VAKANTIE NA EEN SCHEIDING. 5 TIPS OM SPANNINGEN EN STRESS TE VOORKOMEN.

op vakantie na scheiding tips

Vakantie. Tijd om te ontspannen en genieten. Als je gescheiden bent, kan de vakantieperiode echter ook een tijd van spanningen en stress zijn. Met deze 5 tips kun je ervoor zorgen dat de schoolvakantie ook na je scheiding zo prettig mogelijk verloopt. Voor jou, je ex en vooral natuurlijk de kinderen!

Tip 1: Verplaats je in je kind

Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij elke keuze die je maakt. Of het nu gaat om het verdelen van de vakantieweken tussen jou en je ex, het boeken van de vakantie, of het maken van afspraken over contact met de andere ouder tijdens de vakantie. Probeer steeds te redeneren vanuit de behoefte van je kind. Wat zou hij/zij het fijnst vinden? Als het bijvoorbeeld net 2 weken met je ex op vakantie is geweest, wil het dan meteen weer bij jou in de auto stappen voor nog 2 weken weg, of zou het misschien toch liever even een weekje thuis zijn? En doe je je kind er echt een plezier mee om de laatste week voor de school weer begint, nog weg te gaan? Als je kind al wat ouder is, kun je het natuurlijk ook vragen naar zijn/haar wensen of voorkeuren. Probeer hier waar mogelijk dan ook rekening mee te houden!

Tip 2: Begin op tijd met plannen

Wanneer jij en je ex in de vakantie allebei vanalles willen gaan ondernemen met de kinderen, is het slim om zo vroeg mogelijk met elkaar te overleggen over de planning. Bespreek elkaars wensen en ideeën en probeer deze zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Wanneer jullie eruit zijn, kunnen jullie ook allebei op tijd boeken. Altijd prettiger dan dat één van de twee partijen voor blok gezet wordt, omdat de ander al geboekt heeft, toch? Wanneer het in jullie situatie lastig is om samen af te stemmen en tot compromissen te komen, kan het ook handig zijn om al vroeg in het jaar een deling in de vakantieweken te maken. Dan kunnen jullie ook allebei vooruit! Zorg er dan echter ook voor dat jullie elkaar informeren over waar de kinderen wanneer zijn. Deel het verblijfsadres en eventuele vluchtgegevens met elkaar.

vakantie na scheiding

Tip 3: Hou het overzichtelijk voor de kinderen

Probeer jullie vakantieplanning niet al te ingewikkeld te maken. Wanneer de vakantie erg versnipperd is, geeft dat onrust. Niet alleen in praktische zin, doordat de kinderen steeds heen en weer moeten tussen beide ouders. Maar ook in emotionele zin is het meer belastend voor kinderen. Doordat ze zich steeds weer moeten afvragen ‘hoe zat de planning ook alweer?’, maar ook doordat ze telkens weer even moeten wennen aan de nieuwe situatie, omgeving en regels. In dit artikel lees je waarom structuur belangrijk is voor kinderen, ook (of juist!) in de vakantie. Je kunt je kinderen helpen het overzicht te bewaren door te werken met een kalender waarop ze kunnen zien welke dagen/weken ze waar zijn en wanneer ze met welke ouder op vakantie gaan.

Tip 4: Zorg dat je ook de praktische zaken goed regelt

Ook wanneer jullie samen tot een goede planning gekomen zijn, kan je vakantie als gescheiden ouder toch nog onverwacht in het water vallen. Je zou namelijk niet de eerste zijn, die pas op het vliegveld ontdekt dat bepaalde formulieren onmisbaar zijn als je alleen reist met kinderen en gezamenlijk gezag hebt. Mediator Sissel Pemmelaar geeft de volgende lijst met zaken die je (op tijd!) moet regelen om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Geldig paspoort.
  • Ziektekostenverzekering.
  • Reisverzekering voor de kinderen.
  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland via www.rijksoverheid.nl.
  • Recent uittreksel gezagsregister. *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA). *
  • Geboorteakte. *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder.
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang.
  • Eventueel het ouderschapsplan.
  • Eventueel kopie retourticket van het kind.

* Let op: de uittreksels mogen niet ouder zijn dan drie maanden!

Ga je ver op reis? Dan kan het verstandig zijn om bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland te informeren naar hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

Wanneer je er wat deze formulieren betreft niet uitkomt met je ex, kun je bij de rechtbank om vervangende toestemming vragen. In de regel is dat een redelijk eenvoudige en snelle procedure, waarbij rechters in geval van treiterij geneigd zijn om de andere partij in de kosten te veroordelen.

 Tip 5: Gun elkaar een fijne vakantie!

En wanneer het dan allemaal zover is; probeer elkaar dan ook echt een fijne vakantie te gunnen. Natuurlijk is het lastig om je kinderen een paar weken te moeten missen. In ons artikel ‘6 tips voor als je kind op vakantie is met je ex’ lees je meer over hoe je hiermee om kunt gaan. Misschien heb je behoefte om elke dag even contact te zoeken, maar zou het niet beter zijn je kind gewoon echt even de vakantie met zijn andere ouder te gunnen?

 Bronnen:

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.