SINTERKLAAS KAPOENTJE

Ja ja, hij is er weer, die lieve goede Sint! In huize Bijnen zijn we er helemaal klaar voor. Het huis is versierd met slingers en cadeautjes, het strooigoed en de chocoladeletters liggen verstopt in de kast, enkele cadeautjes zijn al aangeschaft en er stuiteren twee hyperactieve, van tijd tot tijd bloedchagrijnige, kindjes rond.

Wat is dat toch rondom de Sinterklaastijd? Dat de kindjes zo druk worden? Al lang voordat ik zelf  kinderen had, merkte ik op mijn werk dat je vanaf de herfstvakantie de klok erop gelijk kon zetten dat anders zo lieve, tevreden kinderen, veranderen in ongeleide projectielen. Ik dacht eerst dat het aan het weer lag; in de herfst wordt het immers kouder, regenachtiger en stormt het wat meer. Vandaar dat ‘stormachtige’ gedrag natuurlijk.

Maar o jee, dan is het medio november en dan komt hij aan hoor, met z’n pakjesboot en honderden malle pieten. En vanaf dat moment worden we horendol gemaakt! De Sint verschijnt op tv, in de winkels, in het dorp, op papa en mama’s werk, op school, op de opvang, bij de buurtvereniging. Je kunt naar Sinterklaashuizen, naar Sinterklaaskastelen, en ik hoorde zelfs van een Sinterklaasfabriek! En ik vind het écht allemaal enig hoor! Maar… ik kan me ook wel een beetje voorstellen dat het erg veel spanning mee brengt voor onze kleintjes, die zo gehecht zijn aan rust en regelmaat.

Daarom proberen wij het bij ons een béétje klein en een béétje overzichtelijk te houden. Voor de oudste heb ik bijvoorbeeld een aftelkalender gemaakt, waarop hij kan zien wanneer hij zijn schoen mag zetten en over hoeveel nachtjes het pakjesavond is. Elke avond mag hij een kruisje door de dag zetten en zo hoeft hij niet meer te zeuren of hij zijn schoen mag zetten (want dát wil hij natuurlijk elke avond wel!).

aftelkalender-sinterklaas

* Nicole schreef deze blog in 2016. De data kloppen dus niet voor dit jaar. Kijk voor meer aftelkalenders op ons Sint-bord op Pinterest.

Verder hebben wij met familie besproken dat we graag 1 pakjesavond willen vieren, en niet op drie verschillende plekken. Met als gevolg dat hier op pakjesavond het huis gezellig vol zit met opa’s en oma’s! Cadeautjes vinden wij bovendien leuk, maar het hoeven er geen tientallen per kind te zijn. Één ‘groot’ ding en voor de rest worden het kleine, soms nuttige cadeaus.

En onze kinderen? Die kwamen vanochtend nog steeds hyper en ook een beetje chagrijnig uit bed. Moet je nagaan hoe het zou zijn als we alle Sinterklaas-perikelen de vrije loop zouden laten?

Ik denk dat we de komende dagen nog heel wat geduld mogen gaan opbrengen. Maar, vooral ook genieten van deze gezellige, knusse tijd!

Fijne Sinterklaas!

Over Nicole Bijnen-van Montfort
Over Nicole Bijnen-van Montfort

Leeftijd: 33 jaar

Gezin: Getrouwd met Floris (41), zoon Fons (4) en dochter Jans (1,5).

Beroep: Pedagoog

Hobby’s: CrossFit, ons moestuintje, muziek maken en kinderkleding maken.

Opvoedmotto: Elk kind is competent; kijk naar je kind, volg zijn tempo en geniet!

Quote van de week: “Piemel, piemel, piemeltje!!!!”Mijn ultieme mama-geniet-moment: ’s avonds in mijn grote bed met mijn twee mannetjes slapend naast me en een kop thee in mijn handen, tutjes die zachtjes op en neer gaan: heerlijk!

Als pedagoog begin ik in januari aan een nieuwe uitdaging op een speel-leercentrum. Daar zal ik kinderen begeleiden en mede vormgeven aan de groepen volgens de visie van Emmi Pikler. In het kort staan we voor vrije beweegontwikkeling en respectvolle verzorging van het kind. Het runnen van mijn gezin naast mijn werk, vind ik soms erg pittig, maar gelukkig meestal ook heel gezellig! Als deskundige in de opvoeding loop ook ik vaak tegen moeilijke situaties aan en ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met andere ouders. Daarom zal ik regelmatig met een blog verschijnen op cjg043.nl!

Veel leesplezier!

Nicole

 

Blogs van Nicole

MEER INFORMATIE