7 TIPS OM JE DREUMES TE STIMULEREN IN DE SPRAAK- EN TAALONTWIKKELING

tips dreumes stimuleren spraak taalontwikkeling

Naast dat het heel leuk is om met je kindje contact te hebben, te praten en te spelen, is het ook nog eens heel goed voor zijn/haar taalontwikkeling. Wil jij ook je dreumes stimuleren in de ontwikkeling? Lees dan eens deze 7 tips van logopediste Esther Sluijsmans! Meer weten over de taalontwikkeling van je dreumes, lees dan ook dit interview met Esther: Hoe communiceert een dreumes?

Tip 1: Praat tegen je dreumes

Vertel steeds wat je aan het doen bent en benoem voorwerpen, bijvoorbeeld: “we gaan nu tandenpoetsen”, “dit is jouw beer”, “we pakken de jas en gaan wandelen”.

Tip 2: Geef je kind de tijd om te reageren

Stel je kind vragen en ben je ervan bewust dat een klein kind nog niet zo snel kan reageren. Wacht bijvoorbeeld 5 tellen voordat je de volgende vraag stelt.

Tip 3: Gebaren gebruiken

Ondersteun je spraak met gebaren, gebaren kunnen een handig hulpmiddel zijn voor kinderen wanneer ze nog niet kunnen spreken of nog niet zo duidelijk kunnen spreken. Kijk naar de gebaren en de uitgebreide lichaamstaal van je kind. Zing liedjes met eenvoudige gebaren. Bijvoorbeeld “in de maneschijn”, “visje, visje in het water” of “klap eens in de handen”. Je kunt workshops of cursussen volgen om meer over gebaren te weten te komen. Kijk eens op de website van Esther: Babycoaching Esther.

>> Lees ook: interview met Lindy Mast van Babygebaren Limburg.

Tip 4: “Corrigeer” je kind

Herhaal wat je kind zegt in correct Nederlands. Zegt je kind ‘oot’ (en bedoelt hij brood), zeg dan: goed zo… ‘brood’.

Tip 5: Let op je taalgebruik

Het is beter om geen kinderachtige taal gebruiken. Een hond is een hond en geen ‘woefwoef’.

Tip 6: Lees samen een boekje

Lees vaak samen met je kind een boekje. Het liefst op een vast tijdstip, bijvoorbeeld voor het slapengaan. Blader samen met je kind door een prentenboek of eigen fotoboek en moedig hem aan om te vertellen. Bij de bibliotheek kun je makkelijk boekjes lenen. Kinderen zijn gratis lid van de bibliotheek.

>> Meer informatie hierover lees je in het artikel: 8 voordelen van voorlezen voor de ontwikkeling van je kind.

Tip 7: Laat je kindje spelen met leeftijdgenootjes

Spelen met leeftijdgenoten is goed voor de ontwikkeling. Kinderen leren enorm veel van samen spelen. Al met een baby kun je het samenspel oefenen door speeltjes te geven en aan te nemen. Hierdoor leert je kindje dat het iets kan weggeven, maar dan ook weer terugkrijgt. Samen spelen bevordert de denk- en taalontwikkeling van jonge kinderen. En het samen spelen levert ook een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de fantasie en humor.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

PinkCloud meld je gratis aan