6 TIPS VOOR ALS JE KIND WEINIG OF GEEN VRIENDJES HEEFT

tips kind weinig geen vrienden

In elke klas zijn er populaire kinderen, die met veel kinderen omgaan en kinderen die minder contact hebben met hun klasgenoten. Dat weet je waarschijnlijk nog wel uit je eigen kindertijd. Het ene kind heeft ook gewoon wat meer behoefte aan contact met leeftijdsgenoten dan het andere. Dat hoeft dus niet erg te zijn. Wanneer jouw kind weinig of geen vriendjes heeft en dit zelf graag anders zou zien, is het wel belangrijk om hier iets mee te doen! In dit artikel lees je enkele tips hiervoor. 

Tip 1: Maak het bespreekbaar

Als je het gevoel hebt dat je kind niet zo lekker ligt in de groep, is het goed om dit bespreekbaar te maken met je kind. Open het gesprek liever niet met de vraag welke of hoeveel vrienden je kind heeft. De kans is dan immers groot dat het dan gewoon wat namen zal opnoemen. Vraag je kind liever of het tevreden is met de vrienden die het heeft. Zou het misschien meer vrienden willen hebben? Met wie zou het dan wel vrienden willen zijn en waarom? 

Tip 2: Ga samen op verkenning

Als in het gesprekje met je kind duidelijk is geworden dat het inderdaad graag wat meer vrienden zou willen hebben, is de deur geopend om het thema ‘vriendschap’ eens wat nader te gaan verkennen samen. Wat verstaat jouw kind onder een vriend? Hoe doe je dat, vrienden maken? Wat heeft je kind zelf al eens geprobeerd en wat zouden nog andere manieren kunnen zijn om vriendschappen te maken? Misschien is het leuk om hier eens samen een lijst van te maken? Denk bijvoorbeeld aan iemand vragen om mee te doen met een spel, iemand vragen te komen spelen, iemand iets laten zien of iets delen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden!

Tip 3: Tijd voor onderzoek

Voor kinderen voor wie het maken en onderhouden van sociale contacten niet vanzelf gaat, kan het heel leerzaam zijn om eens te observeren hoe andere kinderen dit aanpakken. Wanneer jullie lijst met manieren om vriendschappen te maken (zie tip 2) af is, zou je met je kind kunnen afspreken dat hij op school en op de sportclub eens stiekem gaat opletten hoe andere kinderen dit aanpakken. Hoe vragen zij kinderen om mee te doen of om zelf mee te mogen doen? Hoe maken zij speelafspraken? Bespreek wat je kind gezien heeft en voeg eventuele nieuwe ideeën toe aan jullie lijst.

Tip 4: Oefen met weerbaarheid

Onze uitstraling en houding zijn sterk van invloed op de indruk die we achter laten bij anderen. Van die wetenschap kun je gebruik maken, door met je kind te oefenen een stevige houding aan te nemen. Dat doe je bijvoorbeeld door rechtop te staan met je schouders naar achteren, de ander aan te kijken en duidelijk hoorbaar te praten. Je kunt je kind dit ook zelf laten ervaren, door in een rollenspel of vertrouwde omgeving uit te proberen wat het effect is van verschillende houdingen (onzeker, stevig, agressief) op jezelf en anderen.

>> Lees ook: Vergroot de weerbaarheid van je kind met behulp van Rots en Water

Tip 5: Maak een actieplan

Maak eens een lijst van alle klasgenoten en vraag je kind met wie het wel meer contact zou willen hebben en waarom. Noemt je kind de naam van het meest populaire kind? Of juist van een ander kind dat net als hij/zij zelf niet zoveel aansluiting heeft? Maak samen een keuze op wie jouw kind die week zal afstappen om een van de ‘vriendschap-maak-manieren’ uit jullie lijst te proberen. Hou als ouder een oogje in het zeil dat je kind niet de meest moeilijke manier wil gaan uitproberen op het meest populaire kind! Vraag je kind bij welk klasgenootje het zich het meest op z’n gemak voelt om de gekozen actie uit te proberen. Misschien is het goed om ook de leerkracht te betrekken in jullie actieplan?

Tip 6: Laat je kind oefenen in een nieuwe omgeving

Voor kinderen die sociaal wat minder vaardig zijn, kan het lastiger zijn om in dezelfde omgeving te gaan experimenteren met nieuw gedrag. Hoe hard het ook klinkt; in een klas is de sociale ‘rangorde’ al bepaald en is vaak moeilijk te doorbreken. In een nieuwe groep is het voor je kind makkelijker om zich – met een schone lei en nieuwe vaardigheden – een plekje in de groep te verwerven. Dit kan bijvoorbeeld op een clubje of vereniging zijn, maar ook op vakantie kunnen kinderen oefenen met het opdoen van nieuwe sociale contacten. De ervaringen en het zelfvertrouwen dat je kind hier opdoet, kan je kind ook helpen in de schoolsituatie.

Bron: www.apetrotsekinderen.nl

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.