14 TIPS OM TE ‘CONSUMINDEREN’ MET KINDEREN

tips consuminderen met kinderen

Hoe kun je in en met je gezin bezuinigen en bewuster omgaan met aankopen? Ga consuminderen! Dit is meer dan alleen geld besparen. Het is bewust minder consumeren. Je kunt consuminderen leren door bewustwording en door opvoeding. Onze kinderen groeien op in een wereld waarin zuinigheid en verstandig omgaan met gebruik van grondstoffen en energie steeds meer centraal zal staan. Door je kinderen er jong bij te betrekken, wordt het een manier van leven van het hele gezin. Hoe je dit doet? Lees het in onze onderstaande 14 tips.

Tip 1: Consumeer bewust

Consuminderen betekent niet dat je in een hutje op de hei gaat zitten en leeft van brandnetelsoep. Het gaat om bewuste keuzes maken in je aankoopgedrag. Is de behoefte ook anders in te vullen dan een nieuwe aankoop? Hergebruiken van spullen, ze tweedehands aanschaffen of gewoonweg niet kopen, is misschien ook een optie. Wanneer je deze vraag aan jezelf stelt en in alle eerlijkheid beantwoordt, ben je al een eind op weg om bewust te consumeren. Dit heeft negen van de tien keer consuminderen als gevolg.

Tip 2: Betrek je kinderen erbij

Maak consuminderen een manier van leven voor het hele gezin. Laat je jonge kinderen in kleine handelingen zien wat ze zelf kunnen doen. Je kunt het beste beginnen met het aanleren van concrete handelingen. Zoals niet onnodig water laten stromen en licht en televisie aan laten staan en geen of zo weinig mogelijk voedsel weggooien. Leg je oudere kinderen uit dat er bewust zuinig met geld en duurzaam met spullen wordt omgegaan. Deel met hen je aanpak en maak er een sport van om samen met de kinderen zoveel mogelijk manieren om meer met minder te doen te bedenken en uit te voeren. Uiteraard geef je zelf daarbij het goede voorbeeld.

Tip 3: Koop alle kinderspullen slim in!

Bezuinigen betekent vaak vooruit denken. Je kunt spullen zó inkopen dat alle kinderen er opeenvolgend mee kunnen doen. Heb je bijvoorbeeld meerdere kinderen die allen opeenvolgend gaan fietsen? Koop dan een neutrale kinderfiets voor je oudste kind, zodat je andere kinderen er ook op kunnen fietsen. Onderhoud de fiets goed. De fiets kan dan uiteindelijk weer worden ingeruild. Niet meer dan 1 kind? De kans dat je de kinderspullen weer kunt verkopen neemt toe als ze neutraal zijn.

Tip 4: Houd de basis van de kinderkamers neutraal

Kies voor tijdloze meubels en een neutraal kleurtje verf of behang in de kinderkamers. Hiermee kunnen de kinderen er extra lang mee doen. Je kan de kinderkamer verder leuk maken met losse accessoires, zoals foto’s, posters en kussens. Het niet kopen van kinderspullen die je eigenlijk maar heel kort nodig hebt, is een prima vorm van consuminderen!

Tip 5: Ga voor kwaliteit, niet voor kwantiteit

Als je nieuw koopt, koop dan degelijke en veilige spullen voor je kind. Goedkoop is vaak duurkoop. Kinderen, in alle leeftijden, gooien nog al eens met hun spullen. Dus zorg voor degelijke spullen die tegen een stootje bestand zijn. Dit gaat zeker ook op bij speelgoed. Met kwaliteit wordt dan niet alleen bedoeld dat het lang meegaat qua materiaal, maar ook dat het lang interessant blijft.

Tip 6: Wees creatief!

Een broek met een gat in de knie? Deze kan nog prima mee met het leuke DIY idee (Do it yourself): naai een lapje stof aan de achterkant. Op internet vind je nog tal van andere leuke DIY ideeën. Denk ook aan creatieve en onverwachte speelmaterialen. Zoals een grote doos, materialen uit de natuur of afvalhout van de bouwmarkt.

Tip 7: Bespaar op kinderkleding

Kinderen groeien vaak sneller uit de kleren dan dat deze verslijten (uitgezonderd de broeken). Koop dan beter ook geen dure kinderkleding. Koop in de uitverkoop of in goedkopere winkels, zoals de HEMA, Zeeman of Bristol. Kijk eens bij een kinderkledingbeurs in je buurt. Of geef bij familie en vrienden met wat oudere kinderen aan dat je interesse hebt in hun te kleine kinderkleding. De kans is groot dat ze graag kleren doorgeven aan jou in plaats van meegeven in ‘de zak van Max’.

Tip 8: Geef een tweede leven aan kinderspullen

Kinderspullen die je tijdelijk gebruikt en waarvoor geen veiligheidseisen gelden, hoef je niet nieuw te kopen. Kijk eens op sites zoals Marktplaats.nl of ga eens langs bij de kringloopwinkel. Jij kunt op deze wijze ook de tijdelijke kinderspullen weer verkopen. Je kunt zo geld besparen en verdienen.

Tip 9: Koop groot in als het kan

Je kan veel geld besparen door allerlei spullen groot in te kopen. Koop bijvoorbeeld de babyluiers groot in wanneer ze in de aanbieding zijn, een handige site met actuele info over luieraanbiedingen is luier.nl. Of sla de potjes babyvoeding die je baby lekker vindt, in. Let hierbij wel op de houdbaarheidsdatum.

Tip 10: Leen of huur schoolboeken

Probeer schoolboeken zoveel mogelijk tweedehands te kopen of te lenen/huren. Let wel op de juiste druk. Je kind heeft de boeken hooguit een jaar nodig en daarna wil je kind het boek waarschijnlijk nooit meer zien. Je kunt prima tweedehands schoolboeken kopen op school of bij bijvoorbeeld Bol.com. Laat je kind de schoolboeken netjes kaften en zie erop toe dat het er zuinig mee omgaat. Kapotte boeken en boeken waarin geschreven is kun je aan het eind van het jaar niet meer inleveren of verkopen.

Tip 11: Acties of kortingsbonnen lonen de moeite

Bewaar kortingsbonnen voor attractieparken wanneer je deze in een tijdschrift of krant tegenkomt. Of doe mee aan spaaracties bij bijvoorbeeld de supermarkt. Via internet entreetickets bestellen, kan zich ook lonen. Een gemiddeld gezin kan flink bezuinigen op de entreekosten wanneer je een dagje uit gaat naar een attractiepark.

Tip 12: Laad apparatuur op in daluren

Veel kinderen hebben een mobieltje en een tablet of iPad. Laad deze apparatuur op in de daluren wanneer je goedkope nachtstroom en weekendstroom hebt. Deze tip om te bezuinigen betreft meer apparatuur en natuurlijk ook nog eens het hele gezin!

Tip 13: Kweek je eigen groente en fruit

Denk eens na over het maken van een moestuintje. Dit kost tijd, maar geeft ook voldoening en lekkere verse groente en fruit. Het biedt je daarnaast de mogelijkheid je kinderen van alles te vertellen over voedsel en voedselproductie. En ze kunnen zelf meedoen in het proces van zaaien, laten groeien en oogsten van groente en fruit.

Tip 14: Laat de auto staan

Laat de auto zoveel mogelijk staan en ga fietsen of te voet, zeker ook wanneer je de kinderen naar school brengt. Consuminder! Hiermee bespaar je brandstof, het milieu en natuurlijk je portemonnee. De beste tips om te besparen zijn de tips waarbij je iets helemaal niet gebruikt of doet!

>> Je kunt ook een auto delen met anderen, lees eens ons artikel: Sharing is caring: bespaar door te delen.

Chat met CJG043!We hopen dat deze tips je geholpen hebben. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.