WELKE KEUZES MAKEN ANDERE OUDERS ALS HET AANKOMT OP GELD?

welke keuzes maken ouders geld

Voor het themadossier ‘Grip op Geld’ bevroegen we een aantal ouders over de keuzes die zij maakten rondom geld. Dat leverde een aantal interessante inzichten op die we in dit artikel graag me je delen! 

Wat kost jouw kind?

Allereerst stelden we ouders de vraag ‘weet jij wat jouw kind ongeveer kost per maand?’ Tot mijn verbazing blijkt niemand deze vraag met een concreet bedrag te kunnen beantwoorden. “Ohjee, wat mijn kind gemiddeld kost per maand? Eh, ik zou het eerlijk gezegd niet weten, erg hè…” is een veel gehoorde eerste reactie. Kennelijk vindt men dus dat men wel zou moeten weten wat men gemiddeld kwijt is aan de kinderen per maand.

Bewuste keuzes

Het feit dat geen van de bevraagde ouders direct het kostenplaatje van hun kind paraat heeft, betekent niet dat men helemaal niet op de uitgaven let. Elke ouder die ik spreek, maakt op een bepaalde manier bewuste keuzes om geld te besparen wat de kinderen betreft:

“Toen Ella nog kroop, waren de broekjes niet aan te slepen. Iedere week kon ik er wel een of twee weggooien, met gaten op de knieën. Toen ben ik wel bewust van die goedkope broekjes bij de Zeeman gaan halen”.

“Ik weiger de volle mep voor luiers te betalen. Die koop ik echt alleen als ze in de aanbieding zijn”.

“Ieder jaar is er ongeveer twee maanden voor Sinterklaas veel speelgoed in de aanbieding. Dat koop ik dus nu alvast, voor in december”.

“Nu onze zoon in de puberteit zit, groeit hij zo snel, dat het zonde is telkens dure nieuwe kleding te kopen. Eigenlijk heb ik een tijd geleden per toeval de Bristol ontdekt. Daar hebben ze best leuke spullen en het is toch anders in de prijs. Tegenwoordig gaan we dus altijd als eerste daar kijken. Ook voor schoenen”.

“Sinds we kinderen hebben, bestellen we de boodschappen voor de hele week in één keer. Ik probeer daarbij altijd onder de 100,- euro te blijven. Als ik zie dat we daar overheen gaan, kijk ik welke producten relatief duur zijn en we niet echt nodig hebben. Die klik ik dan uit het winkelmandje”.

“Het duurdere speelgoed kopen we eigenlijk altijd via Marktplaats. Als ons zoontje er te groot voor geworden is, verkopen we het weer door”.

Interessant! Zouden meer ouders dit bewust zo doen? We besloten een korte Facebook enquête te maken, waarin ouders een vijftal keuzes werden voorgelegd. ‘Stel, je moet echt kiezen tussen deze twee opties, welke past dan het beste bij hoe jullie het in jullie gezin doen?’ was de vraag. De enquête werd 52 keer ingevuld. Zie hier de resultaten.

Kleding: merk of tweedehands?

54% kiest ‘Merk’.

46% kiest ‘Tweedehands’.

Vakantie: All Inclusive of met een tentje naar de Nederlandse kust?

43% kiest ‘All Inclusive’.

57% kiest ‘Met een tentje naar de Nederlandse Kust’.

Speelgoed: Intertoys of Marktplaats

50% kiest ‘Intertoys’.

50% kiest ‘Marktplaats’.

Kinderopvang: Kinderdagverblijf of minder werken?

56% kiest ‘Kinderdagverblijf’.

44% kiest ‘Minder Werken’.

Kinderfeestje: Indoor speeltuin of speurtocht in het bos?

35% kiest ‘Indoor Speeltuin’.

65% kiest ‘Speurtocht in het Bos’.

Tips van ouders om geld te besparen

Niet alleen zijn de ouders die ik spreek zelf bewust bezig met hun uitgavenpatroon. Ze vinden het ook belangrijk om hun kinderen te leren op een bewuste manier om te gaan met geld. En dat kan op veel verschillende manieren, zo blijkt!

“Onze dochter van 12 jaar kan naast haar zakgeld wat bijverdienen door ‘een heitje voor een karweitje’. Ook hebben we deze zomer oud speelgoed uitgezocht om te verkopen op een rommelmarkt. Zo proberen we haar wat meer gevoel te geven bij de waarde van geld”.

“Als onze dochter straks haar opleiding af heeft en een baan vindt, moet ze kostgeld gaan betalen. Niet omdat wij dat geld nu zo hard nodig hebben, maar zodat ze leert dat een vast deel van je salaris opgaat aan dingen ‘die je niet kunt zien’ en die je niet leuk vindt, maar wel moet betalen. Dat geld leggen we dan stiekem apart en dat krijgt ze dan weer terug als ze uit huis gaat”.

“Sinds onze zoon 16 is, laat ik hem af en toe bewust meekijken als ik ga internetbankieren. Hij weet dat mijn man bijvoorbeeld 2.000 euro verdient en meent dat dat ontzettend veel is en dat we daarom alles zouden moeten kunnen betalen. Door hem te laten meekijken naar onze bankafschriften, ziet hij ook hoeveel alles kost”.

“Wij laten onze puberkinderen ieder jaar meedenken over de invulling van onze zomervakantie. Als we samen kiezen voor een duurdere vakantie, weten ze dat we daardoor door het jaar heen meer voor moeten sparen en dus minder uitjes kunnen maken”.

“Ons zoontje van 10 jaar krijgt 2 euro zakgeld per week. Dat geld vliegt vrij rap de deur uit. Af en toe heeft hij wilde plannen en zegt hij ‘ik ga sparen voor dit of dat’. Daarin willen we hem dan stimuleren door bijvoorbeeld met hem af te spreken dat wij de rest bij leggen als hij 10 euro spaart”.

Chat met CJG043!We hopen dat dit artikel je geholpen heeft. Wil je meer weten of heb je nog vragen? Chat met ons! We denken graag met je mee.