6 TIPS BIJ HET KIEZEN VAN EEN MIDDELBARE SCHOOL

tips kiezen middelbare school

Voor kinderen uit groep 7 en 8 is het bijna zover; de open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan! Voor tieners in het Heuvelland valt misschien minder te kiezen dan voor tieners uit Maastricht. Toch is het voor alle ouders belangrijk om samen met je kind aandacht te besteden aan de overgang naar het voortgezet onderwijs. Om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken! Deze tips gaan erover hoe je dit op een goede manier kunt doen!

Tip 1: Maak de keuze samen!

Experts adviseren om de keuze voor een middelbare school niet helemaal over te laten aan je kind. Tieners tot ongeveer 14 jaar zijn namelijk nog niet in staat om de consequenties van dit soort grote beslissingen te overzien, dingetje van het puberbrein 😉 . Zij baseren hun voorkeur voor een school op factoren die vooral in het hier-en-nu belangrijk voor hen zijn. Zij kiezen dan bijvoorbeeld eerder voor ‘de school waar de meeste klasgenoten naar toe gaan’ of ‘de school die het dichtste bij huis is’. Dit hoeft natuurlijk niet de school te zijn die daadwerkelijk ook het beste bij het kind past! Daarom is het belangrijk dat je je als ouder ook actief met dit keuzeproces bemoeit.

Ouders letten bij de schoolkeuze doorgaans namelijk op andere dingen dan kinderen. Ouders kunnen allereerst beter overzien welk type school het beste past bij hun kind. Daarnaast is het voor veel ouders belangrijk dat hun kind naar een ‘goede’ school gaat. Via verschillende websites (zie tip 2) kunnen ouders zich verdiepen in de kwaliteit van het onderwijs op een bepaalde school. Het kan bijvoorbeeld de moeite waard zijn om een aantal scholen eens te vergelijken op het slagingspercentage, het aantal zittenblijvers en de gemiddelde eindexamencijfers. Ten slotte vinden veel ouders het belangrijk te weten hoe het staat met de organisatie van de school. Zijn er veel wisselingen in het docententeam, waardoor er veel lesuitval is? Wat is het beleid van de school met betrekking tot laatkomers en spijbelaars? Er zullen maar weinig tieners zijn die ook dit soort factoren laten meewegen in hun schoolkeuze!

Tip 2: Doe online research!

Er zijn verschillende websites online waarop je als ouder heel makkelijk een aantal scholen in jouw omgeving kunt vergelijken op een aantal factoren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze sites:

  • www.onderwijsinspectie.nl
    Hier kun je makkelijk terugvinden wat de onderwijsinspectie vindt van de scholen die jullie op het oog hebben. Ook is het mogelijk verschillende scholen te vergelijken.
  • www.scholenopdekaart.nl
    Op deze website presenteren scholen zichzelf. Elke school kan een eigen toelichting schrijven bij de officiële informatie van bijvoorbeeld de onderwijsinspectie of DUO. Maar ze kunnen ook zelf unieke informatie toevoegen. Bijvoorbeeld over waar deze school zich in onderscheidt. Ook zijn er scholen die reviews plaatsen van wat leerlingen en ouders van de school vinden. Een mooie aanvulling dus op de gegevens die je vindt op de site van de onderwijsinspectie.

Tip 3: Bezoek minimaal twee open dagen

Ook al is er maar één school in jouw omgeving of denken jullie al zeker te weten wat ‘de middelbare school’ voor jouw kind zal worden, ga tóch open dagen bezoeken. Bij voorkeur ook meer dan één, zodat jullie kunnen vergelijken. Tijdens een Open Dag kun je zelf ervaren hoe de sfeer op school is en hoe leerkrachten en leerlingen met elkaar omgaan. Ook de sfeer van het schoolgebouw kan voor sommige leerlingen erg bepalend zijn voor het gevoel van welbevinden. Gaat je voorkeur uit naar een hypermodern pand, of voelt jouw kind zich toch het prettigst in een meer gedateerd, maar ‘doorleefd en gezelliger’ schoolgebouw?

Gebruik de open dagen vooral ook om leerlingen van de school aan te spreken. Zij weten hoe het écht eraan toe gaat op de school. Is het leuk om op deze school te zitten? Hoe zijn de docenten? Moet men veel huiswerk maken? Wat gebeurt er als je je huiswerk een keertje niet maakt of je boeken vergeet? Hoe vaak is er lesuitval en wat gebeurt er dan? De antwoorden op dit soort vragen kunnen een realistischer beeld geven dan de dingen die je leest in de folder of op de website. Of het welkomstpraatje van de directeur bij de Open Dag!

Tip 4: Begin op tijd!

In groep 7 en 8 is ‘de middelbare school keuze’ vaak een hot onderwerp. Wellicht zijn er oudere broertjes of zusjes van klasgenoten die al op een bepaalde middelbare school zitten? Hierdoor kan je kind geconfronteerd worden met allerlei geruchten en vooroordelen over de verschillende scholen in de omgeving. Door al in groep 7 open dagen te bezoeken, geef je je kind de kans om zijn eigen mening te vormen. Het is dan zelf al op één of meerdere scholen geweest om de sfeer te proeven en zich een beeld te vormen. Zo kun je voorkomen dat je kind bepaalde voorkeuren ontwikkelt, enkel op basis van ‘horen zeggen’.

Zeker wanneer jullie kunnen kiezen uit meerdere middelbare scholen, is het aan te raden om zowel in groep 7 als in groep 8 naar open dagen te gaan. Wanneer jullie zouden twijfelen, kun je de scholen het jaar erna opnieuw vergelijken en misschien ook wel gerichtere vragen stellen bij een tweede bezoek?

Ten slotte is het natuurlijk ook fijn voor je kind om zich alvast een beeld te kunnen vormen van hoe het eraan toe gaat op een middelbare school. De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is voor veel kinderen immers toch best wel spannend! Door al in groep 7 kennis te maken met het voortgezet onderwijs, zal het makkelijker zijn voor je kind om hier op een meer ontspannen manier naar toe te leven.

Tip 5: Maak een pre-selectie!

Is er een middelbare school waarvan jullie als ouders per se niet willen dat jullie kind hiervoor kiest? Jullie zouden natuurlijk jullie eigen vooroordelen eens op de proef kunnen stellen, door toch ook een bezoek te brengen aan de open dag van deze middelbare school. Om geen ‘valse verwachtingen’ te scheppen bij je kind, kan het handig zijn je kind er vooraf op te wijzen dat het kan dat jullie ook na dit bezoek van mening blijven dat deze school geen optie is. Weten jullie bij voorbaat zeker dat een bepaalde school afvalt voor jullie kind? Maak dan een voorselectie van scholen, waar je kind vervolgens uit mag kiezen.

Tip 6: Ter geruststelling…

Vind jij het als ouder stiekem ook best spannend; de keuze voor de juiste middelbare school? Misschien stelt dit je gerust: uit onderzoek blijkt dat het maar zelden voorkomt dat kinderen en ouders moeten concluderen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. Hoewel de lessen moeilijker worden gevonden en brugklassers ervaren dat er in het voortgezet onderwijs meer belang wordt gehecht aan de prestaties, zijn de meeste voor het onderzoek ondervraagde brugklassers erg tevreden over hun nieuwe school! Ook geven zij doorgaans aan hun nieuwe klasgenoten en docenten aardiger te vinden.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.