DE EFFECTEN VAN BEELDSCHERMGEBRUIK OP DE ONTWIKKELING VAN KINDEREN EN JONGEREN

Zowel volwassenen als kinderen en jongeren brengen tegenwoordig veel uren per dag door achter een computer. Tel daar nog de uren tv-kijken en het gebruik van je mobiele telefoon of tablet bij op en je komt tot de conclusie dat we toch best wel veel naar een beeldscherm staren met z’n allen! Kan dit kwaad? En was het vroeger, toen kinderen hele dagen buiten speelden, inderdaad ‘beter’? Wij zochten het voor je uit en zetten de belangrijkste effecten van beeldschermgebruik voor je op een rij!

Sociale binding

Doordat kinderen en jongeren veel tijd doorbrengen achter een beeldscherm, is er vaak minder contact met mensen in het ‘echte’ leven. Hierdoor kan de sociale verbinding achterblijven. Kinderen en jongeren kunnen daardoor gevoelens van eenzaamheid en depressie gaan ervaren. Ook kunnen kinderen en jongeren via beeldschermmedia geconfronteerd worden met zaken, die hun emotionele welzijn niet ten goede komt. Denk aan online pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het zelfbeeld van kinderen en jongeren.

Verslavingen

Beeldschermgebruik kan leiden tot verslaving. Wanneer er veel naar een beeldscherm wordt gekeken, komt er meer dopamine vrij. Dopamine speelt een rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Neurowetenschappers vrezen dat kinderen afhankelijk raken van deze dopamineaanmaak en deze hoeveelheid ook in hun latere leven nodig zullen blijven hebben. Bij jongeren zien we deze verslavingen vaak in de vorm van overmatig internetgebruik, een social media verslaving, een videogameverslaving of zelfs een online pornoverslaving. Jaarlijks worden er honderden jongeren behandeld voor één van deze verslavingen. Deze verslavingen gaan vaak gepaard met aandachtsproblemen, angst, depressie en regelovertredend of agressief gedrag.

Naast bovengenoemde sociaal-emotionele effecten van beeldschermgedrag, zijn er ook fysieke effecten gemeten.

Oogproblemen

Een groot deel van de kinderen die langdurig achter een beeldscherm zitten, heeft last van vermoeide, branderige, droge en tranende ogen. Langdurig beeldschermgebruik kan ook leiden tot hoofdpijn, wazig- en dubbelzien.

Slaapproblemen

Beeldschermgebruik onderdrukt de melatonineproductie. Melatonine in je lichaam zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Wanneer er melatonine in het bloed komt, worden we suf en vallen we in slaap. Doordat er door veelvuldig beeldschermgebruik minder melatonine wordt aangemaakt, liggen slaapproblemen op de loer. Slaapgebrek is van invloed op het functioneren van het lichaam en daardoor mogelijk ook op ons concentratievermogen (schoolprestaties), onze stofwisseling (overgewicht) en stemming (somberheid of prikkelbaarheid).

Motorische problemen

De motorische fitheid is de afgelopen jaren afgenomen bij kinderen. Doordat kinderen meer tijd besteden achter een beeldscherm, wordt er minder tijd geïnvesteerd in lichamelijke activiteiten als buitenspelen.

Overgewicht

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een verband bestaat tussen beeldschermgebruik bij kinderen en de Body Mass Index (BMI). Meer schermtijd leidt vaak tot minder bewegen en daardoor ook een hoger BMI. Ook gezondheidsproblemen als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en beroerte kunnen zich op latere leeftijd voordoen ten gevolge van jarenlang langdurige beeldschermgebruik.

Wil je weten wat je als ouder kunt doen om deze negatieve gevolgen te voorkomen of te beperken? Lees dan ook ‘8 tips voor verantwoord beeldschermgedrag’.

We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.

MEER INFORMATIE