ETEN MET HET HELE GEZIN. HOU HET GEZELLIG AAN TAFEL MET DEZE 5 TIPS

tips gezellig aan tafel hele gezin

Gezellig met het hele gezin eten aan tafel, dat willen we allemaal. Helaas blijkt de realiteit vaak anders. De diverse sporten en clubjes gooien roet in het samen eten en als het wel lukt, is de gezelligheid soms ver te zoeken. Toch is juist zo’n gezamenlijk maal super belangrijk. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het stress verminderen, leiden tot gezonder eten, waardevolle gesprekken én door dit alles de familieband versterken. Wie wil dit nu niet? Hoe zorg je ervoor dat samen aan tafel eten echt een gezellig en waardevol moment wordt? Lees onze 5 tips.

Tip 1: Bereid je kids voor

Voor veel kinderen is aan tafel komen best een moeilijk ding. Zitten ze net lekker te spelen, roep jij dat het eten op tafel staat. Geef op tijd aan dat jullie bijna gaan eten. Zo weten kinderen niet alleen dat ze nog even hebben om verder te gaan waar ze mee bezig waren, maar ook dat het bijna afgelopen is. En zo kan het eetmoment voor iedereen op een ontspannen manier beginnen.

Tip 2: Stel een hulpkok aan

Nog een goede manier om je kids voor te bereiden op het eetmoment, is om ze te betrekken bij de keuze van het menu of het koken zelf. Laat ze groentes wassen, een ei pellen, helpen met kloppen en roeren, het toetje versieren of vraag je peuter om ‘broodjes te bakken’ in de oven van z’n eigen speelkeuken. Wat is er nou leuker dan je eigen gemaakte maaltje vervolgens zelf op te mogen eten?

Tip 3: Maak het feestelijk

Waarom zou je de tafel alleen mooi aankleden op bijzondere dagen? Maak er op gewone doordeweekse dagen ook eens een feestje van. En laat je kinderen dan helpen bij het dekken van de tafel. Dit is een stuk leuker als ze de boel een beetje leuk kunnen aankleden met kleurige servetten, placemats, een paar waxinelichtjes en met de door hen met raamstiften versierde glazen. En net zo goed als een feestelijk gedekte tafel meer uitnodigt om te eten, maakt de manier waarop het eten geserveerd wordt ook verschil.

Tip 4: Tafelgesprekken

Onderwerpen waar alleen jullie als volwassenen over mee kunnen praten, maken het voor kinderen niet erg interessant aan tafel. Dus zorg ervoor dat zij ook mee kunnen praten. De vragen ‘hoe was jouw dag?’ of ‘hoe was het op school?’ leveren meestal de geijkte antwoorden ‘goed’ of ‘oké’. Zoek regelmatig wat andere gespreksstof op, door vragen als: Wat was het leukste wat je vandaag gedaan hebt? Wie heeft je vandaag aan het lachen gemaakt? Of doe eens een vragenrondje. Om de beurt stelt iemand een vraag aan steeds weer iemand anders. Zodat iedereen aan de beurt komt.

Leer je gezin zo meer kennen, je kunt zien hoe ze zich gedragen in een sociale omgeving en je kunt op de hoogte blijven van wat er speelt in hun leven. Door zo regelmatig als gezin samen tijd door te brengen, kun je ook veranderingen in het gedrag van je kinderen signaleren. Met jonge kinderen hele gesprekken voeren is misschien nog moeilijk. Denk dan ook eens aan een spelletje, zoals ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.

Tip 5: Vorm een team

Jij en je partner zijn een team, samen zorgen jullie ervoor dat het gezellig wordt en blijft. Zorg dat jullie de aandacht bij het eten en elkaar houden, uiteraard zonder de afleiding van apparaten. Als een kind even wat extra aandacht nodig heeft, dan geeft één van jullie dat; de ander gaat door met het gesprek. Kleine problemen als treuzelen, met het eten spelen of het bord wegschuiven, kun je het beste ‘gepast negeren’. Er is natuurlijk ook gedrag dat moeilijk te negeren is, zoals steeds weer van tafel gaan of kibbelen en stoeien met broer of zus. Als dit voorkomt, zeg dan dat je kind hier meteen mee moet stoppen en zeg wat het wel moet doen. Het kan ook zijn dat je kleintje in de ik-eet-niks-want-ik-lust-niks-fase zit. Dit is erg lastig en natuurlijk maak je je hier druk over. Maar je kunt niemand dwingen om te eten. Voorkom dus ongezellig gedoe aan tafel en leg je erbij neer. Het is een fase en gaat ook weer over.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.