DE INVLOED VAN KINDEREN OP JE RELATIE

Gastbijdrage van Aimee Faarts
Gastbijdrage van Aimee FaartsPsycholoog bij Psychologenpraktijk Amatus

Het is voor veel stellen de ultieme droom: het krijgen van een kind. Veel stellen bevinden zich dan ook op de spreekwoordelijke roze wolk wanneer ze een kindje verwachten. Maar wat blijkt? Vaak kunnen zich tegelijkertijd ook donderwolken bevinden boven de relatie. Maar liefst 30 procent van de stellen met kinderen gaat nog voordat het oudste kind 3 jaar is uit elkaar. Wat gaat er verkeerd? En misschien wel belangrijker: hoe zou je hieraan kunnen werken om een relatiebreuk te voorkomen?

De invloed van kinderen op je relatie

Vaak wordt er binnen onze samenleving vooral gesproken over de positieve en mooie kanten van het ouderschap. En natuurlijk, deze zijn er genoeg. Maar er wordt maar weinig aandacht besteed aan de moeilijke aspecten. Want ook deze zijn er volop! De impact van een kind op je relatie kan enorm zijn. Bij het krijgen van een kind ondergaat de vrouw een behoorlijke lichamelijke verandering. Dit zorgt vaak voor onzekerheid over het lichaam. Samen met vermoeidheid en andere stressfactoren kan dit zorgen voor minder zin in intimiteit. Vaak tot ongenoegen van de partner. Naast de post-bevallingsperikelen kan het daadwerkelijke opvoeden van jullie kind ook voor relatiestrubbelingen zorgen. Want ook al ben je het eens over de opvoeding van je kind, dan nog kunnen er meningsverschillen ontstaan over de manier of toon waarop je iets zegt. Dit soort kleine irritaties kunnen er op de lange termijn voor zorgen dat er relatieproblemen ontstaan.

>> Lees ook: Verschillen in opvoeden: welke accepteer je en welke overbrug je?

Een voorbeeld uit de praktijk…

Een tijd geleden zag ik een koppel in mijn praktijk waarbij de man zich irriteerde aan de emotionele manier waarop zijn vrouw hun zoontje van 3 jaar corrigeerde. Al vrij snel merkte ik op dat er meer aan de hand was. Tijdens de therapie kwam uiteindelijk naar boven dat de vrouw het nog steeds moeilijk vond haar man te vertrouwen. Hij had haar namelijk jaren geleden bedrogen met een ander. Zij voelde zich hierdoor nog steeds erg onzeker, onaantrekkelijk en niet gewaardeerd. Hoewel zij dus bevestiging van haar man nodig had, trok deze zich juist steeds meer terug uit de situatie door alle irritaties binnen de relatie. De communicatie tussen beide werd daardoor steeds moeizamer. Dit alles was al in gang gezet voor de komst van hun eerste kindje. Maar door de komst van kinderen wordt alles net wat meer op scherp gezet. In dit geval ging zij haar verdriet, onzekerheid en woede ‘afreageren’ op hun zoontje. Nu klinkt afreageren misschien wel heel heftig. Maar als je gespannen bent en je kind vraagt ontzettend veel aandacht of wil bijvoorbeeld niet luisteren, dan reageer je heel anders dan wanneer je lekker in je vel zit. Als je partner daar dan weer geërgerd op reageert, wordt de situatie alleen maar erger.

Wat ik met dit voorbeeld vooral wil benadrukken, is dat kinderen vaak maar een onderdeel van het geheel zijn. Juist omdat kinderen zo dicht bij je staan, raakt elk puntje van kritiek je extra hard. Het is belangrijk dat je je blijft realiseren dat het volkomen normaal is dat het tijdens de periode van flesjes, borstvoeding, luiers en gebroken nachten even wat minder soepel verloopt binnen je relatie. De grootste ‘fout’ die je op zo’n moment kan maken, is de conclusie trekken dat dit komt omdat je relatie fout zit.

Hoe houd je je relatie goed?

Deze vraag krijg ik geregeld binnen mijn  praktijk. De oplossing zit ‘m heel vaak in een goede communicatie tussen partners. Het communiceren over kinderen en moeilijkheden die je als ouder ervaart in de opvoeding is moeilijk. Partners zijn vaak nauwelijks in staat om compromissen te sluiten. En dan gaat het mis. Het escaleert direct. En dan? Dan is het belangrijk om samen te bepalen welke kant je opgaat. Opvoeden doe je tenslotte samen. Als je allebei koppig je eigen kant op blijft peddelen, dan draai je rondjes. Dat schiet niet op! Dus toch maar compromissen sluiten? Natuurlijk! Jullie zijn toch een team, met z’n tweeën? Jullie hebben toch hetzelfde doel? Namelijk jullie kind goed opvoeden.

En ja… het klopt, een kind kan je relatie op scherp zetten. Maar jij, als ouder, kan daar iets aan doen door aan je relatie te blijven werken. Hoe dan? Hoor ik je denken. Ik zal hieronder daarom wat algemene tips geven voor het behouden van een goede relatie.

Tip 1: Luister naar elkaar

De meeste mensen die voor relatietherapie naar de praktijk komen, doen iets fout in de communicatie. Vaak doen ze dat onbewust en zijn ze zich enkel bewust van de gevolgen ervan. Een methode die hierbij kan helpen, is bijvoorbeeld de LSI-methode: luisteren, samenvatten, inleven. Deze methode kun je toepassen op onderwerpen waar je keer op keer ruzie over hebt. Wanneer je merkt dat jullie aan het discussiëren zijn en er maar niet uit komen, kun je het beste een stop inlassen. Prik een avond waarop je dit onderwerp gaat bespreken en pas de LSI-methode toe. Luister naar wat je partner te zeggen heeft zonder er meteen doorheen te praten, vat het samen om te controleren of je het goed hebt begrepen en probeer je in te leven in de ander.

Tip 2: Pak de opvoeding aan als een team

Ja! Jullie zijn een team als ouders. Opvoeden doe je daarom ook samen en niet als individu. Probeer elkaar daarom te steunen en te helpen wanneer het kan. Wanneer jij voelt dat je niet lekker in je vel zit en daardoor vrij fel reageert op je partner en je kind, merk dat dan op. Merk het op en laat je helpen door je partner. Bespreek het met hem of haar en bekijk hoe hij/zij jouw leven net even iets makkelijker kan maken. Praat met elkaar waar je het moeilijk mee hebt en probeer elkaar te helpen.

Tip 3: Quality time inlassen

Naast een goede communicatie is het onderhouden van een relatie door samen leuke dingen te doen ook erg belangrijk. Je kunt als ouders vaak verdrinken in de zorg voor je kind. Er moeten momenten zijn waarbij je ook oog hebt voor elkaar. Breng je kind eens bij opa en oma of bij een babysit. Ik zou stellen dan ook aanraden om wekelijks (of om de week) iets leuks te plannen. Dit hoeft niet elke keer iets heel groots te zijn, zoek het ook in de kleine dingen. Maar kijk vooral naar waar jullie samen van kunnen genieten.

Schrijf elk tien dingen op die je graag van je partner zou willen. Nee, niet stofzuigen of de was doen. Maar bijvoorbeeld een dagje naar de thermen, samen koken, samen in bad gaan, een bloemetje ontvangen, een lange wandeling maken of samen gaan uit eten. Schrijf daarnaast minstens 3 dingen op, op intiem vlak. Dit is namelijk vaak het eerste wat stopt als je relatie niet goed gaat. Logisch, als je niet goed communiceert met iemand, wil je daar ook niet heel intiem mee zijn.

Wees kritisch en grijp tijdig in!

Hierboven heb ik slechts enkele praktische voorbeelden en tips gegeven. Met deze tips kunnen jullie als partners de eerste stappen zetten naar een betere relatie. Of alle inspanningen werken hangt ontzettend af van de wil/inzet van jullie als partners. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: “Ben ik gelukkig? Zijn er dingen binnen de relatie waar ik me de laatste tijd aan irriteer? Hoe was onze relatie voordat we kinderen hadden? Welke dingen waardeer ik aan mijn partner? Kan ik wel zonder mijn partner?”

Blijf alert en grijp tijdig in! Vaak gaat het mis omdat mensen er te lang mee blijven doormodderen. Het is belangrijk datgene wat je dierbaar is in het leven te onderhouden. Ik raad daarom aan om regelmatig tijd te nemen voor een zinnig gesprek dat beide partners aangaat.

Heb je zelf moeilijkheden binnen je relatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een psycholoog of relatietherapeut.

Over mij

Ik ben drs. Aimée Faarts, psycholoog en praktijkhouder van Psychologenpraktijk Amatus. Een van de waarden die ik nastreef in mijn psychologenpraktijk is om toegankelijke en laagdrempelige zorg te bieden aan een breed publiek. Zelf denk ik dat iedereen baat kan hebben bij psychologische hulp: ter preventie of wanneer er al problemen spelen.

www.amatusggz.nl