HET BELANG VAN BEWEGEN EN SPORTEN VOOR EEN KIND

In gesprek met Babs van Nesselrooij
In gesprek met Babs van NesselrooijKinderoefentherapeute

In deze tijd van binnenshuis vermaak als televisie en computerspelletjes bewegen kinderen in Nederland te weinig. Slechts de helft van de jongeren beweegt voldoende en haalt de norm van 60 minuten per dag. Het meest in het oog springende gevolg daarvan is dat ze te zwaar worden. Je wordt als ouder dan ook aan alle kanten gestimuleerd om je kind meer te laten bewegen. Maar waarom is bewegen en sporten zo belangrijk? Kinderoefentherapeute Babs van Nesselrooij schijnt haar licht over deze kwestie.

Waarom is bewegen zo belangrijk voor (jonge) kinderen?

“Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dit doen kinderen van nature ook heel graag. Natuurlijk is het goed voor het lichaam en voor de conditie, maar daarnaast is het ook zo ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral voor jonge kinderen is dit laatste erg belangrijk. Door te bewegen pikken kinderen veel vaardigheden op die later bij het leren belangrijk zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taal en ruimtelijk inzicht. Kinderen leren begrippen als boven, achter, links en rechts het beste middels bewegen.

Motorische groei vormt de basis voor alle verdere ontwikkeling. Wanneer kinderen te weinig bewegen zien we een achteruitgang in de concentratie. In combinatie met veel en ongezond eten kunnen zij ook overgewicht krijgen. Als je kinderen in hun eerste levensjaren aanleert om veel te bewegen en dat bewegen leuk is, zullen zij in hun latere leven blijven bewegen en daar ook veel profijt van hebben.”

Vanaf welke leeftijd is beweging belangrijk?

“Dat begint al tijdens de zwangerschap. Middels de bewegingen die de moeder maakt of die de baby zelf maakt wordt het evenwichtsorgaan gestimuleerd. En daarmee wordt de motoriek en de hersenontwikkeling gestimuleerd. Voor baby’s is bewegen zelfs essentieel. Door hen regelmatig op de buik te leggen, leren ze het hoofd op te richten. En dit oprichten van het hoofd stimuleert hen dan weer naar andere vaardigheden, zoals rollen van buik naar rug en weer terug. Door de angst voor wiegendood zien we steeds meer ouders die onzeker zijn geworden over de buiklig. Maar wanneer je dit doet wanneer je kindje wakker is, dan kan dit echt geen kwaad. Sterker nog, wij raden het juist heel erg aan. Vaak vinden de baby’s de buikspeeltijd in het begin eerst niet zo fijn, maar wanneer je het even volhoudt, zul je zien dat ze al heel gauw hieraan gewend raken.”

Klopt het beeld dat kinderen van nu minder bewegen dan vroeger?

“Absoluut. Het leven is niet meer te vergelijken met ‘vroeger’. Kinderen krijgen minder spontane bewegingskansen. In de praktijk zie ik bijna geen kinderen meer die buiten touwtje springen, ballen kaatsen tegen de muur of gaan elastieken. Hiermee wil ik niet zeggen dat vroeger alles beter was. Maar met de komst van de computer, iPad en de televisie kiezen kinderen bijna niet meer voor ontspanning middels inspanning. Soms is er weer een trend waardoor alle kinderen bijvoorbeeld weer gaan elastieken buiten, of zoals een paar jaren geleden gaan ‘wave-boarden’. Daar werd ik erg blij van: al die kinderen die buiten aan het spelen en bewegen waren!”.

>> Lees ook: Zo wil je kind wel buitenspelen! 6 tips!

belang bewegen sporten kind

Biedt sporten nog iets extra’s voor kinderen?

“Zeker. Voor het kind is sport niet alleen een manier om lekker te bewegen en bezig te zijn, maar ook om sociale vaardigheden te ontwikkelen. Door te sporten leer je bijvoorbeeld om op je beurt te wachten of om samen te werken en je leert wat het is om bij een groep te horen. Bovendien helpt het een kind om zelfvertrouwen op te bouwen. Misschien kan hij/zij niet goed meekomen op school, maar is hij/zij wel een hele goede aanvaller tijdens voetballen.”

Hoe kunnen ouders hun kinderen stimuleren tot meer bewegen?

“Door allereerst zelf het goede voorbeeld te geven. Neem wat vaker samen de fiets naar school in plaats van de auto. Laat zelf wat vaker de computer, iPad, televisie en/of telefoon even voor wat het is. Al deze zittende bezigheden leveren een heel laag energieverbruik op. Uit diverse onderzoeken blijkt de sterke relatie van dit gedrag met het risico op overgewicht en/of obesitas en diabetes 2. Laat zien dat bewegen leuk is en geniet van het buiten zijn, ook al kost het in het begin soms wat meer tijd en geregel. Wanneer je het goed kunt inpassen in je dagelijkse routine zul je merken dat het je uiteindelijk alleen maar meer geeft dan dat het je tijd kost.

Daarnaast lijkt het wel of we tegenwoordig onze kinderen wat te voorzichtig opvoeden. Laat je kind ook eens risico’s nemen in het spel. Wanneer je kind hoog in een boom is geklommen, kun je hem/haar er weer uit tillen of je geeft je kind de tijd en het vertrouwen dat hij/zij ook weer zelf naar beneden kan komen. Ditzelfde zie ik bijvoorbeeld ook in de praktijk wanneer kleine kinderen aan de hand van vader/moeder leren lopen. Misschien wil het kind nog helemaal niet rechtop lopen. Een kind dat zijn eigen tempo krijgt om te leren lopen zal misschien in het begin vaker vallen, maar daarmee leert het weer om telkens op te staan. Dit oprichten is heel belangrijk om onder andere de beenspieren te trainen en daarmee zal het uiteindelijk een hele stevige, stabiele loop ontwikkelen.”

>> Lees ook: Stimuleer je kind meer te bewegen met deze 5 tips!

Wie is Babs van Nesselrooij?

Babs is als kinderoefentherapeute Cesar werkzaam in haar eigen praktijk: ‘Babs Kinderoefentherapie’ in Maastricht. Sinds 2007 is ze met haar praktijk in het centrum van Maastricht werkzaam, maar daarvoor heeft ze op meerdere plekken gewerkt. Waaronder zeven jaar lang in twee medisch kleuterdagverblijven in Gouda en Waddinxveen.

In haar praktijk behandelt ze kinderen met motorische problemen zoals: onhandigheid, slordig schrijven of kleine kinderen die bijvoorbeeld vertraagd leren lopen en/of niet kunnen kruipen. Deze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering en vallen binnen het basispakket. Daarnaast verzorgt ze een aantal keren per jaar de beweegcursus: ‘Spel en bewegen’ en de knutselcursus: ‘Handige handen’ om kinderen te stimuleren tot meer bewegen of te leren werken met de handen.

Babs Kinderoefentherapie

Hoogbrugstraat 36, 6221 CR Maastricht
06 – 41 06 61 50
www.kinderoefentherapie-limburg.nl
Facebook: Babs Kinderoefentherapie