VERVEELDE TIENER? 20 INSPIRATIETIPS!

Heerlijk wat vrije tijd! Lekker uitslapen en bijkomen van alle drukte. Deze vrije dagen kunnen niet lang genoeg duren. Althans… Soms is het voor je tiener toch best lastig om zichzelf bezig te houden. Herkenbaar? Geef dan onderstaande inspiratietips aan je kind en… relax!

Tip 1: Duik de keuken eens in

Maak eens zelf ijs, bak koekjes of een overheerlijke taart. Op internet vind je tal van lekkere recepten. En ‘last but not least’, je kunt ook nog eens heerlijk smullen van al dat lekkers!

Tip 2: Ga proefjes doen

Hoe maak je zelf een regenboog? Hoe blijft je vinger droog in het water? Hoe maak je een watersproeier? Krijg antwoord op deze en nog veel meer vragen door het zelf proefondervindelijk te ontdekken. Op de website Proefjes.nl staan wel meer dan 200 proefjes. Er wordt gebruikt maakt van eenvoudige materialen, die in ieder huis wel te vinden zijn.

Tip 3: Speel een dag voor fotograaf

Ga de straat eens op met een fotocamera. Kijk goed om je heen en leg alles vast wat je mooi vindt. Creatief bezig zijn is hartstikke leuk en je zult merken dat je opeens met heel andere ogen naar je omgeving kijkt.

Tip 4: Kampeer in je eigen tuin

Nodig je beste vriend/vriendin uit als gezelschap en klets urenlang onder de sterrenhemel. Net alsof je op vakantie bent!

Tip 5: Lees een goed boek

Heb jij al de nieuwste boeken gelezen? Lezen wordt extra leuk als je dit op een comfortabele plek doet, in een hangmat bijvoorbeeld.

Tip 6: Begin aan een dagboek

Koop een mooi notitieboek en schrijf er vanaf nu elke dag in. Een dagboek wordt extra leuk als je er ook herinneringen in plakt, denk aan bioscoopkaartjes of een bonnetje van een restaurant waar je hebt gegeten. Ben je niet zo van het schrijven? Hoeft niet, je kunt ook elke dag een tekeningetje maken.

Tip 7: Ga de buitenlucht in

Pak je skeelers uit de kast en nodig een goede vriend/vriendin uit om gezellig te gaan skeeleren. Of ga geocachen! Dit is een avontuurlijk spel waarbij je op zoek gaat naar verborgen schatten, ‘geocaches’ genoemd. Zo’n schat bestaat meestal uit een doos met daarin een logboek en wat spulletjes die je mag ruilen. Met behulp van gps-coördinaten kan je de cache vinden. Er is er altijd wel één in de buurt. Voor meer info, zie: Geocaching.nl.

Tip 8: Doe samen met je vrienden een fotoshoot

Je houdt er niet alleen een nieuwe profielfoto aan over, de kiekjes zijn ook hartstikke leuk ter herinnering. En je kunt nooit genoeg foto’s hebben!

Tip 9: Organiseer een ouderwetse spelletjesavond

Cluedo, Monopoly, Risk… Er zijn zoveel leuke spellen! Tijd om ze weer eens uit de kast te halen en een spelletjesavond te organiseren. Dit kun je met je ouders en broers/zussen doen, maar je kunt ook je vrienden/vriendinnen uitnodigen. Gezelligheid gegarandeerd!

Tip 10: Pimp een meubel

Een oud kastje van oma, een oude keukenstoel of een afgedankt tafeltje voldoen prima. Niets in huis? In de kringloopwinkel koop je voor een paar euro mooi ‘projectmateriaal’. Wat je verder nodig hebt: restjes oude verf, schuurpapier, kwasten, plaatjes uit tijdschriften, lijm, lapje stof of wat je maar kan vinden en wilt gebruiken. Het levert de meest originele en persoonlijke meubelstukken op.

Tip 11: Ga op avontuur met een vriend of vriendin

Pak een tas met basisbenodigdheden zoals een flesje water, wat eten, geld en zonnebrand en ga op ontdekking. Pak de fiets naar een plaats dicht bij jou in de buurt om daar bijvoorbeeld op een terrasje te zitten en ben je al wat ouder pak dan eens de trein naar een plaats waar je nog nooit bent geweest. Wel verstandig om een opgeladen telefoon mee te nemen als je op avontuur gaat, maar zet ‘m op vliegtuigstand als je het niet nodig hebt.

Tip 12: Maak een film

Bedenk samen een verhaal en verdeel de rollen. Kies bijpassende kleding en accessoires uit en bedenk de perfecte locatie(s). Als alles klaar is, kunnen jullie beginnen met filmen! Als de film zo is geworden als jullie wilden, dan kun je nog een première organiseren om aan jullie ouders of andere vrienden te laten zien.

Tip 13: Warm? Zoek verkoeling

Ga een dagje met je vriend/vriendin naar het zwembad. Of zoek in je tuin verkoeling met een watergevecht! Op een warme dag is niets leuker dan dat. Zorg voor waterballonnen en Super Soakers en het gevecht kan beginnen.

Tip 14: Organiseer een feestje

Feestjes zijn niet per se voor verjaardagen, dus waarom organiseer je geen summer party? Sla wat lekkere snacks en drinken in, zorg voor goede muziek en je bent in principe al klaar. Vraag wel even je ouders om toestemming.

Tip 15: Maak een collage

Knip uit tijdschriften of reclamefolders plaatjes die je leuk en mooi vindt of je inspireren. Plak deze op een groot vel en hang dit op in je kamer. En voilà een persoonlijke ‘feel good’ poster.

Tip 16: Componeer zelf een ringtone

Ook zonder kennis van muziek of mixprogramma’s is het heel gemakkelijk om zelf een ringtone te componeren voor de mobiele telefoon. Op internet zijn allerlei (gratis) programma’s te vinden waarmee je zó aan de slag kan: WolframKakophone (een heuse ringtone-machine) en Mixcraft.

Tip 17: Help je ouders een handje

Je ouders moeten misschien gewoon werken in de vakantie, dan is het wel zo aardig als je wat klusjes van ze overneemt. Al is het maar de woonkamer stofzuigen, het gras maaien of een kleine boodschap doen bij de supermarkt, je ouders zullen je super dankbaar zijn!

Tip 18: Richt je kamer opnieuw in

Is de inrichting van je kamer al jaren hetzelfde? It’s time for a change! Misschien mis je nog een belangrijk item? Dan even shoppen in de buurt of een middagje naar IKEA. Je kunt er altijd ook gewoon rondlopen en inspiratie opdoen.

Tip 19: Doe een make-over (voor de meiden)

De meeste meiden doen elke dag dezelfde make-upproducten op, grijp de vakantie aan om eens nieuwe make-up looks uit te proberen! Altijd al smokey eyes willen maken? Zoek een how-to filmpje op YouTube en ga aan de slag. Houd watjes en remover binnen handbereik!

Tip 20: Verkoop spullen op Marktplaats.nl

Kleding die je niet meer wil en spullen die je nooit gebruikt? Weggooien is zonde, je kunt veel nog op Marktplaats.nl verkopen! Fotografeer de spullen die je te koop wil zetten (scherp, goed licht en een rustige achtergrond), schrijf aantrekkelijke teksten en laat de klanten maar komen! Marktplaats kan echt een klein handeltje worden als je het serieus aanpakt!

We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE