ALS VOEDING EEN PROBLEEM WORDT – OVER EETSTOORNISSEN BIJ JONGEREN

voeding probleem eetstoornissen jongeren

Steeds meer ouders zijn bewust bezig met voeding. Daar is niets mis mee. We mogen best kritisch zijn over wat we onze kinderen voorschotelen. Ook bij jongeren lijkt de nadruk steeds meer op gezonde voeding, gewicht, uiterlijk en sporten te liggen. Maar wat wanneer voeding een obsessie wordt? Moet je je zorgen maken wanneer je kind wil gaan lijnen? Wanneer kun je spreken van anorexia? En wat doe je wanneer je je zorgen maakt over het voedingspatroon van je kind?

Wat is anorexia?

Wanneer het over eetstoornissen gaat, is anorexia het bekendst. Anorexia begint vaak in de pubertijd, al zijn er tegenwoordig steeds jongere kinderen die aan de ziekte lijden. Anorexia zou je kunnen zien als een soort verslaving. Mensen met anorexia zijn verslaafd aan afvallen. Hierbij is het doel van het afvallen niet om alleen mooi en slank te zijn, maar is het een vlucht van het omgaan met nare gevoelens of een negatief zelfbeeld. Alle aandacht wordt gericht op eten en gewicht. Dan is het moeilijk de aandacht nog op andere gevoelens en onzekerheden te richten. Als het afvallen lukt, geeft dat een goed gevoel. Het afvallen geeft dus een tijdelijk gevoel van eigenwaarde. Het probleem is alleen dat je moet doorgaan met afvallen wil je je goed blijven voelen. Door zo extreem bezig te zijn met eten en gewicht, ontstaat er een gevoel van controle. De angst om deze controle los te laten is vaak zo groot, dat het jaren kan duren voordat iemand die stap durft te zetten.

Hoe kun je anorexia herkennen?

Elk ziektebeeld heeft bepaalde kenmerken, zo ook anorexia. We zetten de meest voorkomende kenmerken op een rijtje:

  • Extreem veel bezig zijn met gewichtsafname en calorieën tellen.
  • Heel weinig eten of maaltijden overslaan.
  • Overdreven veel sporten en bewegen.
  • In paniek raken wanneer het (zelf opgelegde) eet- en beweegschema niet kan worden gevolgd.
  • Een laag zelfbeeld en weinig gevoel van eigenwaarde.
  • Alle voedsel zo snel mogelijk na het eten weer uit het lichaam verwijderen door te braken of door laxeerpillen te nemen.
  • Donsachtige beharing op bovenarmen, rug en gezicht.

Wat is boulimia nervosa?

Bij de eetstoornis boulimia nervosa worden eetbuien afgewisseld met braken, laxeren of perioden van streng lijnen. De eetbuien worden niet alleen getriggerd door honger, maar ook door (nare) gevoelens. Een eetbui kan dan een troostend gevoel geven. Uit schaamte worden deze eetbuien geheim gehouden, het gebeurt stiekem. Net zoals bij anorexia hangt het zelfbeeld af van lichaam en gewicht. Iemand met boulimia is niet per se dun. Sterker nog, vaak is het gewicht normaal. Dat maakt het probleem moeilijker te herkennen.

Kenmerken van boulimia

  • Eetbuien. In korte tijd of gedurende de dag grote hoeveelheden voedsel eten.
  • Er is een gevoel van controle verlies voorafgaand en tijdens de eetbuien.
  • Obsessief bezig met uiterlijk en gewicht.
  • Een laag zelfbeeld en weinig gevoel van eigenwaarde.
  • Braken of laxeren om overtollig eten kwijt te raken.
  • Last hebben van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens.

Wat is orthorexia nervosa?

Natuurlijk is er niets mis met gezond eten. Maar als je 24 uur per dag bezig bent met verantwoord en gezond voedsel en weigert om ‘ongezond voedsel’ te eten, dan kan dit wijzen op de eetstoornis orthorexia. Orthorexia is iets dat er langzaam insluipt. Het lijkt misschien gezond om op deze manier met eten om te gaan. Maar de kans is groot dat je echt te eenzijdig eet en bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt. Zelfs gezond eten wordt ongezond als je er te obsessief mee bezig bent. Het zelfbeeld van mensen met orthorexia wordt steeds meer bepaald door hoe goed het hen lukt om zich aan hun eigen regels te houden. Doordat zo’n ‘gezond’ eetpatroon vaak samen gaat met ondergewicht, wordt de stoornis nog wel eens aangezien voor anorexia nervosa.

Hoe kun je orthorexia herkennen?

Bij orthorexia kun je last hebben van de volgende kenmerken:

  • Obsessie voor gezond eten.
  • Eenzijdig voedingspatroon.
  • Veel rauwe groente eten.
  • Gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding.
  • Last hebben van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens.

Wat kun je doen wanneer je je zorgen maakt over het voedingspatroon van je kind?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind lijdt aan een (beginnende) eetstoornis, is het belangrijk je zorgen te delen met je huisarts. Als vader, moeder, vriend, vriendin, broer of zus weet je vaak niet goed wat te doen als iemand waar je van houdt een eetstoornis heeft. Daarom is het belangrijk hier professionele hulp bij te zoeken. Professionals hebben hier meer ervaring mee en hebben dus ook tips voor jou als naaste.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.