5 TIPS OM TE VOORKOMEN DAT JE JE KIND KWIJT RAAKT EN WAT JE MOET DOEN ALS DIT TOCH GEBEURT!

tips voorkomen kind kwijt raakt

De nachtmerrie van elke ouder; je kind kwijt raken op een drukke plek! Een pretpark, zwembad, dierentuin of op het strand. Vooral in de vakantieperiode komt het helaas toch nog vaak voor. Ook voor je kind is dit een hele nare ervaring. Hoe kun je het (langdurig) kwijtraken van je kind voorkomen? Wij geven je een aantal tips en vertellen ook wat je kunt doen als je je kind toch kwijt zou raken!

Tip 1: Maak afspraken

Leg je kind, wanneer jullie aankomen op de plek van bestemming, goed uit wat het moet doen als hij jullie kwijt is. Spreek met je kind een punt af waar jullie samen komen als jullie elkaar uit het oog verliezen. Of instrueer je kind een andere vader of moeder aan te spreken, mocht het jullie kwijt raken. Als je kind dit begrijpt, kun je ook afspraken maken over hoe ver je kind van jullie weg mag gaan. Maak deze grens zo concreet mogelijk. ‘Zorg dat ik je kan blijven zien’ is te vaag. Beter zeg je ‘tot aan die bankjes mag je spelen, daarbuiten niet’.

Tip 2: Zorg voor herkenningspunten

Nadat jullie hebben afgesproken waar jullie elkaar treffen, mochten jullie elkaar kwijt raken, is het goed om even samen de omgeving te verkennen. Loop eerst samen een rondje zodat je kind zich beter kan oriënteren. Wijs je kind daarbij op herkenningspunten, zoals bijvoorbeeld de hoge glijbaan, een strandtent of herkenbare kinderafbeelding. Als jullie kind de weg kwijt is, kan het naar dat punt toe lopen (of iemand vragen hem daar naar toe te brengen).

Tip 3: Let goed op

Dit lijkt misschien een open deur, maar de belangrijkste manier om te voorkomen dat je je kind kwijt raakt, is je kind voortdurend in het oog te houden. Hand in hand lopen, verkleint de kans elkaar kwijt te raken aanzienlijk. Maar in een speeltuin of op het strand is dit natuurlijk niet echt een optie. Probeer je kind toch ook daar steeds in het vizier te houden. Laat je niet afleiden door je telefoon, een gesprek, of tijdschrift. Een kind heeft immers maar een paar seconden nodig om kwijt te raken in een drukke menigte. Het kan helpen om met je partner afspraken te maken hierover en elkaar af te wisselen. Dan kun je toch even wat voor jezelf doen, terwijl de ander een oogje in het zeil houdt!

Tip 4: Zorg dat je kind opvalt en dat je het goed kunt omschrijven

Wanneer je kind in een drukke omgeving een fel gekleurd t-shirt aan heeft, pik je ‘m sneller eruit dan wanneer hij een wit/blauw geruite blouse aan heeft. Wanneer je je kind kwijt raakt, is het belangrijk dat je ‘m goed kunt omschrijven. Men zal je vragen hoe je kind er precies uitziet en wat het aanheeft. In zo’n geval kan het helpend zijn als je aan het begin van de dag een foto maakt van je kind in de outfit die het die dag draagt. Zodat je deze kan laten zien, mocht je kindje toch kwijt raken.

Tip 5: Geef je kind een telefoonnummer mee

Mocht je kindje kwijt raken, kan het zijn dat andere mensen willen helpen om jullie kind terug te vinden. Het is dan handig als je kind op de een of andere manier jouw telefoonnummer bij zich draagt. Tegenwoordig kan dat in de vorm van een gepersonaliseerd polsbandje of een ketting. Deze kun je online laten maken via bijvoorbeeld www.goedgemerkt.nl. Maar je kind een briefje meegeven, een sticker in de kleding plakken of het telefoonnummer op de arm van je kindje schrijven (als jullie aan het zwemmen zijn), kan natuurlijk ook! Bij speelgoedwinkels verkopen ze huidvriendelijke tattoostiften. Leg je kindje ook uit dat het een volwassene kan vragen om dit nummer te bellen als het jullie kwijt zou raken. Belangrijk detail: zorg dat je gsm opgeladen is en check of je bereik hebt!

Tips voor op het strand

Hieronder nog een aantal specifieke aandachtspunten voor op het strand:

  • Ga alleen het water in op plaatsen waar gekwalificeerde lifeguards van de Reddingsbrigade toezicht houden. Zo is er altijd snel hulp, mocht dat nodig zijn.
  • Heeft je kindje nog geen zwemdiploma? Ga dan altijd mee het water in en zorg dat je nooit op meer dan een armlengte afstand van je kind bent. En ga niet dieper dan zijn of haar knieën.
  • Gebruik in zee of water met stroming geen vlinderbandjes bij je kind. Het lijkt misschien veilig, maar door de invloed van de wind, stroming en golfslag drijven kinderen juist sneller van je weg.

Tips voor als je je kindje toch kwijt raakt

  • Probeer rustig te blijven.
  • Zorg dat één van de ouders bij het herkenningspunt blijft.
  • Waarschuw indien aanwezig een hulppost van de plek waar jullie zijn.
  • Begin met zoeken, waarbij het goed is om te weten dat een verdwaald kind meestal met de zon in de rug wegloopt. En dat meisjes met lange haren vaak tegen de wind in lopen.
  • Zoek altijd op ooghoogte van een kind.
  • Bel direct 112 als je kind onder de 12 jaar en/of gehandicapt is, je kind direct medische zorg nodig heeft of onder verdachte omstandigheden verdwijnt.

Ten slotte: probeer niet boos te worden wanneer je kind weer terecht is. Waarschijnlijk is het (net als jij) doodsbang geweest. Wees blij hem of haar weer te zien en troost je kindje, als het overstuur is.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.