan je (schoon)ouders hoe het voor hen vroeger was, en wat ze eigenlijk vinden van de huidige manier van opvoeden.

Mentaal gezonder

Ook voor de oma’s en opa’s heeft het oppassen positieve effecten. Het oppassen versterkt hun band met hun kleinkinderen, ze beleven er plezier aan en het houdt hen fit en gezonder. Het heeft niet alleen een positief effect op de mentale gezondheid, ook blijken ze langer te leven. Wel zo’n 3 jaar, publiceren ze in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Evolution and Human’.

Uitgeput door oppassen

Maar ook kunnen oma’s en opa’s negatieve effecten ervaren van het oppassen. Sommigen beginnen met groot plezier aan het oppassen en negeren de lichamelijke klachten die bij hun leeftijd horen. Bovendien start je ’s ochtends wat langzamer op als je zo’n zestig of zeventig jaar bent. De grootouders die teveel stress krijgen van het oppassen of hun grenzen niet goed aangeven, kunnen hier overbelast door raken. Als ouders kunnen we erop letten dat ónze ouders zichzelf niet voorbij rennen, maar wél op een leuke manier van hun kleinkinderen genieten. Want daar wordt iedereen blij van!

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.