9 TIPS OM JE PEUTER/KLEUTER VOOR TE BEREIDEN OP DE KOMST VAN EEN BROERTJE OF ZUSJE

tips peuter kleuter voorbereiden komst broertje zusje

Als er een nieuw kindje bij komt in het gezin, dan is dat voor iedereen een hele verandering. Voor jullie als ouders, maar zeker ook voor de aanstaande grote broer(s) of zus(sen). Zeker wanneer jullie nu nog één kind hebben, is het een hele verandering als de vertrouwde drie-eenheid er opeens niet meer is. Daarom is het belangrijk je kind(eren) hier tijdens je zwangerschap goed op voor te bereiden. Deze tips kunnen je daarbij helpen!

Tip 1: Vertel het op tijd

Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Een goed moment kan zijn als je ongeveer drie maanden zwanger bent en je het je omgeving ook gaat vertellen. Je kind heeft dan voldoende tijd om aan het idee te wennen. En wanneer je kind ervan weet, kun je openlijk over je zwangerschap praten. Wel zo makkelijk, toch? Kinderen voelen doorgaans ook heel snel aan dat er iets aan de hand is en merken het gauw wanneer hun ouders iets voor hen proberen te verbergen.

Tip 2: Stel eventuele veranderingen niet uit

Vaak brengt de komst van een nieuw kindje allerlei veranderingen met zich mee in het gezinsleven. Misschien moeten er slaapkamers geruild worden, krijgt de oudste een groter bed, of zal je oudste de peuterspeelzaal gaan bezoeken. Als je wacht met deze veranderingen tot na de geboorte, kan de oudste het gevoel krijgen dat hij letterlijk plaats moet maken voor de nieuwe baby. Beter is dus om deze veranderingen al ruim voor de bevalling te laten plaatsvinden, zodat je kind tijd heeft om hieraan te wennen. Bovendien heb jij dan ook nog alle aandacht om je kind hierbij te begeleiden.

Tip 3: Breng veranderingen niet in verband met de baby

Gaat de baby in het bedje of op de kamer van de oudste slapen, breng deze verandering dan naar de oudste als een soort beloning voor het feit dat hij/zij nu groot genoeg is voor een grote kamer en een echt bed! Ook het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal horen bij het groot genoeg zijn. Leg in je uitleg dus geen verband tussen deze veranderingen en de komst van de baby. Laat je kind een dekbed uitzoeken voor het nieuwe bed. Daar is het nu immers oud genoeg voor. Waarschijnlijk is het dan zo in zijn nopjes dat hij/zij het niet erg vindt om het oude bed aan de baby te geven.

Tip 4: Laat je kind kennismaken met het fenomeen ‘baby’

Als je oudste tot dan toe weinig in contact is geweest met baby’s is het verstandig om je kind tijdens je zwangerschap kennis te laten maken met het fenomeen ‘baby’. Ga samen op bezoek bij familieleden of kennissen met een kleine, zodat je kind zich een reëel beeld kan vormen van zijn aanstaande broertje of zusje. Je kunt het begrip dat je oudste heeft van baby’s ook vergroten door samen naar zijn/haar eigen babyfoto’s te kijken en je kind uit te leggen dat het zelf ook zo klein is geweest. Maak je kind daarbij duidelijk dat kleine baby’s eigenlijk alleen maar slapen, eten en huilen. Zo voorkom je dat je kind teleurgesteld is als het niet direct het speelkameraadje krijgt dat hij misschien verwacht.

Tip 5: Geef eerlijk antwoord op vragen

Het is logisch dat je kindje gaandeweg allerlei vragen heeft over de zwangerschap en de baby. Probeer zo eerlijk mogelijk antwoord te geven, natuurlijk wel aangepast op de leeftijd en belevingswereld van je kind. Je kunt bijvoorbeeld plaatjes laten zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder. Vertel daarbij dat de baby pas uit de buik komt als hij groot genoeg gegroeid is. Ook kun je je oudste een keer meenemen  naar een zwangerschapscontrole.

Tip 6: Betrek je kind bij de voorbereidingen

Het is leuk en ook goed om alvast een band op te bouwen tussen je oudste kind en de nieuwe baby. Laat je kindje voelen als de baby schopt. Zing samen liedjes voor de baby en laat je kindje voor het slapen gaan een kusje geven aan de baby. Betrek je kindje ook bij de voorbereiding door bijvoorbeeld samen nieuwe spulletjes uit te zoeken. Praat daarbij zoveel mogelijk over ‘onze baby’, om je oudste duidelijk te maken dat ook hij intensief te maken heeft met de komst van de kleine.

Tip 7: Maak het niet te groot!

Hoewel het goed is je kind te betrekken bij je zwangerschap en de voorbereidingen, moet je proberen te voorkomen dat alles steeds maar om de komst van de nieuwe baby draait. Het is voor de oudste immers niet leuk als hij het gevoel krijgt dat de baby het belangrijkste aandachtspunt en gespreksonderwerp in het gezin is. Sterker nog; in zijn belevingswereld zijn er waarschijnlijk ook nog heel veel andere interessante gebeurtenissen! Het verjaardagsfeestje op het kinderdagverblijf, het hondje van de buren of het bezoek van opa en oma. Probeer dus zeker ook aandacht te hebben voor de hoogtepunten in zijn belevingswereld.

Tip 8: Laat je kindje wennen aan andere verzorgers

Als jij tot nu toe de enige of belangrijkste verzorger was voor je oudste, is het goed om je kind eraan te laten wennen dat er straks ook anderen zullen zijn die hem te eten geven, in bad doen of naar bed brengt. In de kraamtijd zul jij waarschijnlijk immers niet in staat zijn om die taken te vervullen. Laat papa of de oppas dus ook regelmatig deze dingen doen, zodat je kind niet langer alleen van jou afhankelijk is. Als je oudste kind al wat groter is, kun je ook juist oefenen om je kind wat zelfstandiger te maken. Leer hem trap lopen, zich aan of uitkleden, op het potje plassen, een boterham smeren en wat langer alleen spelen!

>> Hoe je je kindje wat zelfstandiger kan maken, lees je in het artikel: Stimuleer de zelfstandigheid van je kind! 10 tips!

Tip 9: Verdeel je aandacht goed

Ook na de geboorte van de kleine is het heel belangrijk om je aandacht goed te verdelen. Omdat de baby in het begin natuurlijk veel meer van je tijd en aandacht zal vragen, is het belangrijk om ook tijd in te plannen met je oudste. Regel oppas voor het kleintje en ga samen iets leuks doen. Dat hoeft niet direct iets groots te zijn; even samen boodschappen doen of naar het speeltuintje om de hoek is genoeg. Zolang je maar echt met je aandacht bij hem of haar bent! Kondig dat op een begrijpelijke manier aan. Een woord als ‘straks’ zegt de meeste peuters/kleuters niets. Als je zegt dat jullie iets gaan doen als zijn/haar zusje of broertje het flesje leeg heeft of als zij of hij slaapt, is dat heel duidelijk.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.