FANTASIEVRIENDJE? 7 VOORDELEN OP EEN RIJ!

voordelen van fantasievriendje voor kind

Heeft je peuter of kleuter een onzichtbaar vriendje? Niets om je zorgen over te maken. Kinderen van rond de drie jaar zijn enorm fantasierijk en houden van rollenspellen. Veel jonge kinderen hebben dan ook een fantasievriendje. Het is een normale fase en het gaat zo rond zeven jaar of al eerder vanzelf weer over. Het hebben van een fantasievriendje heeft zelfs heel wat voordelen! We zetten er 7 voor je op een rij.

1: Vergroot de sociale vaardigheden

Fantasievriendjes zijn geen verzinsels van kinderen die zich eenzaam voelen of geen broertje, zusje of vriendjes hebben, maar juist vaak van kinderen die sociaal en gelukkig zijn. Een fantasievriendje is heel gezellig voor een kind, er is nu altijd iemand om mee te spelen. Wellicht vertelt je kind zijn vriendje soms hoe het dingen moet doen of geeft het een berisping. Je kind leert zo gevoelens verwoorden en vergroot zo zijn sociale vaardigheden.

2: Geeft ‘n voorsprong in taalvaardigheid

Het hebben van een niet bestaand vriendje zorgt meestal voor een voorsprong in de taalvaardigheid. Dat komt omdat een kind hele verhalen zal bedenken over en rond zijn fantasievriend. Als je kind hiermee bezig is, oefent hij spelenderwijs het verzinnen en afmaken van verhalen. Dit is een goede taalvaardigheidstraining die er voor kan zorgen dat je kind straks extra goed zal lezen.

3: Biedt grip en houvast in spannende tijden

Een fantaserend kind maakt gebruik van zijn creativiteit en zijn intelligentie om grip te krijgen op zichzelf en zijn omgeving. Een fantasievriendje kan voor je kind een veilige manier zijn om de wereld om hem heen te ontdekken. Een fantasievriendje begrijpt dingen beter dan je kind doet en durft ook meer. Ook kan je kind zich gesterkt voelen ten opzichte van alles wat hij spannend vindt. Het staat er nu niet meer alleen voor.

4: Leert je kind onderscheid maken in werkelijkheid en fantasie

Het hebben van een denkbeeldige vriend en het experimenteren met de eigen fantasie, is ook goed voor de geestelijke ontwikkeling van je kind. Het leert op deze manier juist onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en fantasie.

5: Vergroot het inlevingsvermogen

Kinderen met een ingebeeld vriendje leren sociale relaties ‘oefenen’. Je kind leert zich in te leven in het denkbeeldige vriendje. Het verplaatst zich in de ander en ziet de dingen zoals het vriendje ze ziet. Zo krijgt het inlevingsvermogen langzaamaan vorm.

6: Biedt oefening met geweten

Daarbij helpt het fantasievriendje bij de ontwikkeling van het geweten en een goed gevoel over zichzelf. Als peuters hun fantasievriendje de schuld geven van iets wat ze zelf hebben gedaan, wordt duidelijk dat ze beginnen te leren wat wel en niet mag. Het besef is er dan al dat jij iets niet goed vindt. Je kind heeft echter nog moeite met controle houden over de eigen impulsen, maar wil dus wel graag goed doen en lief gevonden worden.

7: Geeft gevoel van macht en eigenwaarde

Voor een kind dat moet leren omgaan met de regels van het dagelijks leven en van sociale contacten, kan het heerlijk zijn even de dienst uit te maken. En een denkbeeldige vriend doet altijd wat je wilt en dat is ook wel eens fijn. Het geeft een gevoel van macht en eigenwaarde. Vaak zien we dan ook dat kinderen een beetje de baas spelen over het denkbeeldige vriendje of zelfs een beetje moederen over het vriendje. Vaak horen ouders opmerkingen die ze tegenover hun kind maken terug uit de mond van hun kind.

Hoe ga je er het beste mee om?

Nu we alle voordelen op een rij hebben, geeft dat nog geen beeld van hoe je er als ouder het beste mee om kunt gaan. Het advies is: ga mee in het spel van je kind. Het is vaak ook niet veel werk om je kind een plezier te doen en bijvoorbeeld een extra bordje neer te zetten op tafel. Tot op zekere hoogte dan. Want ook al lijkt het of je kind heilig gelooft in dit niet bestaande maatje, je kind weet heel goed dat dit vriendje niet echt is. Het zal het dus alleen maar vreemd vinden als jij er te serieus over doet. Je hoeft jouw plek aan tafel dus niet af te staan aan het fantasievriendje.

Als het denkbeeldig vriendje een soort zondebok wordt, kun je het beste in het algemeen reageren met “iedereen maakt wel eens een foutje, dat is niet erg”. Als het denkbeeldige vriendje erg bang is voor het donker en niet alleen naar bed wil dan is het mogelijk dat je kind zelf bang is voor het donker. Ga dan het gesprek aan met je kind alsof het om het vriendje gaat. Zo hoort je kind toch wat je wilt zeggen en hoe je het gerust stelt en zal dit op zichzelf betrekken.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.