4 TIPS OM MET JE PUBER TE PRATEN OVER ONLINE IDENTITEIT

tips puber praten online identiteit

Online identiteit is het beeld dat mensen van je vormen op basis van je online gedrag (bijvoorbeeld je taalgebruik op social media en de dingen die je ‘liked’) en de informatie die online over je te vinden is. Hierbij gaat het om berichten, foto’s, video’s, contactgegevens en gegevens over bijvoorbeeld je werk, school of de verenigingen waar je lid van bent. De meeste informatie die online over jou te vinden is, publiceer je zelf via bijvoorbeeld social media zoals Instagram. Maar ook de berichten, foto’s en video’s die andere personen van en over jou op internet plaatsen, bepalen je online identiteit.

Omdat het makkelijker is iets op internet te plaatsen, dan iets van internet te verwijderen, is het goed je bewust te zijn van wat je online deelt! Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor jongeren. Omdat zij vaak nog niet zo nadenken over lange termijn gevolgen van dingen. Wij geven je tips over hoe je dit kunt aanpakken met je puber!

Tip 1: Ga eens samen op onderzoek uit!

Jongeren leren het beste door zelf te ervaren. In plaats van een betoog te houden om je puber bewust te maken van zijn/haar online identiteit, kun je ook eens een uurtje samen achter de laptop kruipen om te zoeken wat er online allemaal te vinden is. Wat vind je wanneer je je eigen naam of die van een aantal klasgenoten zoekt via Google? En wat deelt men op de verschillende social media kanalen? Wat vindt jouw puber daarvan? Wat zou hij of zij zelf niet zo snel delen en waarom?

Tip 2: Kijk eens met een andere bril…

Vraag je kind om deze ‘opbrengst’ eens te bekijken door de bril van een potentiële toekomstige werkgever. Wat voor beeld zou deze zich vormen op basis van de informatie die online te vinden is? Wat voor dingen kun je – vanuit deze bril bezien – beter niet over jezelf op internet zetten?

Tip 3: Hoe belangrijk is uiterlijk?

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die veel gebruik maken van sociale netwerksites, meer belang hechten aan het eigen uiterlijk en ook meer ontevreden zijn hierover. Wanneer jouw puber veel actief is op verschillende social netwerksites, kan het dus geen kwaad om ook hierover het gesprek aan te gaan. Stel vragen als:

  • ‘Hoe belangrijk is je uiterlijk voor jou en ben je tevreden?’
  • ‘Worden mensen volgens jou online anders beoordeeld op hun uiterlijk dan offline?’
  • ‘Ben je online veel bezig met uiterlijk? Vergelijk je jezelf wel eens met wat je online ziet? Wat doet dat met je?’
  • ‘Wanneer je naar de afbeeldingen kijkt die je online tegen komt, vind je dan dat dit een reëel beeld geeft van hoe de gemiddelde man/vrouw eruit ziet? Wat vind je daarvan?’
  • ‘Deel je wel eens selfies, wat voor reacties krijg je daarop en is dat belangrijk voor je?’

Tip 4: Wie ben je vs. wie wil je online zijn?

De online wereld is maakbaar. Dat geldt (deels) ook voor de online identiteit die je online aanneemt. Pubers willen er graag bij horen en zijn erg gevoelig voor het oordeel (en de waardering) van anderen. Social media bieden jongeren een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien wie ze zijn. Maar in sommige gevallen ook om te laten zien wat je zou willen zijn. Het is belangrijk dat jongeren zich hier bewust van zijn. Heb het hierover met je puber. Stel vragen als:

  • ‘Wanneer je kijkt naar de dingen die jouw vrienden online delen, herken je hen daar dan in terug of is er een groot verschil tussen hoe iemand zich online en offline voordoet?’
  • ‘Wie is jouw grote voorbeeld online? Waarom? En denk je dat hetgeen deze persoon online van zichzelf laat zien een goede weerspiegeling is van deze persoon?’
  • ‘Denk je dat er mensen zijn die hun foto’s bewerken om er mooier of beter uit te zien?’ Wat vind je daarvan?’
  • ‘Wat wil jij uitstralen op social media en hoe doe je dat? Zijn er dingen van jezelf of je leven die je online bewust niet laat zien?’

>> Wil je je kind inlichten over de risico’s lees dan eens ons artikel: Welke risico’s loopt mijn kind online?

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.