MOEDERLIEFDE

moederliefde

Misschien denk je bij moederliefde aan het overweldigende gevoel van liefde dat je ervaart wanneer je je kindje na de geboorte voor het eerst in je armen hebt. Een heel ander gevoel van liefde dan je tot dan toe ooit ervaren hebt. Dat is moederliefde! Maar wat is dat eigenlijk precies? Hoe werkt het? En hoe zit het eigenlijk met vaders en hun liefde voor hun kind? In dit artikel lees je er alles over!

Het begin van moederliefde

Wist je dat de basis voor moederliefde al gelegd wordt in de baarmoeder? Volgens psychiater Daniel Stern, schrijver van het boek The birth of a mother, is de zwangerschap veel meer dan alleen de groei van een baby in je buik. Tijdens je zwangerschap ontwikkel je, wat Stern noemt, een ‘moederschapsmindset’. Zeker als de 12-wekengrens gepasseerd is, durven vrouwen steeds meer te fantaseren over hun toekomstige kindje, het nieuwe leven als ouder en hoe dit allemaal zal gaan. Met het vorderen van de zwangerschap, worden deze gedachten intenser. Het feit dat je moeder wordt, wordt dan ook steeds concreter. Je buik groeit, je voelt je kindje bewegen. Met de moderne technieken geven echofoto’s al een duidelijk beeld van het gelaat van je kindje. De eigen babyfoto’s worden erbij gehaald om te bepalen op wie het kleintje lijkt. Volgens Stern dichten moeders hun kind vaak ook al allerlei eigenschappen toe tijdens de zwangerschap. Een baby die hard schopt, is vast een druktemaker en een kind dat meedeint op de muziek, zal wel muzikaal zijn. Herkenbaar?

Over knuffelhormonen en nesteldrang

Dit soort gedachten hebben een belangrijke functie: ze vergroten de moedergevoelens. Als je tijdens de zwangerschap dagdroomt over namen, de babykleertjes uitzoekt of naar de echofoto’s kijkt, maakt je brein namelijk oxytocine aan. Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het ook vrijkomt bij lichamelijk contact. Al tijdens de zwangerschap wordt dit stofje aangemaakt. Het triggert nesteldrang en maakt vrouwen tijdens de zwangerschap al een beetje moeder. Maar ook de baby begint al tijdens de zwangerschap met het opbouwen van de band met de moeder. Pasgeboren baby’s reageren zeer sterk op de stem van hun eigen moeder. Omdat ze deze stem al hebben leren kennen toen ze nog bij hun moeder in de buik zaten.

Liefde op het eerste gezicht

En dan dat magische moment vlak na de geboorte, wanneer je op slag verliefd wordt op dat kleine, verkreukelde hummeltje in je armen. De allermooiste baby ooit, in jouw beleving. Ook daarbij spelen hormonen een belangrijke rol. Tijdens de bevalling stroomt er namelijk een cocktail van hormonen door het bloed, die de zintuigen van de moeder op scherp zet en ervoor zorgt dat moeder en kind emotioneel wagenwijd openstaan voor elkaar. Wist je dat kersverse moeders letterlijk blind van liefde zijn voor hun pasgeboren kindje? In een onderzoek werd aangetoond dat de hersengebieden voor negatieve emoties en kritisch denken zo goed als uitgeschakeld waren, wanneer een pas bevallen moeder een foto van haar kind bekeek. De delen van het brein die voor een gelukzalig gevoel zorgen, werden juist extra belast, zo bleek uit de hersenscans.

Helaas stromen niet alle moeders direct over van liefde na de bevalling. Sommigen ontwikkelen zelfs een postnatale depressie. Dan wordt het moedergevoel overschaduwd door andere, negatieve gevoelens. Maar ook bij een keizersnede of adoptie is er geen sprake van de hormonale ‘kick-start’ voor de band tussen moeder en kind, zoals deze hierboven werd beschreven. Toch ontwikkelen ook deze moeders doorgaans gewoon moedergevoelens.

Lees ook het ervaringsverhaal van Sanne: ‘Misschien had ik wel inderdaad wel een postnatale depressie‘.

Liefde als basisbehoefte

Dat magische moment na de bevalling is niet alleen heel mooi en bijzonder, maar ook erg belangrijk in het hechtingsproces. De natuurlijke band die daar ontstaat tussen een moeder en haar kind, is namelijk van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het kind. Wist je dat baby’s en kinderen die goed verzorgd worden, maar noodgedwongen ouderliefde moeten missen, minder hard groeien en vaker kampen met problemen op sociaal-emotioneel gebied?

Lees ook het interview met expert op het gebied van hechting Paulien Kuipers:  Een goede band met je kind, de basis voor een fijne toekomst voor je kind en gezin.

Over vaderliefde

Last but not least een stukje over vaderliefde. Want dat mogen we natuurlijk niet vergeten! De laatste jaren komen er ook wetenschappelijk steeds meer aanwijzingen dat aanstaande vaders niet alleen emotioneel maar ook lichamelijk ‘mee-zwangeren’ met hun vrouw. Zo blijkt ook de hormoonspiegel van vaders te veranderen tijdens de zwangerschap! En ook na de geboorte is aangetoond dat wanneer vaders spelen met hun baby, er oxytocine wordt aangemaakt!

Lees ook: 9 tips voor een hechte band tussen papa en de baby.

Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.