5 MOEDERS AAN HET WOORD: DIT VERANDERT ER ALS JE EEN TWEEDE KINDJE HEBT!

dit verandert komst tweede kindje

In het kader van het thema ‘Ouderschap’ schreven we een artikel over wat er verandert door de komst van een tweede kindje. Nu leek het ons leuk om daar ook wat ervaringen van ‘echte’ moeders aan toe te voegen. We vroegen hen wat zij de grootste verandering vinden nu ze moeder zijn van twee. En of ze nog tips hebben voor andere moeders! Dat leverde een aantal mooie en soms ontroerende reacties op!

Anne (36 jaar), moeder van Tom (bijna 4 jaar) en Elise (2 jaar)

Grootste verandering

Voor mij is de grootste verandering dat ik weinig tot geen ‘eigen tijd’ meer heb. En je bent minder flexibel, omdat je twee kinderen minder snel ergens mee naartoe sleept en ook rekening moet houden met slaapjes. Wat ik ook lastig vind, is dat je je zorg moet verdelen over twee kinderen. En dat je ervoor moet zorgen dat ze allebei evenveel aandacht krijgen, op hun eigen niveau.

Gouden tip

Leer loslaten en zorg dat er ook nog tijd voor jezelf blijft. Maar vooral: geniet van je prachtige gezin! Het is eigenlijk in alle opzichten ‘overweldigend’. Zowel wat ‘t je kost qua energie en slapeloze nachten enzo, maar ook de liefde die je voor je kindjes voelt en de knuffels, glimlachen en prachtige momenten die je samen beleeft.

Rebecca (35 jaar), moeder van Tess (3.5 jaar) en Linde (10 maanden) 

Grootste verandering

Soms heb ik weleens het gevoel dat ik bij Linde weer helemaal opnieuw moet beginnen als moeder. Ze is zo anders dan de oudste! Tess hoefde ik bijna nooit te corrigeren. Linde is heel ondernemend. Elke dichte deur of la is voor haar spannend, want daar zit iets achter waar ze van ons niet aan mag! We moeten dus veel beter opletten en vaker ingrijpen.

Gouden tip

Let erop dat je de jongste ook uitdaagt op zijn of haar niveau. Tess kan bijvoorbeeld steeds meer en daar geniet ik enorm van. Dan moet ik er bewust op letten dat de activiteit die we ondernemen ook leuk is voor Linde. Zelf vind ik het heerlijk om er af en toe alleen met Tess erop uit te gaan. Dat geeft weer even andere energie.

Judith (33 jaar), moeder van Rik (bijna 4 jaar) en Lou (1 jaar)

Grootste verandering

Ik vond het krijgen van een tweede eigenlijk geen supergrote verandering. Dat komt waarschijnlijk ook doordat Lou een makkelijke baby was. We waren Rik gewend: buikkrampjes, pas doorslapen na 9 maanden, borstvoeding die niet goed liep. Bij Lou verliep dit allemaal super. Ik denk dat de grootste verandering nog was dat we onze aandacht nu over twee kinderen moeten verdelen.

Gouden tip

Ik denk dat het heel belangrijk is dat de oudste ook echt alleen aandacht krijgt. Dus we plannen ook heel bewust af en toe activiteiten met alleen de oudste.

Melanie (32 jaar), moeder van Maud (2.5 jaar) en Nick (9 maanden)

Grootste verandering

Voor mij is de grootste verandering dat ik op dit moment weinig alleen kan. Doordat ze beide erg klein zijn, zijn het allebei handenbindertjes. Overal moet je bij zijn en blijven. Soms kan dat weleens lastig zijn, als je bijvoorbeeld de jongste wil aankleden en de oudste doet iets wat niet mag, waarvoor je haar eigenlijk zou moeten corrigeren! Tegen mij zeiden veel moeders een tweede gaat in een moeite mee, maar als ze beide zo klein zijn, vind ik dat niet. Er blijft dus weinig tijd over. Daarnaast is het heel leuk om te zien hoe ze op elkaar reageren en hoe ze bezig zijn op hun ‘niveau’.

Gouden tip

Verwacht niet dat alles hetzelfde is en gaat als bij de eerste, maar geniet wel van elk moment want hoe cliché ook; het gaat super snel!

Yvette (36 jaar), moeder van Kim (3 jaar) en Mandy (6 maanden)

Grootste verandering

De overgang van 1 naar 2 kindjes is mij enorm meegevallen. Ik vreesde een veel grotere impact, zeker in de eerste maanden. Mandy is een heel tevreden en rustig baby’tje. Ze is goedlachs en vindt alles prima. Ze gaat mee in het ritme van alledag. Maar wat me ook opvalt is hoeveel rekening de oudste met haar houdt. Ik had verwacht dat ze moeite zou hebben als het ‘nieuwe’ van haar zusje af zou zijn, maar ze draagt haar op handen. Bij Kim was alles nieuw voor mijn man en mij, we hebben nu routine waardoor de komst van onze jongste ook minder impact heeft. En als je dan kijkt naar die 2 lieve meisjes die nu al veel plezier samen hebben dan denk ik stiekem “zullen we nog eentje…”

Gouden tip

Betrek je oudste in de voorbereidingen (knuffel uitzoeken, kleertjes in de kast leggen, kamertje inrichten) maar nog belangrijker; probeer vanaf de geboorte alles zo normaal mogelijk voor je oudste te houden. Gewoon het standaard ritme, thuis in haar eigen omgeving laten slapen en niet logeren (ook in de kraamweek), gewoon naar kinderdagverblijf of gewoon thuis laten spelen. Probeer haar zoveel mogelijk te betrekken maar zorg ook voor 1 op 1 aandacht met haar. Vooral het thuishouden van onze oudste in de kraamperiode vond ik pittig, maar ik heb wel het idee dat ze hierdoor alles zo goed heeft opgepakt. En ik was bang dat de oudste ‘s nachts wakker zou worden van de voedingen en het gehuil, maar ze sliep er gewoon doorheen. Benoem ook zaken, bijvoorbeeld dat de oudste even moet wachten omdat de baby een schone luier nodig heeft. Maar ook andersom; als je bezig bent met de oudste en je baby begint te huilen benoem dan ook dat je baby even moet wachten omdat je nu met de oudste bezig bent. Zo leert de oudste dat ze soms zelf even moet wachten en soms de ander.