5 TIPS OM JE KLEUTER HET SAMEN SPELEN TE LEREN

tips kleuter samen spelen leren

Samen leren spelen en delen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Met 4 jaar begrijpt je kleuter meestal al dat je ook iets om de beurt kunt doen en speelgoed kan delen. En gaat je kleuter ook meer en meer andere kinderen opzoeken. Zo leert je kind al spelenderwijs van de interactie met elkaar en komt het ‘samen spelen’ steeds beter uit de verf. Soms kan je kleuter nog wel wat hulp gebruiken. Lees onderstaande 5 tips en ontdek waar je nog in kunt ondersteunen.

Tip 1: Begeleid in het samen spelen

Als je kleuter heel verlegen is of juist dominant en altijd maar ruzie lijkt te hebben met andere kinderen, dan heb je misschien de neiging om je kind een tijdje uit de buurt te houden van andere kinderen. Het nadeel daarvan is dat je kind daar eigenlijk niks van leert. Juist door met andere kinderen te spelen, went je kind aan samen spelen en leert je kind wat het wel en wat het beter niet kan doen. Zorg er voor, juist als je kind moeite heeft met samen spelen, dat je af en toe bij je kind gaat zitten om hem/haar te begeleiden in het ‘samen spelen’.

>> Misschien ook interessant om te lezen: Help, mijn kind is bazig! 6 tips en Introvert of verlegen? 6 kenmerken van een introvert kind

Tip 2: Laat je kind een ruzie eerst zelf oplossen

Je hoeft als ouder niet meteen scheidsrechter te spelen. Zo lang een ruzie enigszins gelijkwaardig is en de één niet enorm het onderspit delft bij de ander, is het voor je kind juist heel leerzaam om de ruzie zo veel mogelijk zelf op te lossen. Je kind leert enerzijds om voor zichzelf op te komen en anderzijds om de behoeften van anderen aan te voelen en te respecteren. Als je kind thuis op een goede manier leert om met deze lastige situaties om te gaan, dan weet het dit uiteindelijk buitenshuis ook steeds beter aan te pakken.

Als je toch vindt dat je tussenbeide moet komen, probeer dan geen partij te trekken, maar begeleidt het proces. Op die manier ben je geen scheidsrechter maar eerder een tolk om de gevoelens van de kinderen aan elkaar te vertalen.

>> Is je kind erg boos en vind je het moeilijk om hiermee om te gaan, lees dan eens dit artikel: Anders omgaan met de boosheid van je kind; niet straffen maar verbinden!

Tip 3: Geef je kleuter complimentjes als het goed gaat

Als je vindt dat je kind op een fijne manier samen speelt, laat dat dan merken, meteen op het moment zelf en zo specifiek mogelijk. Zeg tegen je kind ‘wat fijn dat je het speeltje aan Emma gaf toen ze er om vroeg. Dat vind ik erg lief van jou’. Dit is heel belangrijk om je kind te stimuleren om vaker op die manier met andere kinderen om te gaan.

Tip 4: Leer je kind oog te hebben voor hoe de ander zich voelt

Je kleuter begint steeds beter te beseffen dat het kind met wie het speelt ook gevoelens en wensen heeft. En dat hier bij het spelen rekening mee moet worden gehouden. Het ene kind gaat dat wat gemakkelijker af dan het andere. Maar voor bijna alle vierjarigen is dit af en toe nog best moeilijk. Als jij je kleuter daar af en toe ook attent op maakt, dan zal het nog sneller gaan begrijpen dat anderen iets niet of juist wel leuk vinden. Zeg tegen je kind bijvoorbeeld: ‘je hebt het speeltje van Guus afgepakt. Guus is er verdrietig van geworden, kijk maar, hij huilt.’ Of: ‘kijk eens hoe blij Fleur nu is, nu je haar het blokje gegeven hebt’. Je kind leert daardoor dat zijn gedrag gevolgen kan hebben voor anderen. Is je kleuter nog niet zo ver, speel dan eens een fantasiespel waarbij jullie om de beurt bepalen hoe het spel gaat. Zo leert je kind in een veilige omgeving rekening te houden met de ideeën en behoeften van de ander.

Tip 5: Geef je kind ook ruimte om niet te delen

Je kind hoeft niet altijd te delen. Soms mag het ook dingen voor zichzelf houden. Nieuw speelgoed dat van jou is, hoef je niet te delen. Het is juist heel gezond als je kind zijn grens kan aangeven in wat het wel en niet wil. Leg het weg als er andere kinderen komen spelen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.