WAT IS EEN LEUKE HOBBY OF SPORT VOOR MIJN KIND?

In gesprek met Jorn Lemmerlijn
In gesprek met Jorn LemmerlijnBuurtsportcoach Gemeente Eijsden-Margraten

Vrije tijd, tijd om zelf in te vullen. Liefst met dingen die je echt leuk vindt om te doen. En met de mensen naar jouw keuze. Voor kinderen is dit niet anders, zij doen ook graag activiteiten met hun vrienden. Maar welke sport, hobby of activiteit past het beste bij je kind en blijft het met plezier doen? En wat is er eigenlijk in de buurt te doen? In de gemeente Eijsden-Margraten heeft buurtcoach Jorn Lemmerlijn wel antwoord op deze vragen. Hij zorgt dan ook, samen met collega Juliette Sinko, dat er voor jong en oud heel veel diverse activiteiten zijn op het gebied van bewegen, gezondheid en cultuur. Zoals de ‘Sport van de maand’, waarbij je kind steeds een maand lang gratis kan ‘proeven’ van een sport. Dat maakt de keuze gemakkelijker! Of toch niet. Lees hieronder zijn verhaal.

Bewegen & creëren

“Onze werkslogan is ‘Bewegen & creëren’. We willen iedereen van jong tot oud stimuleren om ergens aan mee te doen. We doen dit door lokaal aanbod meer zichtbaar te maken en door activiteiten aan te trekken die er nu nog niet zijn in onze gemeente. Bij de ‘Sport van de maand’ benaderen we dan ook actief aanbieders van sporten, die we hier nog niet hebben. Zoals Karate of Tai Chi.

Wat de zichtbaarheid betreft is onder andere de wegwijzer ‘Ik beweeg, creëer’ handig, een bundeling van het complete aanbod van alle activiteiten, verenigingen en de kosten. Je vindt het boekje op de website van de gemeente, het wordt elke 3 maanden bijgewerkt.”

Meedoen en blijven meedoen

“Door samenwerking te stimuleren tussen partijen ontstaan er meer blijvende initiatieven. Het gaat om meedoen, maar ook om blijven meedoen. De sport van de maand, wordt bijvoorbeeld ook als een clinic aan de basisscholen aangeboden. De kinderen krijgen dan tijdens een les uitleg over die sport en kunnen deze ervaren. En bij interesse kan je kind een maand lang de sport gratis uitproberen. Je kind kan zo heel goed ervaren of dit een sport is die het leuk vindt. En blijkbaar slaan de sporten goed aan, want er blijven gemiddeld 8 tot 10 kinderen ook nog daarna de sport uitoefenen. Een mooi aantal!”

Meisjes doen aan streetdance

Sport van de zomer

“Wat de sport van deze maand is? We hebben in de maanden juli en augustus de ‘Sport van de zomer’. Dit is, hoe kan het ook anders, zwemmen. Er vinden in de zomervakantie veel activiteiten plaats in het zwembad ‘De Treffer’ in Eijsden. Is je kind niet zo’n zwemmer? Er wordt ook weer kindervakantiewerk aangeboden in de verschillende kernen van de gemeente. Zoek op de naam van het dorp en kindervakantiewerk op internet en dan vind je de info zo. Ook het vermelden waard, op 14 juli vindt de IRONKIDS plaats.

Thema Gezondheid

Op 14 september start RealFit. Dit is een gratis cursus voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met (beginnend) overgewicht. Er zijn nog plekken vrij!

Het thema Gezondheid staat vaker centraal bij activiteiten. We zijn een JOGG-gemeente. Dit staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Naast de diverse sport- en beweegactiviteiten, stimuleren we ook een gezonde leefstijl met activiteiten rondom gezond eten en bewegen. We hebben op scholen al een ‘Drink water’ campagne gehad. Na de zomervakantie staan gezonde snacks en lokaal(!) fruit “op het menu”.

Aanbod voor cultuurliefhebbers

“Maar de kinderen in Eijsden-Margraten mogen van nog meer ‘proeven’. Want ook de jonge cultuurliefhebbers komen aan hun trekken. Dit en komend schooljaar ‘loopt‘ het project ‘Kunsteducatie’ met als doel structurele kunsteducatie in het lesaanbod op basisscholen te implementeren. Hierdoor zijn er lessen in verschillende kunstdisciplines zoals dans, schilderen en muziek. Uiteraard allemaal gegeven door lokale vakdocenten. Enthousiaste kinderen kunnen zo ook nog naschools in hun eigen buurt aan de slag.”

Kortom voor elk wat wils! En allemaal in de eigen buurt. Weet of heb jij nog geschikt aanbod voor de jeugd in Eijsden-Margraten? Laat het dan weten aan Jorn, via JornLemmerlijn@eijsden-margraten.nl. Ook met vragen naar aanleiding van dit interview kun je bij hem terecht.

MEER INFORMATIE